Sjekke bad på visning

Bruk en klinkekule til å sjekke sluket i dusjen

Alt du må vite om baderom når du skal kjøpe bolig. Vet du, for eksempel, hva membran og rør-i-rør er for noe?

DUSJSJEKK: Det er lurt å sjekke at vannet fra kranen og dusjen på badet finner veien ned i sluket. Et annet lurt tips er å bruke en klinkekule til å kontrollere at sluket er på det laveste punktet på baderomsgulvet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DUSJSJEKK: Det er lurt å sjekke at vannet fra kranen og dusjen på badet finner veien ned i sluket. Et annet lurt tips er å bruke en klinkekule til å kontrollere at sluket er på det laveste punktet på baderomsgulvet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange boligkjøpere er badet det «skumleste» rommet, for det er en allmenn oppfatning at feil og mangler her kan koste deg dyrt. Du må skille pynt fra oppussing, og et nytt gjennomsnittsbad er ikke billig.

- Et nytt bad koster fort mellom 200.000 og 300.000 kroner, og er dermed det dyreste rommet å renovere, sier Roger Andersen, takstmann og nyvalgt visepresident i Norsk Takst.

Av denne grunn bør du lese grundig om baderommet i tilstandsrapporten, samt sjekke dette nøye på visning. Men, hva betyr takstmannens baderomsbeskrivelser? Og, hvordan sjekker du egentlig badet selv?

- Tilstandsgradene bør tolkes i verste mening

Takstmannens undersøkelser strekker seg til det som er synlig på badet, som sprekker i flisene. Det som takstmannen ikke kan se, vil bli beskrevet med forbehold, ifølge Pia Cecilie Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Slike forbehold kan være formuleringer som «antatt bygget med membran».

TILSTANDSVURDERING: Slik kan takstmannens beskrivelse av badet se ut i tilstandsrapporten som følger med salgsoppgaven til boligen. Øverst ser du at takstmannen tar forbehold, siden det ikke finnes dokumentasjon på badets konstruksjon. Det opplyses også om at membran i vegg ikke kan kontrolleres uten et større inngrep. Foto: skjermdump.
TILSTANDSVURDERING: Slik kan takstmannens beskrivelse av badet se ut i tilstandsrapporten som følger med salgsoppgaven til boligen. Øverst ser du at takstmannen tar forbehold, siden det ikke finnes dokumentasjon på badets konstruksjon. Det opplyses også om at membran i vegg ikke kan kontrolleres uten et større inngrep. Foto: skjermdump. Vis mer

I tillegg til beskrivelser av feil og risiko, møter forbrukeren tilstandsgradene (TG), som går fra TG0 til TG3. For et baderom kan de beskrive følgende tilstand:

 • TG0: Ingen tegn på at det er feil på badet
 • TG1: Svake eller noen tegn på at det er feil på badet, men alt i alt er badet i bra stand og du trenger ikke å pusse det opp i nær framtid.
 • TG2: Middels kraftige tegn på feil med badet, og du bør være forberedt på at det kan påløpe kostnader om ikke så lenge.
 • TG3: Kraftige tegn på feil. Som oftest betyr det at badet må totalrenoveres og er en potensiell risiko for boligen.

- Graderingen mangler trinn og er grovkornet. Derfor bør de tolkes i verste mening for at du skal være på den sikre siden, sier Høst.

Ifølge takstmann Andersen har et bad normal levetid på mellom 20 og 30 år, men kan vare mye lenger avhengig av bruk og innredning. Gjestebad og bad i sekundærbolig vil naturlig ha lenger levetid, siden de ikke brukes like mye.

Ta med klinkekule på visning

På visning kan du gjøre overfladiske undersøkelser av badet selv, eksempelvis å sette på kranen eller dusjen for å sjekke at vannet går ned i sluket, men de mest kostbare risikoene ved et bad er som regel vanskelig å oppdage hvis de ikke er åpenbare gjennom tydelige fuktskader og gyngende gulv.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, har også et tips til deg, som han selv har hatt stor glede av: Ta med deg en klinkekule på visning. Legg den på gulvet i dusjen og sjekk om sluket ligger på laveste punkt.

Dersom det blir gitt viktige opplysninger på visningen om badet, som ikke står i papirene, eller du har konkrete spørsmål, kan det være lurt å skrive en e-post til megler etter visning.

Du kan skrive: «Jeg forstår det slik at xxx er galt med badet. Dersom det ikke stemmer, ber jeg deg korrigere dette», foreslår Høst. Da har du skriftlig dokumentasjon, og det kan komme godt med om badet viser seg å være i mye dårligere stand enn du regnet med.

Viktig med membran

Du trenger, imidlertid, ikke å være en kløpper på tekniske utrykk når du skal kjøpe en bolig. Spør heller megler hva det betyr for boligen at det er lagt membran eller rør-i-rør, råder Høst.

MEMBRAN: Her ser du skadet membran i sluk. Dette hullet betyr at badet må pusses opp. Foto: NTF.
MEMBRAN: Her ser du skadet membran i sluk. Dette hullet betyr at badet må pusses opp. Foto: NTF. Vis mer

Det er sikkert greit å spørre megler om dette, men Dinside har heller spurt Norsk Takst om hva de vanlige baderomsbegrepene betyr.

- Kanskje det aller viktigste på badet er membran. Uten det, må rett og slett hele badet pusses opp, men det går an å løse problemet ved å dusje i lukket dusjkabinett i stedet for rett på flisene, sier takstmann Andersen.

Membran er som baderommets hud og skal hindre at fukltighet trenger inn i konstruksjonen til boligen. Du kan sjekke om badet har membran ved å åpne sluket og se om du ser et farget gummilag eller lignende langs kanten av sluket.

Rørfeil kan koste flere hundretusen

Rør-i-rør er et system som gjør det veldig enkelt å oppdage skader og skifte rør. Som navnet tilsier, er det slik at vannet renner gjennom det indre vannrøret, som er inni et ytre varerør. Alle rørene i boligen legges tilbake til et sentralt fordelerskap.

- Det farligste er gamle røranlegg som ligger skult i konstruksjonene, for ved skade kan det påløpe betydelige kostnader også i boligens øvrige konstruksjon, sier Andersen.

Kostnadene vil variere alt etter hvor vannet renner, om det trekker inn i underliggende rom, yttervegger eller, kanskje enda verre, inn i andre leiligheter. I verste fall kan det påløpe kostnader i flere hundretusenkroners klassen.

Videre trekker takstmannen fram viktigheten av ventillasjon på badet. Han ber deg være obs på innmurte badekar, hvor det bør sjekkes at sluket er rengjort og at det er lufteventil for å sikre god utlufting av kondens. Ofte kommenterer også takstmenn svelleskader på innredning. Dette betyr gjerne at innredningen bør skiftes.

Spørsmål til baderomssjekken

 • Finnes det noen dokumentasjon for utført arbeid på badet?
 • Finnes kvitteringer eller garantier?
 • Har fagfolk gjort arbeidene (dette er gjerne opplyst i selgerens egenerklæring)?
 • Er rommet bygget etter Våtromsnormen?
 • Renner vannet til sluket i dusjen (test selv ved å sette på dusjen og/eller bruke klinkekuletrikset)?
 • Er det tegn til synlig membran i sluk?
 • Er det klemring til sluket (gammelt støpejernssluk og nytt bad er en dårlig løsning som vil gi skade før eller senere)?
 • Er det sprekker i fliser og flisfuger?
 • Er eller har det vært lekkasje til/fra naboene?
 • Er ventilasjonen bra nok (innestengt luft tyder på det motsatte)?
 • Hva må gjøres med badet for å oppnå ønsket standard? Holder det med å sette inn dusjkabinett og male, eller må hele badet må fornyes?

Kilde: Takstmann Roger Andersen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer