Flekker på sofa

Bruk grytelokket her

«Dampemetoden» gjorde sofaputa ren og pen.

«DAMPEMETODEN»: Kokt vann, grytelokk, klut og en oppvasktablett - vips, så har du fjernet flekkene fra sofaen! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten umulig å unngå å få flekker i sofaen, og noen av dem kan være skikkelig vanskelig å få bort.

Men det er flere metoder du kan forsøke for å både forebygge og fjerne flekkene, for eksempel «dampemetoden».

Vi fant frem grytelokk og klut og testet. Se video lenger opp hvordan det gikk!

Forskjell på sofatrekk

Før du går løs på en eller flere flekker på sofaen må du forsikre deg om at trekket tåler metoden og rengjøringsproduktet du har tenkt å bruke, ellers risikerer du å ødelegge trekket.

- En skinnsofa inneholder naturlige mengder fett som er viktig for at den beholder glans og styrke, noe en tekstilsofa ikke har. Ullsofa må behandles skånsomt. Derfor er det viktig å passe på at du ivaretar behovet til underlaget ved flekkfjerning, sier Line Mercedes Åramnes, leder Kvalitet og Opplæring ved CityMaid:

Flekkfjernere til utvortes bruk finnes i ulike former; pulver, skum eller flytende. Det kan være lurt å spørre faghandelen om hjelp til å finne produktet som passer type sofatrekk og flekken som skal fjernes, råder Åramnes.

Legg lokk på flekken

Har du ikke noen tradisjonell flekkfjerner i hus, kan du forsøke å fjerne sofaflekken med «dampemetoden». I videoen over ser du hvordan det gikk da vi testet selv!

Du trenger et grytelokk, en mikrofiberklut, en oppvasktablett og vann:

  • Kok opp noen desiliter vann
  • Legg oppvasktabletten i det kokvarme vannet og la den løse seg opp
  • La vannet kjøle seg litt før du bløtlegger mikrofiberkluten i vannet
  • Vri kluten godt før du pakker inn grytelokket med kluten
  • Legg grytelokket over sofaflekken og stryk i vei til flekken er borte

Åramnes er ikke kjent med metoden, men hun er usikker på om det er nødvendig å bruke oppvasktablett til dette.

- Hvis flekken på sofaen er klissete eller oljete, anbefaler jeg å være varsom med liknende behandling siden flekken da kan gnis utover i stedet for å bli fjernet, kommenterer eksperten.

Ved fjerning av enkle flekker, vil det ofte holde å tørke over med en fuktig mikrofiberklut, spesielt hvis sofatrekket er impregnert fra før av, tipser hun.

Sitter sofaflekken bom fast, må du ty til egnet rengjøringsmiddel. De fleste produktene Åramnes og rengjøringskollegaene bruker skal påføres og deretter behandles utenfra og inn for å unngå at flekken sprer seg, opplyser eksperten.

Her har hun et bonustips:

For å suge opp pulver og skum kan du bruke en engangskopp og sirkulere den rundt flekken for å trekke skummet opp i koppen. Da blir det enklere å fjerne de siste produktrestene, enten om de skal tørke inn og støvsuges opp, eller fjernes med en fuktig klut.

Kjapp deg

En regel som alltid gjelder, uansett flekk og tekstil, er å alltid sørge for å få fjernet den så raskt som mulig, forteller Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved SIFO.

- Tørk over flekken med en litt fuktig mikrofiberklut, bruk gjerne en liten dæsj grønnsåpe eller tøyvaskemiddel dersom flekken er vanskelig å få bort, tipser Klepp.

Deretter er det viktig å umiddelbart tørke tekstilet godt, for å unngå utvikling av sopp og mugg, understreker hun.

- Pass på at fuktigheten ikke trekker inn i sofaputene. Du kan gjerne legge over et tørt håndkle eller kjøkkenpapir på området du har tørket for å trekke ut fuktigheten, sier Klepp videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer