Bruk, men ikke kast

Blinker det, lyser det, lager det lyd? Da må du ikke kaste det i søpla.

Full av kvikksølv - ikke kast i søpla.    Foto: Colourbox.com
Full av kvikksølv - ikke kast i søpla. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du bruker dem hver dag, og kjøper stadig nye. Likevel vet ikke en av fire at disse produktene må behandles som spesialavfall. Og hele 42 prosent av de under 30 kjenner ikke til at småelektronikk ikke skal gå i søpla. Det viser tall fra en ny undersøkelse foretatt av Norstat for Operasjon Duppeditt.

– Kunnskap om returordningen for småelektronikk bidrar til miljøriktig handling. Kunnskapsmangel er derfor en stor miljøutfordring. Alle må gjøre noe selv, og det krever forståelse. Dersom brukte duppeditter kastes og håndteres feil, siver miljøgifter ut i naturen. Både natur, dyr og mennesker kan bli skadelidende, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en melding fra SFT.

Les også: Syv av ti har lært seg trikset - slik handler de elektronikk billigst

EE-produkter

Dingser som inneholder batterier eller går på strøm, må leveres som spesialavfall. De fleste slike produkter, EE-produkter eller småelektronikk, inneholder miljøgifter og helsefarlige stoffer.

Listen er lang og ubehagelig:

  • Bly
  • Kvikksølv
  • Kadmium
  • Krom
  • Bromerte flammehemmere
  • PCB
  • Radioaktive stoffer
Havner disse stoffene på vanlig søppelfylling, kommer de etterhvert ut i kretsløpet. Der skal helst ikke disse stoffene være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer