Du bruker dem hver dag, og kjøper stadig nye. Likevel vet ikke en av fire at disse produktene må behandles som spesialavfall. Og hele 42 prosent av de under 30 kjenner ikke til at småelektronikk ikke skal gå i søpla. Det viser tall fra en ny undersøkelse foretatt av Norstat for Operasjon Duppeditt.
– Kunnskap om returordningen for småelektronikk bidrar til miljøriktig handling. Kunnskapsmangel er derfor en stor miljøutfordring. Alle må gjøre noe selv, og det krever forståelse. Dersom brukte duppeditter kastes og håndteres feil, siver miljøgifter ut i naturen. Både natur, dyr og mennesker kan bli skadelidende, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en melding fra SFT.
Les også: Syv av ti har lært seg trikset - slik handler de elektronikk billigst
EE-produkter
Om Operasjon Duppeditt
Operasjon Duppeditt er en kampanje som arrangeres av Avfall Norge i samarbeid med Mijøverndeparatementet og SFT. De store returselskapene og returselskaper for elektronkk i Norge deltar også. Kampanjen kjøres denne uken, og fokuserer på farlig EE-avfall og returordninger.
Dingser som inneholder batterier eller går på strøm, må leveres som spesialavfall. De fleste slike produkter, EE-produkter eller småelektronikk, inneholder miljøgifter og helsefarlige stoffer.
Listen er lang og ubehagelig:
Les også: Hvor farlig er maten du spiser?
Så hva skal du se etter?

Hårføner, mobiltelefon, MP3-spillere, store mengder leker, sko som blinker, elektrisk verktøy og utstyr, sparepærer, batteri, skrittellere, GPS-er, termometre og den svært lite elskede baderomsvekten. Lager du en utstyrsliste for hjemmet vil du finne utallige ting som også hører hjemme på listen over "saker som ikke skal puttes i søpla".
Gratis å levere
Regelverket sier at EE-avfall kan leveres gratis til kommuner eller til forhandlere som selger tilsvarende produkter. Dette gjelder alle forhandlere som selger EE-produkter, for eksempel forhandlere av elektriske apparater, dagligvarebutikker og leketøysbutikker. Forhandlere og kommuner har også en informasjonsplikt om dette ovenfor forbrukerne. Kostnadene for henting og behandling av avfallet dekkes av importører og produsenter av EE-produkter gjennom pliktig medlemskap i et returselskap.Kilde: Operasjonduppeditt
Sparepærer er særlig i vinden nå etter at glødepærer nå fases ut i Europa. Sparepærene inneholder blant annet kvikksølv, og nå har de faktisk fått egen panteordning: Ikea lanserer nå en ordning for sparepærer der en liten boks med brukte pærer gir deg to nye i retur.
Les også: Disse sparepærene varer lengst
Her kan du levere
Hele 15 prosent av befolkningen sier at de kaster kasserte duppeditter i restavfallet, 32 prosent stuer det bare bort. Begge deler er unødvendig.
Så langt satser blant annet Elkjøp, Expert, Euronics, Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Ultra osv), senterkjeden Steen og Strøm, McDonalds, apotekkjeden Vitus og Clas Ohlson tungt på Operasjon Duppeditt.
Så du har kanskje sett de blå/hvite returposene i din lokale butikk allerede?