Unngå melbiller og skadedyr

- Bruk opp det du har før du kjøper nytt

- Ikke oppbevar store mengder tørrvarer, hvis du vil unngå småkryp på kjøkkenet.

HAMSTRET TØRRVARER? Eksperter advarer mot å ha store mengder mel og andre tørrvarer stående i kjøkkenskap og skuffer. - Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Slik sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, oppfordrer Norsk Hussopp Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HAMSTRET TØRRVARER? Eksperter advarer mot å ha store mengder mel og andre tørrvarer stående i kjøkkenskap og skuffer. - Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Slik sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, oppfordrer Norsk Hussopp Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange som har opplevd å komme til tomme hyller med tørrvarer og mel i løpet av den måneden som har gått siden de første tiltakene mot corona-viruset var et faktum - selv om butikker og myndigheter stadig oppfordrer folk til å ikke hamstre men å kun kjøpe det de trenger.

Men dersom du er blant de som likevel har bunkret opp litt ekstra tørrvarer som mel, frokostblandinger, ris, pasta og liknende, bør du også ha fokus på å få brukt opp disse tørrvarene før du får «gjester».

Nå advarer Norsk Hussopp Forsikring mot å oppbevare store mengder tørrvarer i skapene dine hvis du vil unngå småkryp på kjøkkenet.

– Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Det er naturlig, og ikke farlig. Men de bør ikke få utvikle seg, derfor er det viktig å ikke oppbevare mel og kornvarer for lenge i kjøkkenskapet, sier Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

– Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Slik sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, sier han.

Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel, korn, nøtter og frokostblandinger.

- Sett melet i kjøleskapet

At det er vår, hjelper heller ikke på den eventuelle utfordringen med skadedyr.

Ifølge skadedyrforsikringen er det nemlig en oppblomstring av skadedyr om våren, fordi insekter formerer seg raskere ved høye temperaturer.

Norsk Hussopp Forsikring påpeker at dette også gjelder i kjøkkenskap og skuffer og oppfordrer til at man gjerne kan sette mel og andre tørrvarer i kjøleskapet i sommerhalvåret:

– Har du åpnede pakker med mel- og kornprodukter, bør disse oppbevares tørt og kjølig. Gjerne i kjøleskapet hvis det er plass, sier Magerøy.

Du kan ikke forsikre deg mot at det ikke kan finnes insektegg i melposen når du kjøper den, men du kan forhindre dette fra å spre seg til andre produkter i skapene dine. Dette gjøres best ved å oppbevare tørrvarer som kommer i papp- eller papiremballasje, i tette bokser eller poser:

- Er det allerede et insektegg i melposen, hjelper det ikke at den er tett. Men da unngår du i hvert fall at skadedyrene sprer seg til andre matvarer, eller til kriker og kroker bak kjøkkenskap og benker. Lave temperaturer hjelper for å unngå at egg utvikles og at insekter formerer seg, sier Magerøy.

Han oppfordrer også til godt renhold for å forhindre at smuler og melstøv bygger seg opp til et fristende matfat for insekter i sprekker, hyller og skuffer.

Vanlige insekter i kjøkkenskap

I tillegg til melbiller, er det flere insekter som liker seg i kjøkkenskapene dine. Norsk Hussopp Forsikring har følgende liste over hvilke «gjester» du kan forvente å kunne finne i kjøkkenskap og skuffer:

  • Sagtannet melbille finnes oftest i melvarer som korn, kjeks og knekkebrød.
  • Tørrfruktmøll liker tørkede dadler, rosiner, nøtter, mel og kornvarer. Kan ofte komme med frokostblandinger.
  • Fleskeklanner, en bille, liker kjøttvarer, proteinholdig mat og tørre matvarer.
  • Brødbiller og tobakksbiller liker krydder.
  • Støvlus lever av muggsopp og liker mat med mugg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer