Skjermbruk og syn

Bruker du PC og mobil mye? Da bør du lese dette

Mye skjermtidsbruk har større påvirkning på synet og kroppen enn du tror.

BRUKER DU MOBILEN MYE? Det kan ha stor påvirkning på synet ditt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUKER DU MOBILEN MYE? Det kan ha stor påvirkning på synet ditt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Skjermbruk har blitt en stor del av hverdagen for de fleste av oss.

Faktisk viser en undersøkelse fra 2018 at en tredjedel av Norges voksne befolkning tilbringer 4 til 6 timer foran en skjerm i løpet av dagen. Undersøkelsen viser dessuten at vi i løpet av dagen sjekker mobilen 150 ganger.

Skjermene påvirker livet vårt på alle mulige måter, men hvordan påvirker skjermbruken synet ditt? Har skjermtiden i det hele tatt noe å si for synet?

Skjerm er slitsomt for øyne og kropp

Førsteamanuensis Hanne Mari Schiøtz Thorud ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) forklarer til Dinside at du bruker om lag 20 øyemuskler når du ser på noe på nært hold, som mobil eller PC.

- I tillegg må du holde hodet stille for å se klart, ved å bruke muskler i nakken, skuldrene og ryggen, forklarer Schiøtz Thorud.

Ifølge Schiøtz er dette grunnen til at mye skjermbruk kan gi plager som slitne øyne, vonde og såre øyne, tåkete syn, dobbeltsyn, tørre øyne og rennende øyne.

I tillegg kan du også få hodepine og vondt i nakken, skuldrene og ryggen dersom du ser og sitter mye ved skjerm. Dette er plager som barn også kan få ved å bruke skjerm mye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer