Skjermbruk og syn

Bruker du PC og mobil mye? Da bør du lese dette

Mye skjermtidsbruk har større påvirkning på synet og kroppen enn du tror.

BRUKER DU MOBILEN MYE? Det kan ha stor påvirkning på synet ditt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUKER DU MOBILEN MYE? Det kan ha stor påvirkning på synet ditt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Skjermbruk har blitt en stor del av hverdagen for de fleste av oss.

Faktisk viser en undersøkelse fra 2018 at en tredjedel av Norges voksne befolkning tilbringer 4 til 6 timer foran en skjerm i løpet av dagen. Undersøkelsen viser dessuten at vi i løpet av dagen sjekker mobilen 150 ganger.

Skjermene påvirker livet vårt på alle mulige måter, men hvordan påvirker skjermbruken synet ditt? Har skjermtiden i det hele tatt noe å si for synet?

Skjerm er slitsomt for øyne og kropp

Førsteamanuensis Hanne Mari Schiøtz Thorud ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) forklarer til Dinside at du bruker om lag 20 øyemuskler når du ser på noe på nært hold, som mobil eller PC.

Hanne Maria Schiørz Thorud forklarer at skjerm er slitsomt for øyne og kropp. Foto: HMS-magasinet, Jan Tveita.
Hanne Maria Schiørz Thorud forklarer at skjerm er slitsomt for øyne og kropp. Foto: HMS-magasinet, Jan Tveita. Vis mer

- I tillegg må du holde hodet stille for å se klart, ved å bruke muskler i nakken, skuldrene og ryggen, forklarer Schiøtz Thorud.

Ifølge Schiøtz er dette grunnen til at mye skjermbruk kan gi plager som slitne øyne, vonde og såre øyne, tåkete syn, dobbeltsyn, tørre øyne og rennende øyne.

I tillegg kan du også få hodepine og vondt i nakken, skuldrene og ryggen dersom du ser og sitter mye ved skjerm. Dette er plager som barn også kan få ved å bruke skjerm mye.

- Disse plagene kan komme raskere om du har en synsfeil og skulle hatt briller, eller om synsforholdene er dårlige, som for eksempel ved dårlig belysning, informerer hun.

Tilpass skjermbruken for å unngå helseplager

Schiøtz Thorud henviser oss også til Arbeidstilsynet, og mener at de har gode retningslinjer for hvordan tilpasse skjermbruken for å unngå helseplager.

Hun trekker fram de viktigste grepene Arbeidstilsynet tipser om for at du tar best mulig vare på synet ditt.

- Sjekk synet, sitt behagelig med et lett nedadrettet blikk mot skjermen og god støtte for underarm og håndledd, lister Shiøtz Thorud opp.

Det er også viktig å ha jevn og god belysning rundt deg når du sitter på skjermer, altså verken for lite eller for mye lys, samtidig som du også tar hyppige pauser gjennom arbeidsdagen og beveger deg jevnlig.

Brillebehovet øker tidligere i livet

Schiøtz Thorud uttalte til NRK i 2014 at flere kommer til å få behov for briller tidligere i livet, spesielt med tanke på hvordan hverdagen og arbeidet til de fleste er i dag.

– Nå sitter stort sett alle foran en skjerm, om det er mobil, nettbrett eller PC. Og om du ikke gjør det på jobb, så sitter du kanskje mye på fritiden, sa hun.

Til Dinside opplyser førsteamanuesisen også om at øynene slapper av når de ser på noe som er minst seks meter unna. Hun tipser derfor om at du kan gi øynene dine en betydelig pause fra PC-arbeidet ved å for eksempel se på utsikten ut av vinduet på kontoret ditt.

Økende antall barn til optiker

En undersøkelse gjort av Medietilsynet om barn og medier, viser at 90 prosent av barn i 10-11 årsalderen har egen smarttelefon, og at de tilbringer flere timer om dagen på denne.

Samtidig opplyste også optiker Marianne Mathisen ved Interoptik i Drammen til NRK i juli 2018 at de merker en tydelig økning i antall barn som oppsøker optiker med synsproblemer.

– Nå om dagen blir barn utsatt for mer arbeid på nært hold. De er på skolen og leser, og når de kommer hjem bruker mange mye tid foran skjerm og på å se nært. Da kan de utvikle samsynsvansker, uttalte hun.

Hun kunne fortelle at de fleste som oppsøker optiker med syns- og muskelplager er i 8-12 års alderen. Optikeren tror dette henger sammen med at barn trosser eventuelle smerter fordi de har det gøy med skjerm.

– De har det så gøy at de presser seg gjennom ting som er slitsomme. Det er som godteri, barn slutter ikke å spise godteri selv om de får vondt i tennene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer