Nettsted lister opp boliger på tvangssalg

- Bryter med intensjonen om å beskytte de som rammes av tvangssalg

Huseiernes landsforbund synes ikke om at det er opprettet en nettside som lenker til boliger som selges under tvang.

NEGATIV TIL NY NETTSIDE: Anders Leisner, advokat og leder av avdeling for medlemsrådgivning i Huseiernes landsforbund, mener at tvangssalg.no henger ut de som ikke kan gjøre opp for seg økonomisk. Foto: Huseiernes landsforbund
NEGATIV TIL NY NETTSIDE: Anders Leisner, advokat og leder av avdeling for medlemsrådgivning i Huseiernes landsforbund, mener at tvangssalg.no henger ut de som ikke kan gjøre opp for seg økonomisk. Foto: Huseiernes landsforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye nettsiden tvangssalg.no publiserer lenker til annonser på Finn.no med boliger som selges under tvang.

Daniel Haukaas, gründer bak nettsiden, driver selv med boliginvesteringer og mener det er viktig at potensielle boligkjøpere er klar over hvilke boliger som tvangsselges.

- Det er blant annet veldig lang budprosess for boliger på tvangssalg, samtidig som det åpnes for å gjøre gode kjøp. Derfor er det også interessant for investorer å vite om en bolig er på tvangssalg, sier Haukaas.

Huseiernes landsforbund (HL) ser, derimot, ikke behovet for en nettside som offentliggjør tvangssalg.

- Vi får igjen en «gapestokk», hvor det er lett å gå inn og se om naboen selger boligen fordi de ikke klarer å gjøre opp for seg, sier avdelingsleder Anders Leisner i HL.

Han mener slike nettsider er problematiske fordi de bryter med den gode intensjonen om å beskytte menneskene som rammes av tvangssalget.

- Ikke i tråd med lovkravene

I tvangsfullbyrdelsesloven av 1993 står det at det ikke skal opplyses om tvangssalg i boligannonsen, men at dette skal framgå tydelig i salgsoppgaven.

Lena Drønnesund, advokat og leder i Advokatforeningens eiendomsmeglingsgruppe. Foto: Eiendomsadvokatenes servicekontor.
Lena Drønnesund, advokat og leder i Advokatforeningens eiendomsmeglingsgruppe. Foto: Eiendomsadvokatenes servicekontor. Vis mer

Nå kalles også tvangssalg heller «medhjelpersalg», da eiendommene selges gjennom en megler eller advokat på vanlig måte.

- Måten eiendommene markedsføres på tvangssalg.no er ikke i tråd med kravene som stilles i loven, sier Lena Drønnesund, advokat og leder i Advokatforeningens eiendomsmeglingsgruppe.

Det skal ikke framgå i boligannonsen at det er et tvangssalg, dette skal kun stå i salgsoppgaven. Derfor er nettsider som dette problematisk, ifølge Drønnesund.

- Vi har ikke boligannonser på siden vår, men linker til annonsene på Finn. Dette bør være innenfor loven, sier tvangssalg.no-gründer Haukaas.

Han mener loven er rettet mot medhjelperen og hvordan han eller hun skal utforme annonsen.

- Fjerner uønskede annonselenker

Haukaas påpeker videre at de verken legger ut info om navn eller adresse. Han mener også at bildene de bruker fra Google ofte er dårlige og ugjenkjennelige.

- Vi er ikke i direkte kontakt med megleren før vi legger ut lenkene, men vi fjerner lenker som meglere eller selgere ikke vil skal være der, sier Haukaas.

Ved å bruke spesielle søk på Finn.no og prate med eiendomsmeglere, finner Haukaas boliger til nettsiden sin. Han har også en kanal hvor folk kan sende inn tips om boliger de mener er til salgs under tvang.

- Hver gang jeg finner et objekt, pleier jeg å laste ned salgsoppgaven eller prate med megleren direkte, for å finne ut om boligen faktisk er på tvangssalg eller ikke, sier Haukaas.

Norges Eiendomsmeglerforbund er heller ikke så begeistret for tvangssalgsnettstedet.

Meglerne skal beskytte huseierne ved å ikke skrive at boligen selges under tvang i annonsen, og det blir vanskelig når boligene samles slik som dette, mener administrerende direktør Carl O. Geving.

Tvangssalg gir begrensninger

Noe av grunnen til at Haukaas startet nettsiden, er at han mener det er negativt at boligkjøpere bruker tiden sin på visninger hvor det er helt andre «spilleregler» enn de har sett for seg.

Ved tvangssalg er det nemlig begrenset mulighet for kjøper til å sette frist på budet sitt, og overtakelsesdatoen blir satt til tre måneder etter budet er sendt til tingretten for aksept.

- Det kan ikke tas forbehold i et slikt bud, og tiden det tar for budet å bli stadfestet av retten, samt ankefristen i ettertid kan være belastende, sier Drønnesund i Advokatforeningen.

Viktig å vite om tvangssalg

  • Grunnen til at salget foregår ved tvang er at eieren ikke har klart å betjene gjelden sin. Eiendommen selges etter begjæring fra en eller flere kreditorer med eksempelvis pant i eiendommen.
  • Tvangssalg annonseres ikke, så hvis det dreier seg om tvangssalg får du vanligvis ikke vite det før du får drar på visning og mottar salgsoppgaven.
  • Husk at avhendingsloven som regulerer reklamasjon på boliger ikke gjelder om du kjøper bolig på tvangssalg, så som kjøper har du færre rettigheter.
  • Siden det er en domstol og ikke eieren som selger, vet ikke den noe om boligens tilstand utover det som er opplyst i takst. Klagemulighetene dine som kjøper går derfor kun på det som er opplyst i takst og salgsoppgave, og prisavslag kan derfor bare fremmes hvis medhjelperen, altså megleren, har holdt tilbake opplysninger eller gitt uriktige opplysninger som har påvirket handelen.
  • Du har heller ingen mulighet til å heve kjøpet, men det kan altså være mulighet til å kreve prisavslag gjennom søksmål. Det er de av selgers kreditorer som har mottatt pengene som blir ansvarlig for å gi prisavslaget.
  • Reglene om tvangssalg finner man i tvangsfullbyrdelsesloven. Det kan være greit å sette seg inn i denne hvis du vurderer å kjøpe bolig på tvangssalg.

Kilde: Anders Leisner i Huseiernes landsforbund

Dersom eiendommen på tvangssalg er konsesjonsbelagt, er det kjøper som har risikoen for at dette blir gitt, legger Drønnesund til. Kjøper har heller ikke mulighet til å tegne eierskifte- og boligkjøperforsikring ved tvangssalg.

Haukaas mener at det er viktig at meglerne husker på de positive aspektene ved å ha boligannonselenken sin på tvangssalg.no, da de som besøker nettsiden ofte er aktivt på utkikk etter denne typen salgsobjekter.

- Dette vil gi boligen mer oppmerksomhet, potensielt flere bud og høyere salgspris, noe som gagner eieren av boligen og kreditoren, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer