Budet: Hva skal det inneholde?

Husk at et bud alltid er bindende - enten til det er avvist, eller til fristen har gått ut.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

 • Gi budet til megler. Megler skal på forespørsel opplyse om andre aktuelle bud på eiendommen, og også om det finnes forbehold av noe slag.
 • Første bud på eiendommen bør ifølge bransjen ha minst 24 timers akseptfrist. I praksis blir det imidlertid opp til selger og megler å vurdere bud med kortere frist.
 • Normalt kreves at budgivers første bud inngis skriftlig til megler. Senere endringer i budet inngis imidlertid ofte muntlig.

  Endringer bør ikke skje per e-post, SMS-melding eller til telefonsvarer.

Budet bør inneholde:
 • I tillegg til eiendommens adresse (eventuelt grunnummer/bruksnummer), kjøpesum, budgivers navn, adresse, e-post-adresse, telefonnummer osv, bør budet inneholde:

  Finansieringsplan, betalingsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold. Eventuelle forbehold - for eksempel om finansiering bør alltid presiseres nøye. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.

 • Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren. Megleren skal også - så langt som mulig - holde budgiverne orientert om nye og høyere bud.
 • Dersom en budgiver ber om det skal faglige leder i meglerforetaket bekrefte andre bud på eiendommen. Du vil da kun få vite budrundens historikk, og har ikke krav på å få vite hvem budgiverne er.

 • Dersom du krever det, kan du be om å få kontrollere saksgangen på budgivningen etter at eiendommen er solgt. Dette vil skje hos meglerforetaket hvor faglig leder vil være til stede. Øvrige budgiveres navn vil i slike tilfeller fremkomme. Ved å be om slik informasjon aksepterer kjøper at han ikke kan offentliggjøre den informasjon han får.

  Sensitive opplysninger om for eksempel finansiering vil ikke fremkomme da dette er underlagt personvern/taushetsplikt. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom advokat eller statsautorisert eiendomsmegler, som kan bekrefte at budet er reelt.

 • I spesielle tilfeller kan megler skriftlig invitere til lukket budrunde. Nærmere opplysninger vil i tilfelle bli gitt aktuelle interessenter.

Merk:


 • Det er INGEN angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom. Når budet er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan altså ikke budet kalles tilbake.

  Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe fler enn en eiendom).

 • Husk at selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, han er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud
 • Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.
 • Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte "motbud"), avtalerettslig er et bindende tilbud som medfører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.
Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer