Burde du betale tilbake litt ekstra på lånet ditt?

Et par tre tusenlapper her, et par trehundretusen der.

Har du litt til overs, lønner det seg å krympe boliglånet nå. Foto: Colourbox.com
Har du litt til overs, lønner det seg å krympe boliglånet nå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AS Norge går bra, men en sliten verdensøkonomi har presset renter og boliglånsrenter nedover. De lave boliglånsrentene gir nordmenn med lån mer å rutte med enn vanlig. Har du en million i gjeld, betaler du 15.500 mindre tilbake til banken enn om rentenivået var "normalt" (seks prosent). Gjeldsfradraget blir dog noe mindre, så du sparer 9.104 kroner i året. Har du to millioner kroner i lån blir tilsvarende tall 31.000 og 18.000 kroner.

Hvor mye mer har du å rutte med? Sjekk hvor mye du sparer i forhold til normalrentenivået (seks prosent) med vår renteendringskalkulator.

Et klassisk råd fra økonomer er å betale tilbake litt mer på lånet i lavrentetider. Tusen kroner her, tusen kroner der. Boliglånet står der, så hvorfor ikke kose seg litt med pengene?

Du må gjerne dra på ferie. Men øker du innbetalingene til banken kan du dra på en mye finere ferie når lånet er tilbakebetalt.

Hvorfor velger "alle" annuitetslån når det lønner seg med serielån?

Spar 330.000 kroner

Ifølge Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, vil man kunne spare inn hele 330.000 kroner på å øke innbetalingene tilsvarende terminbeløp ved et normalrentenivå (seks prosent).

– Da må man betale inn om lag 2.600 kroner ekstra i måneden. Beregningen er gjort ut fra dagens rentenivå, som vi vet vil endre seg. Men det illustrerer hvor stor effekt det har å øke innbetalingen med noen tusenlapper, sier Warloe til DinSide.

Det er imidlertid et par ting du bør prioritere fremfor ekstraordinær nedbetaling av lånet.

– Dette å betale ekstraordinært inn er jo en form for sparing. Derfor vil jeg tillegge at det er et godt råd å ikke begrense sparingen til kun ekstra nedbetaling av lån. Buffer må prioriteres først.

Hvor stor buffer bør du ha? – Enkelte burde spare seks månedslønner

I tillegg anbefaler Warloe at du ikke legger alle verdiene i boligen, dersom du har anledning.

– Når lånet er under 80 prosent av boligens verdi bør man etablere annen langsiktig sparing. Verdier knyttet til bolig er vanskelig å realisere av flere årsaker. Men lav gjeld er et veldig godt fundament i privatøkonomien.

Les også: Nå blir boliglånet billigere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer