Burde du droppe vaskeballen?

Vaskeballen fungerer ikke godt nok i nye vaskemaskiner.

Dropp vaskeballen, bruk kammeret, da blir vaskemiddelet fordelt på best mulig måte. Foto: Panthermedia
Dropp vaskeballen, bruk kammeret, da blir vaskemiddelet fordelt på best mulig måte. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vasker du med vaskeball? Er du en av dem som ble vant til det, har du kanskje lett forgjeves i butikk. Vaskeballen er borte.

Det er ikke så rart.

Er det mindre enn ti år siden du kjøpte vaskemaskinen din, bør du kaste vaskeballen, skrev vi i 2006. Årsaken er at "nyere" vaskemaskiner har et langt lavere vannforbruk enn gamle.

Etter hvert har også vaskepulverprodusentene droppet både å produsere og anbefale vaskeballene.

Malin Skaar i Lilleborgs Forbrukerservice. Foto: LILLEBORG
Malin Skaar i Lilleborgs Forbrukerservice. Foto: LILLEBORG Vis mer

– Vi beklager at vi ikke har mulighet til å sende deg ny vaskeball da Lilleborg ikke lenger produserer disse, heter det på vaskemiddelprodusentens nettsider.

– Vi sluttet å anbefale vaskeball flere år tilbake, sier Malin Skaar, leder av Lilleborgs forbrukerservice, til DinSide.

Les også: Her bør du droppe skyllemiddelet

Mindre vann, mindre svinn

Skaar forklarer at vaskemaskiner tidligere var konstruert slik at man mistet litt flytende vaskemiddel fra maskinen før vasken var kommet i gang.

– Man hadde et såkalt mekanisk tap ved at det var mindre vaskemiddel til vaskeprossesen enn det man egentlig doserte.

Alle hvitevareprodusentene jobber for å kutte energi- og vannforbruk. Her fra Electrolux' stand på elektronikkmessen IFA i september i år, der de lover dobbelt så mye vask for kiloWattimene. Foto: Elisabeth Dalseg
Alle hvitevareprodusentene jobber for å kutte energi- og vannforbruk. Her fra Electrolux' stand på elektronikkmessen IFA i september i år, der de lover dobbelt så mye vask for kiloWattimene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Når produsentene fikk løst det problemet, forsvant behovet for vaskeball. I tillegg har maskinprodusentenes arbeid med å kutte vannforbruk i vaskemaskinene mye å si.

– Med vaskeball kan man risikere - spesielt med mye tøy i vasken - at den blir liggende mellom plagg slik at uoppløst og konsentrert vaskemiddel kan komme i direkte kontakt med tøy og i verste fall gi skade på tøyet, forklarer Skaar videre.

Dette problemet forsterkes også av nye vaskemaskiners fokus på lavere vannforbruk.

Les også: Pulver vasker bedre enn flytende vaskemiddel

Skyll én gang til

Det er ikke sikkert den svarte buksen har blitt grå, det kan hende det bare er vaskepulverrester som har satt seg i sømmen. Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke sikkert den svarte buksen har blitt grå, det kan hende det bare er vaskepulverrester som har satt seg i sømmen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Selv om du har sendt vaskeballen til landet der venstresokkene bor og bruker vaskemiddel rett i doseringskammeret, er det ikke alltid alt vaskemiddelet blir skylt bort i vask. Det kan skyldes at maskinen ikke er god nok, eller at du bruker for mye vaskemiddel.

– Du ser de hvite rendene på sømmen av buksen din? Den kan være slitt og avfarget, men ofte er det bare cellulose som sitter igjen fra vaskemiddelet, fordi klærne ikke har blitt ordentlig skylt, sier Leif Tore Rytterbakken, som jobber med hvitevarer i LG Electronics, til DinSide.

De aller fleste vaskemaskiner har egne skylleprogrammer du kan gi klærne en ekstra skyll i. De fleste av LGs vaskemaskiner har et eget program som heter Medic Rinse, som blant annet er godkjent av det amerikanske astma- og allergiforbundet, nettopp fordi det får skylt ut alt av vaskemiddel.

– Mange allergikere kjøper spesialvaskemidler uten parfyme, men det er ikke alltid man trenger det. Det holder å sørge for at såpen blir skylt godt ut, sier Rytterbakken.

Medic Rinse er standard på alle LGs nye vaskemaskiner, inkludert dem som er bygget på testvinneren i ICRTs løpende test av vaskemaskiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer