Burde du skifte ut flasken din?

Flaskene som følger med kullsyremaskinene varer ikke evig.

PET-flaskene til kullsyremaskinene må ikke bli for varme, ikke for kalde, ikke vaskes i oppvaskmaskin, og brukes innen tre år. Foto: ELISABETH DALSEG
PET-flaskene til kullsyremaskinene må ikke bli for varme, ikke for kalde, ikke vaskes i oppvaskmaskin, og brukes innen tre år. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kullsyremaskiner til hjemmebruk er et miljøvennlig alternativ til å kjøpe boblevann av flere årsaker, men at man erstatter engangsflasker med en flergangsflaske er den mest kjente.

Men trodde du PET-flaskene som følger med kullsyremaskinene varer evig, tar du feil.

Vi har to ulike kullsyremaskiner på testbenken akkurat nå, og begge har flasker som går ut på dato i 2015.

SodaStream har også utløpsdato på sine flasker, og anbefaler å bytte dem når datoen er passert. Foto: ELISABETH DALSEG
SodaStream har også utløpsdato på sine flasker, og anbefaler å bytte dem når datoen er passert. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


– Det er med hensyn til sikkerhet. Plast forringes og slites ved bruk, og fragmenter fra plasten ønsker vi ikke å ha i vannet, sier Trond Rebne, Key Account Manager i AGA, til DinSide.

AGA produserer kullsyremaskinen Aqvia, men også SodaStream, den maskinen de aller fleste forbinder med hjemmelaget boblevann, har utløpsdato på sine flasker.

Vann på farten? Drikkeflaskene som ikke lekker

Tre års holdbarhet

En annen viktig årsak er at det oppstår et trykk når du fyller gass i vannet, og blir flasken gammel, slitt og porøs, kan man risikere at de sprekker.

– Derfor skal flaskene byttes etter tre års bruk, sier Rebne.

Datoen som står på er altså tre år etter at flasken er produsert, og det er denne datoen du skal forholde deg til når det gjelder PET-flasker fra både Aqvia og SodaStream.

Nye flasker får du kjøpt der du kjøper eller fyller på gasspatronene. Du må ut med i underkant av hundrelappen for å få en ny flaske. Merk at flaskene ikke kan brukes om hverandre på grunn av ulike lukkesystemer.

Er det dårlig kvalitet på vannet i springen hjemme hos deg? Da kan du kreve erstatning av kommunen

I skrivende stund avslutter vi en testduell mellom SodaStream og nykommeren Aqvia. Hvordan det gikk, kan du lese mer om på DinSide i helgen.

Test av drikkeflasker:

DinSide har testet ni drikkeflasker som hevder å være vanntette. Kun tre av dem holdt tett:

Se hele testen her: lekkasjefrie drikkeflasker


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer