Bygg med fremtidens materialer - i dag

Asfalt som spiser forurensning. Gjennomsiktig betong. Plastikk som husker sin egen form. Selvvaskende vinduer. Norsk Designråd inviterte til seminar om fremtidsmaterialene. Vi lærte at fremtiden er nå.

Publisert
Sist oppdatert

Trærene forsvinner i skogen

Flat TV, MP3-spillere, biler, gulvbelegg, lamper og kjøkkenutstyr. Vi tenker kanskje over, ja til og med lovpriser, nyvinninger på produktfronten, men tenker nok sjeldnere eller aldri på hva de er laget av.

Nye og innovative materialer dukker opp med jevne mellomrom, men omtale og interesse dreier seg stort sett rundt produktene de er en del av, ikke materialene selv.

Det er kanskje ikke rart. For hvem er vel egentlig interessert i å lese side opp og side ned om ulike plastikktypers evne til å lede varme? Hvilke materialer som er vanntette?

LiTraCon er betong iblandet fiberoptikk, slik at det fremstår som nesten gjennomsiktig. Foto: LiTraCon
LiTraCon er betong iblandet fiberoptikk, slik at det fremstår som nesten gjennomsiktig. Foto: LiTraCon Vis mer


Interessen oppstår den dagen vi har et spesifikt behov. Kanskje vi vil kle et hus i et værhardt område i noe annet enn tre. Finnes det vanntett, vedlikeholdsfritt, fargeekte plater til å dekke huset med? Vi fryser i loftsstuen. Tenk om vi bare kunne spraye på isolasjon? Vi har et vindu det er vanskelig å komme til utenfra. Hva om det vasket seg selv?

>> Se noen av dagens fremtidsmaterialer i bilder.

Det er vanskelig å få fullstendig oversikt. Dette gjelder også dem som trenger slik kunnskap i arbeidet sitt, møbel-, interiør- eller produktdesignere og arkitekter, som ofte har spesifikke ønsker eller krav til materialers egenskaper. Men heller ikke de profesjonelle har til en hver tid full oversikt over alle nyvinningene som er på markedet. Ei heller har de hatt et sted de kan gå til eller et ressurssenter de har kunnet kontakte med spørsmål.

Nordisk materialdatabase

I Europa har det eksistert slike materialdatabaser i flere år. Da designduoen Birgitta Ralston og Alexandre Bau flyttet fra Paris til Sogn og Fjordane var dette en av de tingene de savnet mest. De to var vant til å enkelt kunne hente inn informasjon fra europeiske materialdatabaser, effektivt og tilgjengelig.

Selvvaskende vinduer er allerede på markedet.
Selvvaskende vinduer er allerede på markedet. Vis mer


- Det skjer mye innen utvikling og bruk av materialer både i Norge og Norden for øvrig, men de forskjellige aktørene sitter atskilte og mangler kunnskap utenfor sine fagfelt, sier Ralston.

Ideen om en norsk database ble født, og etter lang tids planlegging ble Nordic Innovatheque til. Materialdatabasen skal drives i samarbeid med den franske materialdatabasen Innovatheque, representanter for andre nordiske land. Gjennom Innovatheque vil de mer enn 2.000 materialprøver som finnes der bli gjort tilgjengelig også for det nordiske markedet.

I tillegg vil Nordic Innovatheque jobbe med å kartlegge nordiske nyvinninger, samt jobbe for å utvikle nye materialer. Tilsvarende prosjekter er også igangsatt i våre naboland.

Betalingstjeneste

Materialdatabasen skal være tilgjengelig for alle, men en må betale en "inngangsbillett" enten en vil søke elektronisk eller fysisk. De som bruker den jevnlig vil bli avkrevd 3.000 kroner i året, som et abonnement, men det kan også være mulig å kjøpe tilgang i enkelttilfeller, forklarer Ørjan Lønningen, prosjektleder for Nordic Innovatheque.

Han har ansvaret for å koordinere prosessen. I Dale i Sogn og Fjordane reises nå senteret Transplant, som skal være materialdatabasens hovedkvarter. Den er ventet ferdigstilt før sommeren.

Se selv

Priva-lite: Du froster glasset øyeblikkelig ved å trykke på en knapp. Foto: Saint Goban Glass
Priva-lite: Du froster glasset øyeblikkelig ved å trykke på en knapp. Foto: Saint Goban Glass Vis mer


18. januar i år kunne Ralston, Bau og Lønningen presentere Nordic Innovatheque for en begeistret bransje på Design og Arkitektursenteret i Oslo, under et seminar om fremtidens materialer de arrangerte i samarbeid med Norsk Designråd. Samtidig åpnet utstillingen "Good Finish" der en rekke av de mest nyskapende materialene ble presentert.

Vi falt spesielt for glasset SGG Priva-lite. Her kan en skifte mellom gjennomsiktig og frostet effekt, ved å trykke på en knapp.

- Dette er populært i statene, der bilister setter det foran registreringsskiltene sine, slik at de ikke blir gjenkjent om de blir filmet eller tatt bilde av mens de kjører for fort, sier Lønningen til DinSide. Og presiserer at det selvfølgelig har langt flere lovlydige muligheter.

For eksempel å effektivt kunne stenge gjenboerne ute?

Bærekraftig nyvinning

Ørjan Lønningen, Prosjektleder for Nordic Innovatheque. Foto: Elisabeth Dalseg
Ørjan Lønningen, Prosjektleder for Nordic Innovatheque. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Har du noen ganger tenkt på hva som skjer med skallet som er rundt mandlene vi spiser? Sannsynligvis ikke, og det er ikke så rart, siden det ikke dyrkes særlig mye mandler her til lands. Men i land der mandler er industri, er det store berg med mandelskall til overs.

Mandelskallene har den egenskapen at de er 100 prosent vanntett, og dette har kloke hoder eksperimentert med, til de kom frem til produktet Duralmond. Dette er et komposittmateriale som består av blant annet finmalt mandelskall og polyretan og lim. Det er slitesterkt, versatilt - og ikke minst miljøvennlig: Et kinderegg av et materiale, med andre ord. Og du kan køpe det nå.

Eksisterende paneler fra Duralmond koster fra 500 kroner for de aller enkleste variantene 50x50c store - til 7-800 kroner for 120x60cm i mer forseggjorte finisher. I tillegg kan man få støpt dem i nøyaktig den formen en ønsker - men dette er selvfølgelig dyrere.

I fremtiden

Asfalten som uskadeliggjør forurensning som lokket DinSide på seminar, er ennå ikke i produksjon - men produktet er i testfasen. Går alt etter planen, vil det kanskje være på markedet i løpet av få år.

De andre nyvinningene vi har omtalt kan ses på utstillingen "Good Finish" på Norsk Design og Arkitektursenter frem til 7. februar, sammen med en rekke andre ulike materialer. Noen av dem kan du også se her:

>> Se noen av dagens fremtidsmaterialer i bilder.

Nyttig på nett: Nordic Innovatheque, Ralston & Bau, Norsk Designråd Design og Arkitektursenteret, Duralmond Transplant


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer