Bygg nå - spar 100.000 kroner

Endringer i byggeforskriftene fordyrer hyttene.

- Hyttene blir fra 100.000 til 150.000 kroner dyrere, sier Benn Asgeir Båtvik i Norgeshus. Blomsterenga heter denne ferdighytten fra Norgeshus, som er en av leverandørens bestselgere. Foto: Norgeshus
- Hyttene blir fra 100.000 til 150.000 kroner dyrere, sier Benn Asgeir Båtvik i Norgeshus. Blomsterenga heter denne ferdighytten fra Norgeshus, som er en av leverandørens bestselgere. Foto: Norgeshus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. august må du betale mer for hytta. Byggeforskriftene stiller strengere krav til energieffektivitet, som innebærer at fritidsboliger må bygges med mer isolasjon og vinduer som tilfredsstiller krav til varmemotstand og lufttetthet mot luftlekkasjer. Dette fører igjen til at hytta blir dyrere.

Så mye koster hyttesommeren deg

Men snur du deg rundt nå, og sender byggemelding til kommunen innen 1. august, kan du fremdeles bygge hytta etter gammel forskrift.

- Kravet er at hytta må være levert kommunen med ferdig søknad innen fristen, forklarer Benn Asgeir Båtvik i Norgeshus. Så hvis man vil greie det innen fristen, bør man kjøpe tomt raskt, sier Båtvik til DinSide.

Ifølge Båtvik, er det endel som benytter seg av dette vinduet til å bygge ifølge gammel forskrift og få hytten rimeligere.

- Ja, det er endel som har gjort det, spesielt på hyttene har folk hastverk, fordi de ser at de ikke vil tjene det inn igjen. Men for husenes del ser de at husene blir bedre, og da er det ok, forteller Båtvik i Norgeshus.

- En god del kunder vil ta muligheten og byggemelde nå, før 1. august, sier Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus.

Hva er hytten din verdt? Sjekk verdien med vår hyttekalkulator

Hytter over 50 kvadratmeter

De nye kravene til isolasjon og tetthet av fritidsbolig gjelder alle fritidsboliger over 50 kvadratmeter - for hytter under 50 kvadratmeter (BRA - bruksareal) er det ingen endring. For fritidsboliger over 150 kvadratmeter stilles det krav som for bolighus, som er enda strengere enn for fritidsbolig.

Dette innebærer endringene:

Det settes krav til energieffektiviteten i fritidsboliger under 150 kvadratmeter (BRA) - som vil innebære at hytten får mer isolasjon i vegg, tak og gulv - samt vinduer som tilfredsstiller kravene til varmemotstand og lufttetthet mot luflekkasjer:
 • Yttervegg: minst 200 mm. isolasjon
 • Yttertak: minst 250 mm. isolasjon
 • Gulv: minst 250 mm. isolasjon
 • Vinduer: u-verdi 1,6 W/m2K
 • Lufttetthet: lekkasjetall < 3,0

 • Du kan lese den nye forskriften her hos Lovdata. Du kan også se kravene i kortform i boksen til høyre.

  Bakgrunnen til endringene er miljøhensyn, underskudd på energi, EU-direktiv og Soria-Moria erklæringen. Det har vært en overgangsperiode fra 1. februar 2007 til 1. august 2009. Alle søknader som er levert til kommunen innen 1. august, kan bygges etter teknisk forskrift 1997.

  Les også: Nå skal boligen din energimerkes

  Dette koster endringene deg

  Akkurat hvor mye de nye endringene vil koste deg, kan være vanskelig å anslå. Men det er klart at mer isolering koster mer.

  - Hyttene blir fra 100.000 til 150.000 kroner dyrere, avhengig av hvor mye isolasjon man leverte med tidligere, sier Benn Asgeir Båtvik, markedssjef i Norgeshus, til DinSide.

  Norgeshus hadde 10 cm isolasjon som standard for fritidsboligene sine tidligere. Med den nye forskriften må man altså ha minst 20 cm isolasjon.

  - Det er klart at det blir noe dyrere, men det er veldig mange forskjellige meninger om hvor mye dyrere det blir, sier Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus. Anslagsvis kan jeg si at det blir en økning på 1.000 kroner per kvadratmeter, i hvert fall - og avhengig av byggets egenart. Og i mange tilfeller blir det snakk om mye mer, sier Moursund videre til DinSide.

  - Vi regner med en prisøkning på 8-10 prosent på byggesettet, sier daglig leder i Saltdalshytta, Jan Petter Pettersen. Jeg regner ikke med at håndverkerutgiftene øker veldig mye, det blir vel stort sett det samme. Villmark-serien vår er for øvrig tilrettelagt for den nye forskriften, så her blir det kun en moderat prisstigning, forteller Pettersen videre.

  Svensk eller norsk hytte? Se prisforskjellene

  - Greier ikke å tjene det inn

  - Det er klart at hyttene blir bedre, sier Båtvik i Norgeshus. Men for en hytte som man bruker tre ganger per år, så greier man ikke å tjene det inn, fortsetter markedssjefen i Norgeshus.

  - Vi synes lovfestet høyere kvalitet er kjempefint, vi vil bygge ting som skal vare, sier Moursund i Norbohus. Det gjør det vanskeligere for de uprofesjonelle å jobbe, det kreves blant annet god kvalitetssikring for å levere i henhold til de nye forskriftene. Hvis dette kan føre til at de uprofesjonelle forsvinner, synes jeg det er topp, sier Moursund videre til DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer