Basseng i hagen

Bygge basseng i hagen?

Dette må du vite!

BASSENG I HAGEN: For mange er det en våt drøm med et privatbasseng i hagen - og etterspørselen har økt betraktelig siste året. Tenker du på å skaffe deg et selv? Les under alt du må vite i forveien! Foto: NTB Scanpix.
BASSENG I HAGEN: For mange er det en våt drøm med et privatbasseng i hagen - og etterspørselen har økt betraktelig siste året. Tenker du på å skaffe deg et selv? Les under alt du må vite i forveien! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markedet for privatbasseng har eksplodert det siste året, en åpenbar grunn er reiserestriksjonene til varmere strøk i forbindelse med pandemien, ifølge Morten Bruvold, salgsansvarlig hos vannteknologi-konsernet BWT.

Og det som kanskje var forbeholdt «eliten» før, er nå mye mer tilgjengelig for «hvermansen» - for med flere typer bassenger på markedet, varierer også prisene.

- Basseng i hagen er helt klart for de fleste, det handler mye om prioriteringer - prisene på basseng varierer etter hvilken type basseng og utstyr man velger, sier Bruvold.

Om du vurderer å bygge basseng i hagen din, er det flere faktorer du bør tenke igjennom før du hopper i det.

Her får du vite de viktigste!

Byggeregler for privatbasseng

Ønsker du å få bygget basseng, bør du starte med å tenke gjennom behovet ditt, og hvor stor plass du har i hagen, råder Arne Nesje, seniorforsker i SINTEF:

- Vil du ha et lite basseng til barna, eller et som også de voksne kan bruke til svømming? Skal du kunne trene i det, bør det ha en vanndybde på 70-80 centimeter og en lengde på åtte-ti meter, sier Nesje.

Vedlikehold og jevnlig rengjøring er også viktig å være klar over. Hvor mye tid og energi vil det kreve av deg og familien å eie og drifte et basseng?

Men - fremfor alt: før du tar basseng-drømmen et steg videre, må du sette deg inn i hvilke byggeregler som gjelder:

- Start med å kontakte kommunen for å sjekke om det finnes bestemmelser, både i kommuneplan og reguleringsplan for nabolaget ditt, som begrenser mulighetene dine til å bygge svømmebasseng, råder Nesje.

- Permanente svømmebassenger må normalt ha påkobling til offentlig vann-og avløpsnett. Her er egne regler for hva du kan tømme i avløpsnettet, opplyser Nesje.

- Det finnes ingen maksgrense for hvor stort svømmebasseng det kan søkes om, men tomten vil normalt regulere dette, og regelen er at bassenget skal plasseres minst fire meter fra tomtegrensen, legger han til.

Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller også en rekke krav til permanente svømmebasseng, blant annet krav til sikring:

Bassenget må sikres med gjerde på minst 150 centimeters høyde eller med overtrekk som tåler vekten av et menneske, ifølge Nesje.

- Det raskeste er å kontakte en bedrift som kan stå for søknad, prosjektering, byggetillatelse og bygging for deg, tipser eksperten.

Søknadspliktige tiltak skal også nabovarsles. Nabovarselet skal inneholde de opplysninger som gis ved søknad, samt relevante tegninger. Det kan du også få bedriften til å gjøre for deg.

Bruvold understreker samtidig at søkeprosessen kan ta lang tid.

- Derfor er det viktig å ha et rimelig tidsperspektiv på bygging av basseng i hagen, råder han.

Variert basseng-utvalg

Når du har fått godkjent søknad, kan du for alvor begynne basseng-researchen.

Og du har svært mye å velge iblant på dagens bassengmarked, ifølge ekspertene.

Du kan få alt fra prefabrikerte plastbasseng, glassfiberbasseng, basseng i rustfritt stål og betongbasseng. De to sistnevnte er det mest kostbare.

BASSENG I RUSTFRITT STÅL. Foto: BWT.
BASSENG I RUSTFRITT STÅL. Foto: BWT. Vis mer

Du kan få betongkonstruksjonen flislagt, og du kan få betong med maling eller vinylduk.

Kvalitet og varighet beror på hvilke materialer som er benyttet. Lengst holdbarhet har flislagt betongbasseng, hvis arbeidet er korrekt utført og det beskyttes ved kuldegrader. Et slikt basseng kan gjerne stå i 20–30 år ved normalt ettersyn, opplyser Nesje.

Bassenger med epoxymalt betong har kortest varighet siden malingen ofte flasser etter tre til fem år. Det må da repareres, noe de fleste kan gjøre selv, men resultatet blir ofte best dersom profesjonelle utfører arbeidet.

Hvor mye koster det å eie basseng?

Et basseng har to prislapper: byggekostnader og driftskostnader. Den gode nyheten er at selv om byggeprisen kan bli høy, så er det nødvendigvis ikke slik at kostnaden av selve driften gjennom året vil bli skremmende dyr, ifølge Nesje.

Dette støtter også Bruvold:

- Alle basseng er forskjellige med tanke på utforming, isolasjon, overtrekk på bassenget, klimaet der bassenget er plassert, og hvor avansert anlegget skal bygges. Utgift per år varierer også med tanke på vann dersom man tømmer bassenget hvert år, sier han.

Bruvol viser til et eksempel:

  • Et basseng på 8x4 meter med snittdybde på 1,5 meter koster cirka 2000 kroner å fylle opp i året, ifølge vann-og avløpssatser i Oslo Kommune og Asker Kommune. Andre kommuner kan ha høyere eller lavere vann- og avløpssatser. Så kreves noe etterfylling gjennom sesongen på grunn av avdampning, blant annet.
  • Bassengsesongen i Norge varer som regel fra mai til september, cirka 100-120 dager. En pumpe sirkulerer vannet i bassenget på 0,5 kw. per time, og kanskje en varmepumpe eller varmekolbe for oppvarming. Da er det strømkostnaden for oppvarming og sirkulasjon som må tas med i beregningen, anslagsvis 1200-1500 kroner for en pumpe til et 8x4 basseng.
  • Varmekolbe eller varmepumpe er den største utgiften for å varme vannet til behagelig temperatur cirka 27-28 grader, og vedlikeholde temperaturen dette gjennom sesongen. Hvor mye «gratis» varme du får med tanke på solforhold, er individuelt sesong etter sesong.

- I tillegg bruker man kjemikalier for å holde vannbalansen i bassenget gjennom sesongen, jeg vil anta en utgift på dette på cirka 2000 kroner, sier Bruvold videre.

Selve byggeprosessen

- Du må også vurdere hvor god tid du har til å ferdigstille bassenget i hagen, for byggeprosessen kan ta av og til ta lang tid. Selve byggeprosessen varierer alt etter hvor omfattende prosjektet vil være, sier Bruvold.

Når du kontakter en leverandør av bassengutstyr som kommer på befaring på tomten bør du spørre etter et tilbud på det du kan tenke deg som en start, råder han.

Det er lurt å sjekke med andre leverandører om de kan matche pristilbudet og eventuelt gi deg et bedre tilbud.

Bruvold råder deg også å vurdere om det er noe av arbeidet du ønsker å gjøre selv, eller om hele jobben skal settes bort til profesjonelle entreprenører.

Nesje oppsummerer byggeprosessen:

  • Sjekk grunnforholdene godt før du setter i gang. Dersom tomten er på fjell og du må sprenge, vil det fort bli en langt mer kostbar affære enn om det bare er snakk om å grave bort jord og løsere masse.
  • Betongbassenger bør ha så solid fundament at man ikke får oppsprekking og skjevsetninger. Det kan være lurt å grave ut bassengtomten og gjøre støpearbeidet ferdig om høsten, slik at det kan herde før resten av arbeidet med bassenget skal sluttføres på våren.
  • Når bassenget er på plass, er det ditt ansvar å sikre det. Sjekk hva som står i Byggteknisk forskrift (TEK17). Husk nabovarsel!
  • Det er krav om at basseng skal sikres med enten gjerde, overdekking eller tilsvarende avstengning. Dersom en velger gjerde, er det spesielt viktig å passe på at det ikke er mulig for barn å krype under eller klatre over.
  • Gjerdet skal være minst 150 centimeter høyt eller så må bassenget ha overtrekk som tåler vekten av et menneske.

Nesje understreker samtidig at svømmebasseng er noe av den mest kompliserte bygningskonstruksjonen en privatperson kan begi seg ut på.

- Derfor anbefaler jeg å sette arbeidet bort til profesjonelle – selv om det koster litt, avslutter han.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer