Hvordan bygge drivhus

Bygge drivhus? Få eksperttipsene her!

Drømmer du om ditt eget drivhus i hagen? Dette må du vite.

BYGGE DRIVHUS: Stadig flere vil ha drivhus i hagen sin. Få eksperttipsene her! Foto: NTB Scanpix.
BYGGE DRIVHUS: Stadig flere vil ha drivhus i hagen sin. Få eksperttipsene her! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Elsker du å fråtse i søte tomater til frokosten, eller krydre middagen med ferske, eksotiske krydderurter? Da kommer et drivhus hvor du kan plante dine egne vekster, godt med.

Og nettopp dette begynner å bli veldig populært her til lands:

- Stadig flere vil ha det, og med mindre forbruk siste året tror jeg det er enda flere som vil investere i et drivhus, sier Espen Skarphagen, hageeksperten bak Skarpihagen.no.

Ønsker du å bygge et drivhus selv? Her får du ekspertenes steg for steg - tips!

Reglene du må vite om

Det aller første du bør gjøre, er å sjekke hva slags regler som gjelder for bygging på egen tomt:

- Under visse forutsetninger kan man bygge inntil 50 kvadratmeter frittstående drivhus uten å søke til kommunen om tillatelse, sier Geir Nagelsen, daglig leder i Gartner Teknikk AS.

Det er også et par andre punkter du må vite om, understreker Anders Leisner, advokat og leder medlemsrådgivning hos Huseiernes Landsforbund:

- Drivhuset må være plassert minst en meter fra andre bygninger på tomten din, minst en meter fra nabogrensen og ikke høyere enn fire meter. Skal det være et tilbygg, slipper du å søke om tillatelse dersom det ikke er større enn 15 kvadratmeter, forklarer Leisner.

For søknadspliktige tiltak er det krav om nabovarsel, men dersom du finner ut at du kan bygge uten å søke, er det uansett lurt å ta en prat med naboen for å unngå konflikter og langvarig prosess. Det råder Frode Grindahl, fagdirektør byggeregler og digitalisering ved Direktoratet for byggkvalitet.

- Har du som boligeier først bygget et drivhus som ikke er søknadspliktig, er det uansett viktig at du melder fra til kommunen om hva som er bygget og hvor på tomta det er plassert, legger han til.

- Dette er viktig for at kommunen kan oppdatere kart- og matrikkeldata. Det er utarbeidet et eget skjema for dette, opplyser Grindahl videre.

Bygg uten å søke

Direktoratet for byggkvalitet har utarbeidet veiviseren «Bygg uten å søke» som gir svar på spørsmål om blant annet drivhus

Plassering og skisse

Når du har sjekket opp i reglene som gjelder, og har alt på det rene til å sette opp drivhus utenfor, må du utføre en liten befaring av tomten din for å se hvor det passer best å plassere drivhuset.

Her har Skarphagen følgende tips:

- Finn en plass i hagen med gode solforhold, og drivhuset kan gjerne plasseres med en av lengderetningene mot syd. På den måten fanger drivhuset mye sol, det er spesielt viktig på våren når alt skal tine opp igjen - om ikke man har det oppvarmet gjennom vinteren.

Det er samtidig smart å plassere drivhuset lett tilgjengelig fra huset, råder hageeksperten.

- Det blir mange besøk i drivhuset nå man kommer i gang, og det er like spennende å se utviklingen av plantene som vokser fort, sier Skarphagen.

Når du har funnet den perfekte plasseringen, bør du lage en skisse av hvordan drivhuset skal se ut, både i form og størrelse.

- Velg gjerne å bygge et drivhus som er en tanke større enn du tror du trenger. De aller fleste drivhuseiere opplever at drivhuset raskt blir fylt opp, og ønsker seg gjerne en ekstra kvadratmeter eller to, sier hageeksperten videre.

Slik går du frem

Nå kan du begynne prosessen!

Her er Skarphagens og Nagelsens tips viktigste tips:

Godt grunnlag: Byggeprosessen må starte med å planere og drenere der drivhuset skal stå. Du må lage et solid fundament siden drivhuset skal kunne stå i mange år. Fundamentet kan gjerne være betong.

Vann og strøm: Ønsker du dette, må det legges inn trekkrør. Det er ikke nødvendig å legge inn vann og strøm, men det er lurt. Dette gjør vannejobben mye enklere og du kan lett koble til en vanningscomputer med dryppvanning. Når drivhuset skal vaskes er dette også til stor hjelp. Det er også smart å montere en liten termostatstyrt varmeovn som kan ta brodden av kalde netter om våren og høsten - dette forlenger sesongen for dyrking.

Glass eller plast?: Glass er penest, men krever ofte skjerming mot den sterke sola som kan svi plantene. Kanalplast gir et mer skånsomt lys og isolerer ekstra, slik at sesongen kan forlenges betydelig i begge retninger. Polykarbonat mellom 10 og 16 millimeters tykkelse er bedre enn 3 millimeter enkle glass. Polykarbonat er også isolerende opptil fem ganger bedre enn enkle glass.

Lufting: Ikke glem å montere lufteluker. Automatiske lukeåpnere hjelper til med luftingen. Plantene trives ikke om det blir altfor varmt.

Gulv: Her har du flere valg:

  • Et tett betonggulv med sluk eller belegningsstein er slitesterkt, enkelt å feie og tåler fukt godt.
  • Tregulv er et billig og enkelt alternativ som kanskje passer best i små drivhus som brukes til dyrking, men er det fuktig i drivhuset er tregulv et dårlig valg.
  • Et gulv av grus eller singel passer best til drivhus som skal brukes til dyrking. Vanndråper og søl renner lett unna, og det er et rimelig alternativ. Skal du møblere drivhuset, er det ikke så praktisk, og det er vanskeligere å holde rent.
  • I gulvet kan du velge å ha nedsenkede bed som gir et stort jordvolum til plantene. God plass til røttene gir mer stabile forhold og krever mindre vanning. OBS! Hvis du vil ha et gulv med løs masse og bed ned i bakken, er det lurt å ikke plassere drivhuset i de fuktigste områdene av hagen. Det vil kunne gi mye fordampning og ekstra høy luftfuktighet inne i drivhuset.
Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer