Bygge garasje i år?

Da bør du begynne før første juli.

Drømmer du om garasje, bør du begynne nå, for å slippe å forholde deg til de nye byggemeldingsreglene.  Foto: Lars Aarønæs/ifi.no
Drømmer du om garasje, bør du begynne nå, for å slippe å forholde deg til de nye byggemeldingsreglene. Foto: Lars Aarønæs/ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer forsvinner meldingsordningen som lar deg fortelle kommunen at du skal sette opp garasje - i stedet for å måtte be om lov. Dermed må du også søke om mindre byggetiltak.

Tidligere var reglene slik at du sendte byggemelding til kommunen dersom du ønsket å føre opp uthus eller garasjer på under 70 kvadratmeter, eller tilbygg uten vann på mindre enn 50 kvadrat. Dersom du ikke fikk noe svar innen tre uker, kunne du trygt begynne å bygge.

Det er dette det nå blir slutt på. Fra 1. juli må du søke om lov.

Reglene om at du fritt kan sette opp småhus på under 15 kvadratmeter uten byggemelding står fortsatt.

Hvor treig er kommunen din?

I praksis vil nok ikke forskjellen i papirarbeidet bli så stor, for du må oppgi omtrentlig de samme opplysningene enten du melder eller søker. Men du kan oppleve kraftige forsinkelser på byggeprosjektet - litt avhengig av hvor rask din kommune er til å behandle byggesaker.

Og nå når alt må gjennom den store byråkratiske mølla vil alt ta lenger tid. Så til syvende og sist, vil det avhenge av kommunen din. Er den ikke kjent for å være spesielt rask, og du går i byggetanker, anbefaler vi å sende en byggemelding til kommunen med en gang og ta de første spadetak og hammerslag så fort som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer