Husbygging og økte trelastpriser:

Bygge hus? Husk dette!

Et av kataloghusene har steget 500 000 kroner i pris siden mars i fjor.

KAN BLI DYRT: Dersom du bygger hus i år, kan det bli en halv million dyrere enn om du begynte i fjor på samme tid. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRT: Dersom du bygger hus i år, kan det bli en halv million dyrere enn om du begynte i fjor på samme tid. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har kjøpt et boligprosjekt som snart skal bygges, er det én viktig ting du bør merke deg.

For selv om du allerede har underskrevet kontrakten, kan du likevel bli rammet av prisøkningen på trelast som kommer 1. april.

Fra februar 2021 til februar 2022 har det skjedd en endring i byggekostnadsindeksen, med en økning på 11,7 prosent i følge SSB.

– Gir økt utslag på husprisene

Per Jæger, administrerende direktør i bransjeforeningen Boligprodusentene jobber daglig med de forskjellige huskjedene.

– Det er helt klart at når trelast øker som i fjor med 120 prosent, så gir det helt klart gir økt utslag på husprisene, sier han.

Han forteller også at mange byggevarer i snitt får en prisøkning på 30 prosent.

Delt risiko

I det man skriver kontrakt, inngår man en kontraktsforbindelse om fordeling av risiko. I dagens marked hvor prisene er stadig økende, er denne risikoen viktig å vite om.

– Hvis du bruker standardkontrakt er prinsippet at man har fastpris fra oppstart av prosjektet. Man kan kunne få en prisvekst fra konstraktskriving til start av bygging, forteller Jæger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.