Husbygging og økte trelastpriser:

Bygge hus? Husk dette!

Et av kataloghusene har steget 500 000 kroner i pris siden mars i fjor.

KAN BLI DYRT: Dersom du bygger hus i år, kan det bli en halv million dyrere enn om du begynte i fjor på samme tid. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRT: Dersom du bygger hus i år, kan det bli en halv million dyrere enn om du begynte i fjor på samme tid. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har kjøpt et boligprosjekt som snart skal bygges, er det én viktig ting du bør merke deg.

For selv om du allerede har underskrevet kontrakten, kan du likevel bli rammet av prisøkningen på trelast som kommer 1. april.

Fra februar 2021 til februar 2022 har det skjedd en endring i byggekostnadsindeksen, med en økning på 11,7 prosent i følge SSB.

– Gir økt utslag på husprisene

Per Jæger, administrerende direktør i bransjeforeningen Boligprodusentene jobber daglig med de forskjellige huskjedene.

– Det er helt klart at når trelast øker som i fjor med 120 prosent, så gir det helt klart gir økt utslag på husprisene, sier han.

Han forteller også at mange byggevarer i snitt får en prisøkning på 30 prosent.

Delt risiko

I det man skriver kontrakt, inngår man en kontraktsforbindelse om fordeling av risiko. I dagens marked hvor prisene er stadig økende, er denne risikoen viktig å vite om.

– Hvis du bruker standardkontrakt er prinsippet at man har fastpris fra oppstart av prosjektet. Man kan kunne få en prisvekst fra konstraktskriving til start av bygging, forteller Jæger.

Du har nemlig ikke krav på å avslutte kontrakten på grunn av økte priser.

– Fra man har underskrevet kontrakten og fram til byggestart, er det kjøper som står for eventuelle økte kostnader i forbindelse med byggearbeidet. Fra byggestart til ferdigstillelse av bolig dekker entreprenøren ekstrakosten, forteller Jæger og legger til:

– Her sliter mange entreprenører akkurat nå, med en så sterk prisvekst.

UTEOMRÅDET: Enten du har en liten balkong, terrasse eller større platting: området utenfor boligen er viktigere enn noen gang, mener gartner. For det er hjemme vi stort sett må oppholde oss nå. Ekspertene forteller deg hvordan du kan skape koselige soner og romfølelse på uteområdet! Video: Linn Merete Rognø / Tom Egeberg Hvål. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

En kjempeutfordring

Hos Norgeshus og i Norge for øvrig har boligsalget vært dårlig de tre første månedene i Norge.

– Det er jo en kjempeutfordring på markedet nå. Ikke bare på trelast, men vi snakker mest om stål og betong om dagen, forteller Dag Runar Båtvik, administrerende direktør i Norgeshus, og legger til at det har vært en veldig høy økning på varekostnader for bolig siste året.

– Noe som ikke bare blir dyrere for sluttkunden, men vil gå ut over dekningsbidraget til entreprenøren.

ØKT MED EN HALV MILLION: Dersom du skal bygge kataloghuset "Dråpen moderne" har prisen økt betraktelig det siste året. Foto: Norgeshus
ØKT MED EN HALV MILLION: Dersom du skal bygge kataloghuset "Dråpen moderne" har prisen økt betraktelig det siste året. Foto: Norgeshus Vis mer

Økt med en halv million

Dersom man vil ha et eksempel på prisøkningen, viser Norgeshus til kataloghuset "Dråpen moderne".

Det har en veiledende pris på 3 533 205 kroner.

– Kataloghuset vårt Dråpen moderne har steget med cirka 500 000 kroner fra mars i fjor, sier Båtvik.

Prisen på boligen vil variere noe for ulike regioner i Norge.

Indeksregulerer kjøpesummen

Båtvik forteller at de i Norgeshus på noen boliger har muligheten til å indeksregulere kjøpesummen frem til byggestart med tall fra SSB.

– Vi får ikke med oss alt, så det er nok en deling mellom boligbygger og kunde. En prisvekst i varer under byggetiden gir mindre dekningsbidrag for våre forhandlere, noe som igjen fører til dårligere inntjening per bolig.

Båtvik forklarer at en utfordring når kostnaden blir så høy er at en potensiell kjøper ikke lenger får råd til å kjøpe huset, eller lån i banken.

– Jeg er veldig spent på årets lønnsoppgjør. Blir det en voldsom økning der vil det forsterke bremsen i markedet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer