Bygge om rom, eller gjøre om til utleiedel?

Bygge om boligen? Hvis du ikke har søkt risikerer du å måtte endre tilbake

Se når du må søke.

BYGGE OM? Pass på reglene - og søk før du gjør endringer. Foto: NTB Scanpix
BYGGE OM? Pass på reglene - og søk før du gjør endringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare om du skal bygge ut eller sette opp garasje på tomta di, kan det være krav om å sende søknad om dette til kommunen din:

Også om du skal gjøre om et rom i egen bolig eller gjøre om en del av boligen til utleieleilighet, en såkalt bruksendring, er det regler som skal følges, og det kan være krav om å søke om disse endringene.

Slurver du med reglene og søknadsprosessen, kan kommunen i verste fall kreve at huset føres tilbake i opprinnelig stand.

Mange lurer på reglene

Reglene rundt bruksendringer er det mange som lurer på, ifølge seniorrådgiver Ragnhild Olin Amdam i Direktoratet for byggkvalitet (DIBK). De mottar mange spørsmål, og bruksendring er dessuten et av de mest brukte søkeordene på nettsidene deres.

Søke eller ikke?

I Plan- og bygningslovens §20-5 finner man flere unntak fra søknadsplikten. Byggesaksforskriftens kapittel tre og fire utfyller Plan og bygningsloven med tiltak som krever søknad og tiltak med fritak fra søknadsplikten.

- Spørsmålene spenner seg fra hvilke endringer som er søknadspliktige, til hvilke tekniske krav rommene må oppfylle. Vi får også en del spørsmål om hvilke endringer som gjør at en må søke om oppdeling av dagens boenhet i flere boenheter, forteller hun til Dinside.

Lurer du på om du kan gjøre om et rom i din bolig - og om du må søke før du setter i gang, har Direktoratet for byggkvalitet en svært nyttig veileder som gir deg svar.

Sjekk om du må søke

I veilederen til Direktoratet for byggkvalitet spør de blant annet om hva slags bolig du bor i, og om du skal endre rommet fra tilleggsdel, som gang eller bod, til hoveddel, for eksempel oppholdsrom eller soverom.

FYLL UT: Blant annet om du skal endre fra såkalt hoveddel til tilleggsdel, krysser du av for i veilederen.
FYLL UT: Blant annet om du skal endre fra såkalt hoveddel til tilleggsdel, krysser du av for i veilederen. Vis mer

Ved å markere dine valg i veilederen, for du svar på om du slipper søknad, eller om endringen du ønsker å gjøre krever at du søker om dette.

Ikke søkt før du bygde?

Glemte du å søke i forkant av endringen i boligen din, trenger det ikke å være for sent, ifølge DIBK.

- Kommunen skal behandle en slik søknad ut fra hvordan boligen opprinnelig er godkjent, og det er endringer fra sist godkjenning du må beskrive til kommunen. Oversikt over hva som opprinnelig er godkjent, får du ved å henvende deg til kommunen, eller på kommunens nettsider, sier Ragnhild Olin Amdam.

Hva om man har gjort bruksendringer som det ikke er søkt om, og som ikke oppfyller de tekniske kravene?

- Hvis kommunen oppdager bruksendringer det ikke er søkt om, vil du vanligvis få et pålegg om å søke om bruksendringen og få den godkjent av kommunen, eller å føre boligen tilbake til slik den var da den ble godkjent, sier Olin Amdam.

Dette avgjør hvordan du må rette opp feilen

Kjøpe eller selge bolig?

Skal du kjøpe eller selge, bør du huske på at boligens oppgitte bruksareal ikke sier noe om hvorvidt rommene oppfyller byggeforskriftenes krav til varig opphold eller hva de lovlig kan brukes til, påpeker Huseiernes landsforbund. Har man eksempelvis kjøpt en bolig med fire soverom, og det ene ikke er godkjent som soverom, kan man i verste fall kreve et prisavslag, ifølge boligadvokat.no. Skal man selv selge en bolig hvor det er gjort byggeendringer som ikke er godkjente av kommunen, bør man være obs på å gi riktig informasjon i boligannonsen.

Hun sier videre at det konkrete tilfellet avgjør hvilket pålegg om retting man får. Hvis det kun er bruken av rommet som er ulovlig, for eksempel at man bruker boden som kjellerstue, vil det holde å slutte med den ulovlige bruken.

- I andre tilfeller kan det ha vært gjort byggearbeider som det også skulle vært søkt om. I de tilfellene kan kommunen kreve at huset føres tilbake til opprinnelig stand, legger hun til, og understreker at den den største risikoen ved å ikke oppfylle regelverket, er dersom det skjer uhell.

- Hvis det skulle oppstå en brann og leieboere for eksempel ikke kommer seg ut på grunn av for små vindu, kan du bli strafferettslig og erstatningsrettslig ansvarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer