Byggefeil er et samfunnsproblem, konstaterer en rapport fra Direktoratet for byggekvalitet (DiBK) og Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD).
De begrunner det med at skjevfordelt informasjon om boligens tilstand kan føre til feilprising. For eksempel kan bygninger av dårlig kvalitet selges og kjøpes til en høyere pris enn det som ville vært mulig dersom alle aktører hadde lik informasjon om feil og mangler.
Den konkluderer også med at tre av fire nye boliger har minst én byggefeil.

Selger «hjertebarnet» for elleve millioner
- Og om lag 60 prosent av disse er knyttet til vann. Enten i våtrom eller andre områder som avløpsrør, varmtvannstank, vannbåren varme, nedløp og liknende, sier kommunikasjonssjef Therese Brøndum fra Direktoratet for byggekvalitet til Dagbladet.
- Dekkes ikke
Administrerende direktør i Norsk takst, Daniel Ø. Helgesen, forteller til Dagbladet at dette ofte er dyrt å utbedre.
- Dette er fordi at disse rommene er underlagt ekstra strenge krav, da formålet er at de skal tåle å bli utsatt for vann og vannsøl. Man må normalt påregne å bruke mellom 300.000 og 500.000 kroner for å renovere et våtrom etter alle krav.
- Dekkes ikke dette av forsikringen?
- Normalt dekkes ikke selve byggefeilen eller følgeskadene av forsikringen. Er man utenfor garanti- og reklamasjonstid vil man da måtte ta regningen selv. Det er imidlertid noen forsikringsselskap som dekker følgeskaden etter håndverkerfeil. Slike dekninger kan ofte være gode å ha, sier Helgesen.

Slår leiealarm: - Brutalt
Eksempelvis har Fremtind, If og Storebrand forsikringsordninger som dekker følgeskader etter håndverkerarbeid.
Dekningen gjelder inntil ti år etter at det opprinnelige arbeidet, men krever at jobben er utført av en autorisert håndverker.
Spiller inn på markedsverdi
Daniel Ø. Helgesen fra Norsk takst ønsker å opplyse om at dersom man oppdager byggefeil, og særlig alvorlig konstruksjonsfeil, vil det ofte kunne ha betydelig påvirkning på en boligens attraktivitet og markedsverdi.
- Det gjør det vet at det skaper en usikkerhet om hvilke utbedringer og kostnader en kjøper eventuelt påtar seg.
- Norsk taksts medlemmer opplever at forbrukere mer enn før er opptatt av boligens tilstand og tekniske verdi, ikke bare beliggenhet. Vi ser også en øket tendens til at banker vurderer tilstandsrapporter og kjøpers samlede kjøpeevne, forteller han.
Han forteller videre at bankene ikke bare gir råd om betjening av lån til å kjøpe en bolig til markedspris, men vurderer også boligens kvalitet og om det er nødvendig med reparasjoner, arbeider og vedlikehold på boligen som vil spille inn på forbrukerens samlede økonomi.
Utbredt problem
I rapporten «Omfang og byggefeil i Norge» defineres byggefeil som avvik fra kravene i byggteknisk forskrift.
- Disse avvikene oppdages ofte ikke før det oppstår skader som følge av feilene. Selv om rapporten ikke gir en fullstendig oversikt over omfanget av byggefeil, antyder den at problemet er utbredt og påvirker mange bygg, sier Brøndum.
Den 1. januar i fjor trådte en ny forskrift i kraft: «Tryggere bolighandel».
Brøndum forklarer at den er med på å sikre kjøpere av bolig viktig informasjon om boligen før et eventuelt kjøp, og fastsetter minstekrav til tilstandsrapporter.

Petter Stordalen i nabokrangel
Legger vekt på våtrom
Videre opplyser Brøndum at forskriften beskriver hvilke rom og bygningsdeler som skal undersøkes, og på hvilken måte undersøkelsene skal utføres.
- Det legges spesielt vekt på grundige undersøkelser av områder som våtrom, rom under terreng og krypkjellere, hvor skjulte feil og mangler ofte oppstår, sier hun.
Selv om den nye forskriften «Tryggere bolighandel» har som mål å styrke kjøperes rettigheter og sikre bedre informasjon om boliger, er det for tidlig å konkludere med hvilken effekt den vil ha, opplyser avdelingsdirektør Therese Brøndum fra Direktoratet for byggekvalitet.
Atle Jan Larsen fra Oslo kommune Plan- og bygningsetaten, forteller til Dagbladet at det er den som koordinerer hele byggeprosjektet som er ansvarlig for at alle regler for en byggesak følges.
- Ansvarlig søker er også den som krever ferdigattest for et bygg, og dermed garanterer at alt i det nye bygget er gjort i henhold til lover og regler.
Les nøye
Det er veldig viktig at en boligkjøper setter seg godt inn i alt som står i både tilstandsrapporten og andre framlagte og tilgjengelige salgsdokumenter, som for eksempel selgers egenerklæringsskjema og meklerens salgsoppgave, opplyser avdelingsdirektør Therese Brøndum.

Nå er «Exit»-hytta solgt
- Hvis et forhold er beskrevet i en godkjent tilstandsrapport, kan ikke kjøper gjøre dette gjeldende som mangel i ettertid, sier hun og fortsetter:
- Selgeren av en bolig har ikke plikt til å innhente en tilstandsrapport. Men hvis selgeren velger å ikke skaffe en tilstandsrapport, vil kjøperen være kjent med færre forhold ved boligen. Konsekvensen av å ikke innhente en tilstandsrapport er derfor at selgeren lettere kan komme i ansvar for mangler.