Byggeprosessen

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Byggeprosessen begynner når alle offentlige kontorer og låneinstitusjoner har gitt deg grønt lys.

Rydding og planering

Har du kjøpt tomta privat, er rydding av den første steg mot det ferdige huset. I tettbygde strøk er tomtene små og ryddingen relativt uproblematisk. Er tomta skogbevokst, kan du hogge/sage selv eller få andre til å gjøre det.

Når tomta er ryddet, graver entreprenøren ut og skyter terrenget slik at det får ønsket form. Medfører dette sprenging, bør du sørge for at en skriftlig beskrivelse av sprengningsarbeidet er på plass før det starter.

Etabler kontakt med rørlegger og elektriker, som legger ned stikkledning og monterer strøminntak. Deretter planeres tomta for bygging av grunnmuren.

Grunnmur

De fleste husleverandører venter at du står for oppsetting av grunnmuren, enten på dugnad/selv eller ved hjelp av fagfolk. Du må ha en faglig godkjent ansvarshavende for grunnmuren, gjerne en entreprenør.

I samarbeid med entreprenør setter du opp en framdriftsplan for oppsetting av muren. Planlegg hvor pipa skal stå. Sørg for at støtteveggene plasseres korrekt. Det samme må fundamenter for dragere. Ulike materialer kan brukes til grunnmuren.

Det mest vanlige er Leca, som faktisk er et helt system for problemfri oppsetting av grunnmur. Du slipper forskaling og støping av murens "såle". I stedet bruker du Lecas såleblokk. Leca-blokker brukes til selve muren, mens fugearmering brukes til armering av fugene i blokkene. Monteringen er enkel: Du "limer" Leca-blokkene sammen med støp, og avslutter med pussing.

Selve byggingen

Nordic grunnmurssystem er større elementer som du setter sammen til mur. De leveres ferdig kappet, og er armert, isolert og kledd med gipsplater innvendig.

Betong er et tredje alternativ. Da støper du i praksis hele muren selv. Først må du sette opp en forskaling, som er "ramma" betongen skal helles i. Hull til vinduene må på plass. Armeringen av muren bør være regnet ut av en entreprenør.

Pass på at ikke byggingen av grunnmuren blir forsinket. Snekkerne har også datoer å forholde seg til.

Hold oppsyn med byggingen. Ha gjerne med en fagkyndig person som inspiserer arbeidet av og til. Sørg for at snekkerne holder seg til tidsfristene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer