Bygger hus av benkeplater

De selger mest som benkeplater, men har egenskaper som gjør at de kan bygge hus.

Slik forestiller Cosentino at Dekton kan brukes, som fasade på moderne hus. Foto: cosentino
Slik forestiller Cosentino at Dekton kan brukes, som fasade på moderne hus. Foto: cosentino Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi tidligere har skrevet om på DinSide, så er det mange muligheter når du skal velge benkeplater til kjøkkenet: Mange foretrekker tre, andre liker laminat, andre igjen foretrekker stein og noen liker komposittstein.

Alle materialene har selvsagt sine styrker og svakheter - og mer om fordelene og ulempene ved de ulike typene materialer som benkeplate, kan du lese i denne artikkelen.

Men: Det kommer stadig flere komposittmaterialer på markedet. Dette er materialer som er satt sammen av ulike komponenter under høyt trykk, og som kjennetegnes ved å være veldig solide. De har gjerne lav porøsitet - det vil si at de trekker til seg lite av ytre påvirkning og som dermed blir veldig motstandsdyktig mot blant annet flekker.

Nettopp dette gjør disse materialene egnet også til andre ting enn kun benkeplater. Som for eksempel å bygge møbler, fasader, hus og bassenger.

Dekton er et av de ferskeste tilskuddene på dette markedet. Det er det spanske selskapet Cosentino som står bak nyvinningen, som hadde verdenslansering i Norge ganske nylig.

Er du ute etter en ny benkeplate? Da bør du lese denne: En av to benkeplater i laminat holder ikke mål

Skapt under 25.000 tonn trykk

Consentino er ingen nybegynner når det kommer til komposittmaterialer; de har produsert materialet Silestone i mange år. Silestone er satt sammen av 93 prosent kvarts og 7 prosent andre materialer (glass, speil, bindemiddel). Det nye materialet, Dekton, er enda hardere og mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning enn Silestone. Det er sammensatt av glass, porselen (leire) og kvarts - som er presset sammen under høyt trykk.

- Vi har jobbet med utvikling av et nytt produkt i flere år. Vi ønsket et materiale som var motstandsdyktig mot kulde, mot miljøpåvirkninger som sjø og saltvann, mot UV-stråler og varme. Vi bruker den kraftigste maskinen i verden, med et trykk på 25.000 tonn, for å skape den styrken vi har i Dekton, sier Jose Carlos, ansvarlig for produktutvikling i Cosentino.

Han sier de antar at hovedmarkedet blir kjøkkenflater, men påpeker at Dekton kan brukes til veldig mye mer enn benkeplater på kjøkkenet.

Svært motstandsdyktig

Et av hovedmålene med utviklingen av det nye materialet, var jo nettopp at det skulle tåle alle slags mekaniske påvirkninger - og dermed være motstandsdyktig mot UV-stråler, saltvann, frost, varme, temperatursvingninger, slag, støt og riper. Ifølge Cosentino er det dette som gjør Dekton så godt egnet også for utendørsbruk - i tillegg til innendørsbruk.

– De store formatene og variasjonene i farge og struktur gjør materialet perfekt for moderne arkitektur og design, og visker ut grensene mellom utendørs- og innendørsmiljøer, forteller Cosentino i en pressemelding.

Dekton kommer innledningsvis i tolv farger og ulike overflater. De kommer i ulike tykkelser, og det fremstilles i plater på 320X144 centimeter. Platene kan så brukes i disse formatene, eller kuttes til ønsket størrelse hos en steinhogger.

Benkeplater er spådd å bli volumselgeren, men andre bruksområder er ifølge Cosentino baderomsgulv og -vegger, bord og møbeloverflater, fasader, gulvbelegg innendørs og utendørs, bassenger og mye annet.

– Vi har allerede styartet å selge produktet, og de bruker for eksempel materialet i byggingen av Pepe Jeans flagship stores flere steder i Europa: Amsterdam, Düsseldorf og Madrid, forteller Carlos.

Ta en kikk på bildene og se hvordan de ser for seg at skal «bygge hus med benkeplater»:


Kompositt i 100 farger

Mens Dekton er i oppstartsfasen, er Hi-Macs et annet komposittmateriale som er mer etablerte som bygningsmateriale - både eksteriørt og interiørt.

Hi-Macs og Dekton er begge komposittmaterialer - altså sammensatt av flere andre materialer - men de skiller seg fra hverandre spesielt på ett punkt:

Mens Dekton kun kan leveres i rette flater og ikke kan bøyes, så kan Hi-Macs støpes i alle tenkelige former.

Hi-Macs kan fås i over 100 ulike farger, og kommer i flere ulike tykkelser. Varmebestandighet og lav porøsitet er også her en av fordelene som gjør at dette materialet kan egnes seg som mye annet enn kun benkeplatemateriale.

Her kan du se noen bilder av original bruk av Hi-Macs:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer