Energimerking av bolig

- Dagens energimerkeordning har betydelige svakheter

Eiendom Norge mener at energimerkeordningen må være lettfattelig og intuitiv, slik at folk flest forstår den.

ØNSKER FORBEDRINGER: Erik Lundesgaard i Eiendom Norge vil at energimerkeordningen skal bli lettere å forstå for forbrukerne. Foto: Solfrid Sande.
ØNSKER FORBEDRINGER: Erik Lundesgaard i Eiendom Norge vil at energimerkeordningen skal bli lettere å forstå for forbrukerne. Foto: Solfrid Sande. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle boliger er energimerket, og hensikten med dette er å fortelle deg hvor mye og hvilken type energi du får levert.

Energimerkeordningen som gjelder i dag ble innført i 2010, men nå planlegger Olje- og energidepartementet en revidert merkeordning.

Flere aktører på boligmarkedet ble invitert til et møte i departementet 17. november for å komme med innspill til den nye ordningen. Blant deltakerne var Eiendom Norge.

- Dagens energimerkeordning for bolig har betydelige svakheter. Den gir ikke god informasjon om boligens energibehov, energieffektivitet og hva energikarakterene faktisk innebærer, sier kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard.

Han mener den nye ordningen må ta utgangspunkt i at dette er forbrukerinformasjon, og ikke faglig og teknisk informasjon.

- Minst til hjelp for blokkbeboere

Mange forbrukere interesserer seg ikke i dagens merkeordning, fordi norske strømpriser ikke gjør energieffektivitet like viktig for boligeiere som andre steder i Europa, ifølge Eiendom Norge.

Thor Eek, administrerende direktør i Norges Boligbyggerlag (NBBL).
Thor Eek, administrerende direktør i Norges Boligbyggerlag (NBBL). Vis mer

- Det er penger å spare på en energieffektiv bolig, samtidig som det er miljøvennlig. Derfor har forbrukerne åpenbar nytte av en velfungerende ordning, sier Lundesgaard.

Norges Boligbyggerlag (NBBL) er enig i at energimerkeordninger er moden for revidering.

De mener at ordningen så langt ikke har vært til hjelp for boligeiere, aller minst for de som bor i blokk, borettslag eller sameie.

- Eier du en bolig i en blokk, har du begrenset mulighet til gjøre noe selv med bygget som gir en bedre karakter. Det er bare borettslaget eller sameiet som kan foreta slike oppgraderinger, sier administrerende direktør Thor Eek.

Derfor er det ikke fornuftig at de som bor i blokk skal pålegges å energimerke sin egen bolig, ifølge NBBL.

Energimerke for hele bygningen

Boligprodusentenes forening er enig, og vil at energimerkeordningen skal gjelde for hele bygg og ikke enkeltleiligheter.

- Det må regnes ut hvor mye energi som brukes i hele bygget, slik alle som bygger ny bolig må gjøre, ikke energibruk i den enkelte boligenhet, sier administerende direktør Per Jæger.

Energimerkeordningen må være praktisk å forstå, mener Jæger. Du sparer mye energi på å kjøpe ny bolig. Det er det samme som at gamle dieselbiler forurenser mer enn nye.

Hensikten med merkeordningen må være å stimulere eiere til forbedring og omlegging til fornybar energi, og at informasjonen også kan betydning i forbindelse med salg av bolig, ifølge NBBL.

- Problemet i dag er nok at det er svært liten interesse for energimerking av boliger, og den har knapt noen betydning for prisingen av boliger, sier Eek.

ENERGIFORSKJELLER: Energimerket til ulike blokker kan ha store ulikheter, men det kan også merket til enkeltleiligheter i samme blokk. Derfor vil blant annet Boligprodusentenes forening ha en energimerkeordning med fellesmerking for hele bygninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
ENERGIFORSKJELLER: Energimerket til ulike blokker kan ha store ulikheter, men det kan også merket til enkeltleiligheter i samme blokk. Derfor vil blant annet Boligprodusentenes forening ha en energimerkeordning med fellesmerking for hele bygninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix. Vis mer

- Riktig å revurdere

Enova, som administrerer energimerkeordningen, mener at det er riktig å vurdere erfaringene med ordningen når det nå har gått sju år siden den ble innført.

- Endrede rammevilkår, som forbudet mot fyring med fossil olje fra 2020, gjør det mindre relevant å vise fram i hvor stor grad boligoppvarmingen er basert på nettopp fossile kilder, sier seniorrådgiver Tor Brekke.

Energimerket det opereres med i dag, avgjøres ved å slå sammen to karakterer; én for energi og én for oppvarming.

KARAKTERSYSTEM: Slik ser dagens modell for beregning av energimerket ut. Kilde: Energimerking.no.
KARAKTERSYSTEM: Slik ser dagens modell for beregning av energimerket ut. Kilde: Energimerking.no. Vis mer

Energikarakteren går fra A til G, hvor A er best, og sier noe om energistandarden til selve bygningen og dens oppvarmingssystem.

En god energikarakter betyr at boligen er energieffektiv, at det vil være enkelt å holde en stabil innetemperatur og mulig å få lavere energiregninger, skriver Energimerking.no.

Oppvarminingskarakteren er en fargeskala fra rød til grønn, hvor grønn er mest positiv.

En god oppvarmingskarakter betyr at en stor del av boligen din kan varmes opp med noe annet enn olje, gass og elektrisitet. Bruk av fjernvarme, ved, sol og varmepumpe gir god oppvarmingskarakter.

Ønsker forenklet målemetode

NBBL mener at det er komplisert å forstå innholdet i dagens energimerkeordning, da den består av både bokstaver og farger.

- Fargekoden for oppvarmingstype bør også fjernes, det virker forvirrende, det er svært få som er klar over hva det betyr, sier Eek.

Eiendom Norge mener at andre svakheter ved merkeordningen gjør at mange opplever at selv om de har gjort betydelige oppgraderinger av boligen som reduserer strømforbruket, så vil dette likevel ikke gi bedre energikarakter.

Ønskene til NBBL og Boligprodusentenes forening om fellesmerking for blokker i stedet for enkeltleiligheter, støttes av Eiendom Norge.

- I de store byene hvor leiligheter utgjør en stor andel av boligmassen, er dette åpenbart tidsbesparende for eiendomsmegler og selger, sier Lundesgaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer