Dansker lurer dumme nordmenn

Annonsen fra danske Nybolig frister med ferieleilighet i Danmark til under 200.000 kroner. Men annonsen forteller ikke hele sannheten.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Attraktiv investering i panoramaleiligheter ved Danmarks Vestkyst. Priser fra 198.000 kroner. Kjøp i weekenden, og vi refunderer 1.000 kroner som hjelp til ferjebilletten.

Dette lokkes du med av det danske eiendomsmeglerbyrået "Nybolig", i en helsides annonse i Avis 1.

Tvilsom investering i Hirtshals.
Tvilsom investering i Hirtshals. Vis mer

Se hva du blir lokket og lurt med her.

Men det er nok smart å tenke seg om før du flyr ombord på første og beste danskebåt.

Strengt ferieparadis

Ett blikk på annonsen gir anledning til skepsis. Det er nemlig strenge regler for om nordmenn får lov å kjøpe feriehus i Danmark. Reglene, som det danske justisdepartementet også bekrefter, er som følger:

Som hovedregel har utlendinger uten fast bopel i Danmark ikke lov å kjøpe fritidshus, med mindre de har bodd i Danmark i sammenlagt fem år. Det finnes imidlertid en del unntak fra regelen som nordmenn kan utnytte.

Du kan søke om dispensasjon fra regelen, hvis du oppfyller et eller flere av disse kriteriene:

  • Du har tidligere oppholdt deg i Danmark i en kortere årrekke (mer enn fem år).

  • Du har familiemessig tilknytning til Danmark.

  • Du har en sterk tilknytning til venner i Danmark.

  • Du har en spesiell tilknytning til et bestemt geografisk område i Danmark.

  • Du har gjennom mange år feriert i Danmark (hvert år).

  • Du har en spesiell kulturell tilknytning til Danmark.

Får likevel kjøpe - fordi det er hotell

Når vi forelegger disse reglene for Nybolig, får vi vite at leilighetene som er til salgs ikke er kategorisert som fritidsboliger - og dermed er det altså mulig for nordmenn å kjøpe seg inn i prosjektet.

- Boligene er nemlig en del av et hotell. Så du vil altså komme til å eie en hotelleilighet. Dette er som å eie en del av en bedrift, og dermed kan reglene om at nordmenn ikke kan kjøpe fritidsbolig i Danmark omgås, sier statsautorisert eiendomsmegler i Nybolig, Kjeld Vestergård.

200.000 for lite

Så langt, så godt.

Men når vi gransker reglene for bruk av din nyinnkjøpte leilighet, viser det seg å være strenge begrensninger på når og hvor mye du kan bruke den.

- Ønsker du å bruke din leilighet, kan du bestille den maksimalt fem dager før. Er leiligheten utleid, vil du få tilbud om en av de andre leilighetene dersom det er noe ledig, forteller Vestergård.

Det betyr i realiteten at du ikke vil få brukt leiligheten "din" i perioder med fullt belegg. Eller for den saks skyld en av de andre leilighetene. Som oftest vil det være fullt belegg i fellesferien, påsken, juleferien og høst- og vinterferien. Tider hvor de fleste ville ønske å bruke ferieboligen sin.

- Hvis du ønsker å bestille lenger tid i forveien (enn de fem dagene), må du betale leie for leiligheten. Men du vil få en rabatt på 25 prosent, sier eiendomsmegleren.

Gode leieinntekter?

Nybolig reklamerer også med "gode leieinntekter" i helsides-annonsen.

Når vi spør Vestergård om hvor gode de gode leieinntektene er, viser det seg at heller ikke de utgjør noen gullgruve.

- I fjor hadde de små leilighetene et overskudd på 5.000 kroner, sier Vestergård.

Utagerende festing

Siden ferieleilighetene skal leies ut til andre, vil du ikke ha anledning til å endre på innredningen eller valget av møbler i leiligheten.

- Det er en standard innredning som det ikke er lov å endre på, sier Kjeld Vestergård.

Undertegnede har personlig vært på det nevnte hotellet i Hirtshals. Standarden er ikke noe å skryte av, og hotellet har jevnlig besøk av ungdomsgjenger som benytter hotellet til utagerende festing.

Skulle du kjøpe en leilighet her, vil du også være nødt til å leie ut til disse personene.

Dansker lurer dumme nordmenn

  1. Annonsen som lover gull

Trykk på lenken nederst til høyre for se selve annonsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer