Dataekspertens dom

De fleste vil være fornøyde når de får sett på DVD i bilen. Men er kvaliteten bra nok for proffene? Her er dommen fra DinSides IT-guru, Erik Andersen.

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kvaliteten vil være grei nok for de fleste, men er du vant til å se på DVD på PC eller på et bra hjemmekinoanlegg vil skjermene komme til kort.

Den beste kvaliteten opplevde vi på 7" widescreen-skjermen (se bildet). Denne skjermen har en oppløsning på 960x240 punkter og kan også skilte med god skarphet i bredden og brukbar hastighet.

Dataekspertens dom

Problemet er oppløsningen i høyden eller linjeoppløsningen som det kalles i videoverdenen. På TV-systemet PAL, som vi bruker i Europa, er linjeoppløsningen 576 punkter. For det amerikanske og japanske NTSC-systemet er oppløsningen 480 punkter. Skjermen viser derfor bare halve bildet, og blant annet liten skrift på chatten eller fotballsendingene til TV2 eller NRK2 blir litt utydelig.

For NTSC vil det nok løse noe av problemene med sammenflettingen (eng. interlace) siden linjeoppløsningen er nøyaktig halvparten av oppløsningen til signalkilden. Derfor kan det hende at sone 1-filmer vil være noe bedre egnet på disse skjermene. Ulempen er større for PAL, og sone 2-filmer, siden enda færre piksler av originalformatet kan vises. Elektronikken i skjermen trenger da å antialiase (ordforklaring lenger ned) pikslene for at skaleringen skal bli best mulig. Dette har tradisjonelt vært et problem og disse skjermene er ikke noe unntak. Pikseleringen er ganske tydelig hvis du ser nøye etter. Nye LCD-skjermer for PCer har langt på vei løst dette så disse skjermene kommer nok etter i nær fremtid. Med et mer PC-lignende grensesnitt (av typen som brukes til de dedikerte navigasjonsløsningene), og et progressivt (det motsatte av sammenflettet) DVD-signal vil nok skjermene gi et mye bedre bilde. Denne teknologien er foreløpig forbeholdt dyrere løsninger.

Alt i alt må likevel bildene sies å være brukbare. Et viktig tilleggspoeng er at ungene i baksetet garantert ikke vil klage på kvaliteten. Men alt kan som kjent gjøres bedre.

Trykk her for å se bildene og prisene på produktene

Definisjoner

Antialiase er å jevne ut skarpe overganger og kanter og beregne mellomverdier mellom pixlene. F.eks. hvis du har sort/hvit tekst så kan du fylle inn nærliggende punkter (piksler) med sjateringer av grått. Hvis det gjøres riktig vil skriften se mye skarpere ut og pikselleringen forsvinner. Det benyttes også til å vise en signalkilde med en bestemt oppløsning på et medium (i dette tilfellet en skjerm) med en annen avvikende oppløsning.

Sammenfletting (eng. interlace) betyr at et skjermbilde (vanligvis et TV-bilde) tegnes opp i to omganger. Først tegner den annenhver linje (f.eks. hver odde linje) og i neste omgang fyller den inn resten. På en skjerm med gammel type elektronikk bruker de litt treg fosfor i billedrøret til å jevne ut dette. Sammenflettingen gir deg jevnere bevegelser og er en nesten 50 år gammel teknikk tilpasset datidens teknologi. Siden det fortsatt er mulig å benytte en 50 år gammel TV i dag henger dette igjen. På en progressiv TV vises hele bildet i en omgang og blir mye skarpere.

Problemet oppstår når en sammenflettet signalkilde (TV-signal) skal vises på en progressiv enhet (alle LCD-skjermer er progressive). Da trenger vi elektronikk som avsammenfletter (eng. deinterlace) bildet. På en vanlig TV-skjerm er ikke dette noen problemstilling siden både skjermen og signalet er sammeflettet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer