Dataekspertens dom

De fleste vil være fornøyde når de får sett på DVD i bilen. Men er kvaliteten bra nok for proffene? Her er dommen fra DinSides IT-guru, Erik Andersen.

Publisert

Kvaliteten vil være grei nok for de fleste, men er du vant til å se på DVD på PC eller på et bra hjemmekinoanlegg vil skjermene komme til kort.

Den beste kvaliteten opplevde vi på 7" widescreen-skjermen (se bildet). Denne skjermen har en oppløsning på 960x240 punkter og kan også skilte med god skarphet i bredden og brukbar hastighet.

Problemet er oppløsningen i høyden eller linjeoppløsningen som det kalles i videoverdenen. På TV-systemet PAL, som vi bruker i Europa, er linjeoppløsningen 576 punkter. For det amerikanske og japanske NTSC-systemet er oppløsningen 480 punkter. Skjermen viser derfor bare halve bildet, og blant annet liten skrift på chatten eller fotballsendingene til TV2 eller NRK2 blir litt utydelig.

For NTSC vil det nok løse noe av problemene med sammenflettingen (eng. interlace) siden linjeoppløsningen er nøyaktig halvparten av oppløsningen til signalkilden. Derfor kan det hende at sone 1-filmer vil være noe bedre egnet på disse skjermene. Ulempen er større for PAL, og sone 2-filmer, siden enda færre piksler av originalformatet kan vises. Elektronikken i skjermen trenger da å antialiase (ordforklaring lenger ned) pikslene for at skaleringen skal bli best mulig. Dette har tradisjonelt vært et problem og disse skjermene er ikke noe unntak. Pikseleringen er ganske tydelig hvis du ser nøye etter. Nye LCD-skjermer for PCer har langt på vei løst dette så disse skjermene kommer nok etter i nær fremtid. Med et mer PC-lignende grensesnitt (av typen som brukes til de dedikerte navigasjonsløsningene), og et progressivt (det motsatte av sammenflettet) DVD-signal vil nok skjermene gi et mye bedre bilde. Denne teknologien er foreløpig forbeholdt dyrere løsninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer