De beste LED-pærene

Stor test av LED-lyspærer avslører hvor lenge de egentlig lyser. Ikea, LED Connection, Panasonic, Philips og Startrading Wholesale er blant de som holder lengst.

SJEKK HER: Test av levetid på LED-pærer viser at halvparten fremdeles lyser godt etter 10 000 timer - og produktene blir bedre og bedre. Til neste år skjerpes kravene for LED-lyspærer ytterligere, og det kommer ny energiskala. Du finner viktig informasjon om lysstyrke, fargetone, levetid og dimbarhet, på pakken. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK HER: Test av levetid på LED-pærer viser at halvparten fremdeles lyser godt etter 10 000 timer - og produktene blir bedre og bedre. Til neste år skjerpes kravene for LED-lyspærer ytterligere, og det kommer ny energiskala. Du finner viktig informasjon om lysstyrke, fargetone, levetid og dimbarhet, på pakken. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er 12 år siden utfasingen av glødelampene startet, først med de aller sterkeste lampene - og så har alle de andre kommet etter. Utfasingen av glødelamper – og etter hvert også av halogenlamper i 2018, har vært ledd i EUs økodesigndirektiv.

Det er LED-lampene som har overtatt både for de gamle glødelampene og for halogenpærene - og det har kommet mye bra på markedet:

Tidligere tester har vist at dersom du har dimmbare LED-pærer og en tilpasset dimmer, kan du spare opptil 80 prosent av strømforbruket.

Nå viser er fersk test av levetida på LED-lyspærer at mange lyser i mer enn 10.000 timer - men det er også eksempler på at lyspærer slett ikke holder så lenge.

Det er svenske Energimyndigheten som har gjort den omfattende testen av levetid på LED-lamper.

(Og for deg som i likhet med oss måtte lure: Det er 8760 timer i ett år.)

- Større forskjeller

Levetidstesten som Energimyndigheten har gjort, omfatter 187 lyspærer fordelt på 21 ulike modeller.

Testen er gjort i laboratorium og innebærer at lyspærene er tent hele tiden - og så er det gjort funksjonstester av lampene hver 1000. time.

De har da testet lysstyrken, lampenes evne til å gjengi fargen på gjenstander korrekt - og hvorvidt skinnet fra lampene fortsatt er varmt eller kaldt.

Konklusjonen er: Halvparten av de testede lyspærene lyser fremdeles etter 10.000 timer. Men det er også de som slukker for tidlig.

Når lyseffekten er lavere enn 70 prosent av opprinnelig effekt, regnes lampene som slukket.

Lyspærene er innkjøpt i Sverige og i andre EU-land i 2014.

- Større forskjeller nå enn før

Christofer Silfvenius, som er ansvarlig for testen hos Energimyndighetens Testlab, sier til Dinside at han synes resultatene generelt er gode.

Men han kommenterer at det virker som det er større kvalitetsforskjeller på LED-lamper nå, enn det man kanskje har sett i klassiske lysteknologier tidligere:

- Jeg synes resultatene er bra, kanskje spesielt ettersom vi selv hadde regnet med at 15 000 timer er et rimelig tidsrom å kunne ha glede av en LED-lampe. Vi ser at kvaliteten blir bedre etterhvert, fra år til år, men at det også finnes produkter som ikke holder så høy kvalitet; det vil si at det er en spredning mellom LED-produkter som kanskje var større enn i klassiske teknologier, sier Silfvenius til Dinside.

Han kommenterer også at det er kommet mange nye LED-lamper på markedet siden starten av testen - og at erfaringen er at kvaliteten øker og prisene synker.

De beste LED-pærene

Vi har spurt Silfvenius hvilke produkter som er best i test - og om det er noen produkter som utmerker seg som spesielt dårlige.

Når det gjelder de dårlige, svarer han at produktene er innkjøpt i 2014 fra flere europeiske land og at det er noen av produsentene som ikke lenger eksisterer.

- Så det kan være vanskelig å peke på enkeltprodukter som ikke har bestått, sier Silfvenius.

- De produsentene som er innkjøpt i flere europeiske land og som fremdeles hadde fem eller flere av ti lyspærer igjen i testen etter 10 000 timer, var Ikea, LED Connection, Panasonic, Philips, Startrading, Wholesale, Vosla og Yphix, sier Silfvenius til Dinside.

Han forklarer videre at mange av lampene i 2014 hadde en annen teknologi enn de har i dag - og at inntrykket av dagens LED-teknologi er at kvaliteten er forbedret siden da.

Tips når du skal kjøpe LED-pære

  • Les informasjonen på pakken
  • Hvor mye lys lampen gir, angis som lumen (lm). Jo høyere tall - desto mer lys gir lyspæra.
  • Du kan velge om skinnet/lyset fra lampen skal være varmt og rødt eller kaldt og mer blåaktig. Dette angis på pakken som kelvin (K). 2500–2700 K betyr varmt lys og 4000 K eller høyere betyr kaldt lys.
  • Om du ikke er fornøyd med lyspæra: reklamér på den der du kjøpte den.

Kilde: Energimyndigheten/Silfvenius

Nye krav og nye tester

Det er snart klart for nye økodesignkrav for LED-pærer:

Fra september 2021 skjerpes kravene - og det kommer en ny og oppdatert energimerking.

Dinside har tidligere omtalt de nye kravene som blant annet omfatter skjerpelser til flimring. Og nettopp flimring har vært et problem med LED-lampene. Økt reparerbarhet er et annet av kravene.

Det innføres en ny energimerkeskala som går fra A til G, som er en ny skala som vil gjelde mange flere produkter i hjemmet, blant annet oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og elektroniske skjermer.

- En vanlig LED-lyskilde kommer til å havne i energiklasse C. Klassene B og A er tomme for å stimulere produsentene til innovasjon, sier Silfvenius til Dinside.

I slutten av august ble den nye forordningen vedtatt i statsråd i Norge, noe som betyr at alt ligger klart for at de nye kravene i energimerkeforordningen vil implementeres her i takt med utrullingen ellers i EU.

Med de nye kravene kommer også en ny standard for testing av økodesign, som innebærer en stresstest for å måle lyspærenes tåleevne for å tennes og slukkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer