Mordersnegler, iberiaskogsnegler eller brunsnegler:

De beste rådene mot brunsnegler

Brunsneglene spiser alt de kommer over og ødelegger blomster, matplanter og andre vekster.

DE SPISER ALT DE KOMMER OVER: Brunsneglen, morderneglen eller iberiaskogsneglen er etterhvert et kjent fenomen i norske hager. De spiser alt de kommer over og etterlater seg store mengder slim. De er bærere av e-coli og listeriabakterier som kan smitte over på oss mennesker hvis vi kommer i kontakt med sneglene eller snegleslimet. Foto: NTB Scanpix
DE SPISER ALT DE KOMMER OVER: Brunsneglen, morderneglen eller iberiaskogsneglen er etterhvert et kjent fenomen i norske hager. De spiser alt de kommer over og etterlater seg store mengder slim. De er bærere av e-coli og listeriabakterier som kan smitte over på oss mennesker hvis vi kommer i kontakt med sneglene eller snegleslimet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange små og større kryp du helst ikke vil ha i hus og hage, og som det finnes gode råd mot: For eksempel Fun Light mot maur (ja, det er riktig, saften Fun Light ...) og eddik og zalo mot bananfluer.

Men de krypene vi nok hører mest om som ubudne gjester som ødelegger hagene til folk, er brunsneglene, iberiaskogsneglene - eller mordersneglene, om du vil.

Selv om noen hevder vi bare bør akseptere dem ...

Her er fem ting du bør vite om brunsnegler - og hvordan du best kan bli kvitt dem:

#1: Hva er brunsnegler?

Brunsnegler kalles også iberiaskogsnegler eller mordersnegler. De er brune og slimete, og spiser seg gjennom det de måtte komme over - og de ødelegger dermed vekstene i hagen.

De er bærere av e-coli og listeriabakterier som kan smitte over på oss mennesker hvis vi kommer i kontakt med sneglene eller snegleslimet.

#2: Rydd opp i hagen!

Det første du bør gjøre, er å fjerne alle steder i hagen som sneglene synes er ålreite:

Snegler er avhengig av fuktige skjulesteder for å overleve, så det lønner seg å luke, fjerne ugress og rydde bort løv og kvister.

Bort med planker og råttent tremateriale fra bed og andre steder, legg komposthaugen lengst mulig vekk fra bed og grønnsakshager - og hold gresset kort!

Og ikke minst: Velg planter som brunsneglene ikke liker:

Bioforsk har en liste over planter og blomster brunsneglene liker - og hvilke de ikke liker:

ELSKER HVITE MARGERITTER: Liker du hvite margeritter? Det gjør også brunsneglene. Kanske du heller bør gå for en av plantene de ikke liker så godt, som for eksempel roser, lavendel, rhododendron og bringebær. Foto: NTB Scanpix
ELSKER HVITE MARGERITTER: Liker du hvite margeritter? Det gjør også brunsneglene. Kanske du heller bør gå for en av plantene de ikke liker så godt, som for eksempel roser, lavendel, rhododendron og bringebær. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Liker Liker ikke
AsterAstilbe
BønnerBegonia
ErterBringebær
FiolerBjørnebær
HostaDill ??
Hvite margeritterFuksia
HøstfloksGeranium
IrisIsop
JordbærLavendel
KlematisLøvemunn
KålveksterMargerittkultivaren Maggy White
KrokusPelargonium
LigulariaRhododendron
LupinerRoser
LøvetannStikkelsbær
PersilleKjempevalmue
PotetKrypfredløs
Påskeliljer og andre liljerBlomkarse (?)
RiddersporerPetunia (?)
SalaterPrimula(?)
SelleriRingblomst(?)
SommergeorginerSteinfrø
Stemorsblomst
Tagetes
Vårfloks
Valmuer

(Kilde: Bioforsk)

#3: Hva med kjerringråd som kaffegrut og kokende vann?

Det er ikke alle råd som er dyre - selv om det kanskje kan føles slik dersom du invaderes av brunsnegler.

Legg 1-2 centimeter kaffegrut langs planter du vil beskytte - det skal funke.

Små snegler kan du samle i ei bøtte og drepe med kokende vann, eller fryse ned, for å bli kvitt dem.

Det finnes også tips til sneglefeller: En isboks med øl skal tiltrekke seg snegler - og du kan dermed fange dem i boksen.

En melkekartong med blandingen vann, sprit og spraymalt (brukes i ølbrygging) skal også funke som sneglefelle. Dette har vi imidlertid ikke testet, men det har kanskje du? Tips oss gjerne om det funker, i kommentarfeltet nedenfor!

#4: Gå på jakt!

Vil du bli kvitt dem, er det ingen vei utenom: De må jaktes ned!

Fjern alt du ser av brunsnegler og egg, og gjør det gjerne på kvelden - det er da de kommer frem!

Det finnes også hjelpemidler for jakten: Dinside har testet den støvsuger-liknende Sneglesugeren. Det finnes også et snegle-gjerde, kalt SnailRail - men det har vi ikke selv testet.

#5: Pinnsvin mot snegler - funker det?

Pinnsvin spiser egg og unger av alle typer snegler, også brunskogsneglen. De spiser ikke de store, men i og med at den tar alle egg og unger, blir det sakte men sikkert lite snegler igjen.

Kontakt Pinnsvinhjelpen for å undersøke mulighetene for å få satt ut pinnsvin i hagen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer