De beste sparepærene

Disse sparepærene varer lengst og gir best lys.

TEST AV SPAREPÆRER: Det er store forskjeller på levetid og lysstyrke. Foto: Colourbox
TEST AV SPAREPÆRER: Det er store forskjeller på levetid og lysstyrke. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampene er på vei ut, og du må tenke alternative lyskilder i lampene dine. Sparepærer eller LED-lamper er et mer miljøvennlig alternativ til de vanlige glødepærene.

Forbrukerrapporten har tatt for seg 21 sparepærer med forskjellig form, 19 av dem med E27-sokkel. Alle lyspærene er testet for energiforbruk, lysstyrke, lyskvalitet og levetid - og dette er kryssjekket mot det som oppgis av produsentene.

Levetid

Pærenes levetid er testet inntil 3.000 timer hittil, men Forbrukerrapporten skriver at de vil fortsette å teste til 8.000 timer er nådd.

Ifølge Embret Mellesmo, administrerende direktør i Osram, er det stor forskjell på hvor lenge sparepærene er ment å vare. Dette står som regel på pakningen, og Osram leverer sparepærer som skal lyse fra 6.000 til 15.000 timer. Varigheten gjenspeiles ofte i prisen.

- Vil du spare miljøet, bør du velge dem som varer i 15.000 timer. Dette gir mindre belastning for miljøet, både når det gjelder produksjon og avfall, sa Mellesmo til DinSide tidligere i år, i forbindelse med denne artikkelen.

Det er også mange som har lagt merke til at lysstyrken i sparepærer blir svakere over tid. Hvor lenge holder lysstyrken seg?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer