De beste spesialketsjupene

Her er fem ketsjuper som byr på noe litt utenom det vanlige. Med varierende hell.

Rynker du på nesen når du kommer til ketsjuphyllen på supermarkedet? Nå finnes det flere spennende varianter (se til venstre), men ikke alle er like vellykkete. Vi har smakt oss gjennom noen av dem, så du slipper. Foto: PER ERVLAND
Rynker du på nesen når du kommer til ketsjuphyllen på supermarkedet? Nå finnes det flere spennende varianter (se til venstre), men ikke alle er like vellykkete. Vi har smakt oss gjennom noen av dem, så du slipper. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden smakte vi oss gjennom 21 ulike ketsjuper. 16 av dem falt inn i kategorien helt vanlig ketsjup, mens fem av dem hadde det lille ekstra, for dem som føler smaksløkene har vokst fra Idun og Heinz.

Stor test: Hele ketsjuptesten finner du her

Ulike varianter av smakstilsetninger gjorde at disse fem ikke umiddelbart havner i den klassiske pølse- og burger-tilbehørskategorien. Men selv om de ikke er direkte sammenlignbare betyr det ikke at du skal gå forbi dem.

Slik testet vi:

Siden ketsjupene er så forskjellige har vi valgt å ikke gi terningkast denne gangen. Vi har sett på smaken, serveringsforslag, og om det er spesielt nok til at det er verdt å ha en egen ketsjup i skapet.

Ketsjupene er vurdert blindt, uten annen informasjon til testpanelet enn at vi smakte på ketsjuper med ulike smakstilsetninger. I tillegg har vi tatt med en ketsjup fra standardtesten, som nok kanskje burde markedsføre seg som en litt uvanlig ketsjup.

Til å smake har vi fått hjelp av butikkslakter Daniel Byskov ved Anni's pølsemakeri på Mathallen i Oslo og matentusiast Haavard Aasen ved Sous Vide Norge, som også holder til på Mathallen. Disse to hjalp oss også å vurdere årets grillpølser.

Daniel Byskov (t.v.) og Haavard Aasen (t.h.) Foto: PER ERVLAND
Daniel Byskov (t.v.) og Haavard Aasen (t.h.) Foto: PER ERVLAND Vis mer


Nicholas Vahé Ketchup Deluxe Ginger & Lemon

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 69 kroner for 280 gram

- Så morsomt!

Denne ketsjupen falt umiddelbart i smak hos testsmakerne. Ketsjupen har en utpreget sitrussmak, og fin undertone av ingefær, som drar tankene mot asiatisk mat.

Det er tydelig ketsjup, men likevel langt fra det vi kjenner som ketsjup. Rett og slett spennende, og verdt å prøve.

Flaskene er lekre, med retropreget porselenskork, og ketsjupen renner fint ut, men er du klønete, er det ikke noe for middagsbordet. De er høye og tynne og velter lett.

Serveringsforslag: Produsenten anbefaler å ha den til fisk eller skalldyr, samt til pasta og i marinader. Vi anbefaler i tillegg å prøve til grillbiffen.

Stokes Bloody Mary Ketchup

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 55 kroner for 33 gram

Denne er søt, men samtidig fint balansert med syre og salt. I tillegg sparker den litt, noe som falt i smak hos alle testerne, til tross for at vi begynte å bli såre i munnen etter all syren.

Ketsjupen er kanskje ikke spesiell (mye er nok gjort ved å tilsette litt sellerisalt og worcestersauce?), men vi bytter gjerne ut den ordinære ketsjupen i kjøleskapet vårt med denne.

Serveringsforslag: Den ultimate ketsjupen til cowboy/hangoverfrokosten? Server til stekte pølser, tomatbønner, stekt bacon og speilegg. Eventuelt på en kraftig grillpølse eller saftig rosastekt burger.

Nicholas Vahé Ketchup Deluxe Black Olive & Rosemary

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 69 kroner for 280 gram

- Denne lukter råttent gress! Men ikke nødvendigvis på en dårlig måte, sier en av testerne.

Når vi smaker på ketsjupen blir det klart at det er rosmarin som gir fra seg den litt alternative odøren. Det er noe overdøvende, men gir likevel ketsjupen en annerledeshet som faller i smak. De svarte olivenene er det imidlertid ingen som klarer å identifisere. Dette er for deg som liker rosmarin.

Serveringsforslag: Kan passe til kraftige lammepølser eller viltpølser, eventuelt burgere.

Sticky Fingers Ketchup

Denne ketsjupen smakte såpass mye og annerledes at den burde havne i kategorien spesialketsjup, eller voksenketsjup om du vil.  Foto: PER ERVLAND
Denne ketsjupen smakte såpass mye og annerledes at den burde havne i kategorien spesialketsjup, eller voksenketsjup om du vil. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 29,90 kroner for 400 gram

Sticky Fingers-ketsjupen kom ikke så veldig heldig ut av tradketsjuptesten vår, nettopp fordi vi smakte etter gode, vanlige ketsjuper. Denne, ble for søt, for krydret og for spesiell, til at den kunne konkurrere med ordinære ketsjuper. For tror man at man får en vanlig ketsjup, er ikke dette tingen.

Det var imidlertid ingen usmak på den (med mindre du får krupp av hvitløkspulver) så dette kan absolutt være et godt alternativ til deg som er glad i typisk sørstatsgrillmat: Fett og med søtlige, røkte marinader.

Serveringsforslag: Server til sterk og fet grillmat, og generelt alt du ser for deg kunne blitt servert på en god, gammeldags amerikansk diner.

Imponér med spiralpølser, her ser du hvordan

Idun Ketchup med pepper

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 29,50 kroner for 510 gram

Denne smaker som helt vanlig ketsjup med pepper i. Hverken mer eller mindre. Smakspanelet er enige om at det smaker helt greit, men er usikre på om det er behov for en egen pepperketsjup, for dette kan du jo enkelt klare selv?

Dette er ketsjupen for deg, om du en av dem som alltid har pepper i ketsjupen. På den annen side: Vi anbefaler at du heller prøver en av de andre, for eksempel Bloody Mary-ketsjupen.

Serveringsforslag: Bruk i stedet for vanlig ketsjup, eventuelt for å sprite opp litt tam mat.

Ketsjup på klærne? Slik blir du kvitt flekkene fra grillfesten

Nicholas Vahé Ketchup Deluxe Porcini Mushrooms (steinsopp)

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Pris: 69 kroner for 280 gram

Soppketsjupen er kraftig på smak, både tomatsmak og soppsmak. Det smaker rett og slett mye.

- Sopp er godt, ketchup er godt, men må man ha det sammen? sier Byskov, og oppsummerer egentlig fint det alle tenker.

Dette er ikke en ketsjup vi kommer til å bruke penger på ved en senere anledning.

Serveringsforslag: Til kraftig kjøtt, eller utblandet i sauser og marinader?

Sett smak på din egen ketchup

Kjøp gjerne spesialprodukter, ikke minst fordi selve ketsjupen i bakgrunnen smaker skikkelig godt. Men skal du bare servere det én gang, kan det være greit med mindre porsjoner. Lager du opp noen timer eller en dag i forkant, vil ketsjupen ta smaken godt.

La deg gjerne inspirere av ketsjupene over, eller prøv noen av disse kombinasjonene:

Til grillete reker: Ketsjup med litt hvitløk, chili og sitron.

Til onion bajis, eller annen frityrstekt sterkt krydret mat: Ketsjup med pepper, hvitløk og finhakket fersk koriander.

Er alt kjeeedelig? Gi den litt oompfh med hvitløk, chili, eller pepper.

Har du noen gode tips til hvordan du kan frekke opp ketsjupen? Del gjerne i debatten

DinSide har smakt på 21 totalt ketsjuper. Mange av dem hadde hatt godt av litt ekstra. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
DinSide har smakt på 21 totalt ketsjuper. Mange av dem hadde hatt godt av litt ekstra. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer