Spare strøm

De beste tipsene til strømsparing

For øyeblikket er strømprisene skyhøye. Slik tar du grep for å få ned forbruket.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det satt ny strømprisrekord i Sør-Norge, og om morgenen mandag 6. september var prisen rundt to kroner per kilowattime.

I spotprisoversikten kan man se at trenden med høye strømpriser har fortsatt utover uka, og prisene ser ut til å holde seg høye. Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker i Volue Insights, forklarte denne uka at de europeiske strømprisene nå har steget som følge av enda høyere gass-, kull- og CO2-priser.

– Samtidig som det er svært lite vind på kontinentet.

De største «strømslukerne»

Det er omsider blitt høst og vi går mot kaldere tider, som blant annet innebærer oppvarming av boligene. Faktisk viser tall fra Vestlandsforskning at oppvarming av bolig i snitt utgjør 57 prosent av husholdningenes energiforbruk.

Ønsker du å spare strøm, kan det dermed være lurt å benytte «verdens enkleste strømsparetips». Nemlig ved skru å ned varmen litt. Beregninger fra Enøk-kalkulatoren viser at det er mye å spare ved å senke innetemperaturen med noen få grader.

Det kan også være fornuftig å senke romtemperaturen i rom du ikke benyttes.

En annen ting som bruker mye strøm, er oppvarming av vann. Dersom det er mange i boligen som tar lange dusjer, kan det være penger å spare ved å ta kortere dusjer.

Dinside har tidligere beregnet at du bruker rundt 5,58 kWt på en dusj på 10 minutter. Dersom prisen per kilowattime er 2 kroner, slik den var mandag denne uka, vil det koste 11,16 kroner per dusj.

Dusjer du én gang hver dag, utgjør det over 4000 kroner i året. Per person.

Bruk mindre og utnytt ettervarmen

Det er også mulig å spare strøm under matlagingen. Enova har tidligere delt flere nyttige tips om hvordan du kan bruke mindre strøm når du lager mat ved å bruke riktig kokekar, mindre vann og ved å bruke gryte i stedet for ovn:

  • Riktig kokekar: Hvis bunnen av gryta eller panna er skjev eller bulet, bruker du opp til 50 prosent mer strøm. Gryte eller panne skal passe til kokeplata. Heller for stor gryte enn for liten. Hvis ei gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste trinn, bruker du ca. 25 prosent mer strøm.
  • Mindre vann: Pasta, ris, poteter, grønnsaker og egg kan du koke i langt mindre vann enn de fleste pleier. Du kan for eksempel spare 30 prosent strøm ved å koke poteter med litt vann i stedet for den tradisjonelle metoden, der potetene er helt dekket.
  • Utnytt ettervarmen: En vanlig kokeplate er varm lenge etter den er skrudd av. Den varmen kan du utnytte ved å slå av noen minutter før maten er helt ferdig.
  • Gryte i stedet for ovn: Hvis det er mulig, så tilbered maten på kokeplata eller i mikrobølgeovnen i stedet for i ovnen. Det kan spare deg for opptil 70 prosent på strømregninga.
  • Tin opp maten: De fleste frosne matvarer skal tines opp før du tilbereder dem. For eksempel er strømforbruket opptil 50 prosent høyere hvis koteletter ikke er tinet opp før de stekes.
  • Trykkoker: Trykkokeren er velegnet til retter som normalt krever lang koketid, det vil si minst 1 time. Her kan trykkokeren gi en strømbesparelse på 40 prosent, fordi retten er ferdig på 1/3 av tiden.

Husk også at det også er strømfornuftig kun å kjøre vaske- og oppvaskmaskinen når de er fulle, og at det fortsatt er mildt nok ute til at du kan tørke klærne ute. Tørketrømmel er det lurt å droppe hvis du ønsker å bruke mindre strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer