Spare strøm

De beste tipsene til strømsparing

For øyeblikket er strømprisene skyhøye. Slik tar du grep for å få ned forbruket.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det satt ny strømprisrekord i Sør-Norge, og om morgenen mandag 6. september var prisen rundt to kroner per kilowattime.

I spotprisoversikten kan man se at trenden med høye strømpriser har fortsatt utover uka, og prisene ser ut til å holde seg høye. Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker i Volue Insights, forklarte denne uka at de europeiske strømprisene nå har steget som følge av enda høyere gass-, kull- og CO2-priser.

– Samtidig som det er svært lite vind på kontinentet.

De største «strømslukerne»

Det er omsider blitt høst og vi går mot kaldere tider, som blant annet innebærer oppvarming av boligene. Faktisk viser tall fra Vestlandsforskning at oppvarming av bolig i snitt utgjør 57 prosent av husholdningenes energiforbruk.

Ønsker du å spare strøm, kan det dermed være lurt å benytte «verdens enkleste strømsparetips». Nemlig ved skru å ned varmen litt. Beregninger fra Enøk-kalkulatoren viser at det er mye å spare ved å senke innetemperaturen med noen få grader.

Det kan også være fornuftig å senke romtemperaturen i rom du ikke benyttes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.