Brannvesenet har advart flere ganger:

- De er farlige

Har du denne pipa må du bytte.

MÅ BYTTES: Brannvesenet har advart flere ganger mot denne pipa. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen
MÅ BYTTES: Brannvesenet har advart flere ganger mot denne pipa. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i år ble en bolig i Nittedal totalskadet av en brann. Nå er politiet ferdig med sin etterforskning og konkluderer med at årsaken til brannen av svikt i isolasjonen rundt pipa. Isolasjonen hadde sunket sammen og strålevarmen fra pipa i etasjeskillet opp mot loftet antente bygget.

Det skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen på sin Facebook-side.

Har advart flere ganger

Nå advarer brannvesenet mot denne type pipe, og det er ikke første gang. Pipa som førte til denne husbrannen er en eldre Jøtul stålpipe, som er samme produkt som Selkirk pipe. Selkirk gikk konkurs i 1999, skrev Dinside i 2019.

Dette gjelder altså piper som er kjøpt før 1999.

- Det samme skjedde for 2-3 år siden. Det var samme type og i samme nabolag. Det er en Selkirk stålpipe som gikk ut av produksjon i 1999. De som har denne pipa, bør absolutt bytte. Det er svakheter ved den og den har gått ut på levetid. Det er et farlig produkt, og dette var akkurat samme brann som sist, sier Tore Bjareng, seksjonsleder i Nedre Romerike brann- og redningsvesen til Dinside.

Er pipa riktig montert?

Et annen ting som er viktig å sjekke med pipa, er at den er riktig montert.

-Det er søknadspliktig å montere piper. Det er ikke noe man skal drive med selv. Man må ha kompetanse på det og ikke minst følge monteringsanvisningene, understreker han.

TOTALSKADET: I februar i år ble en bolig i Nittedal totalskadet etter brann. Pipa var årsaken. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen
TOTALSKADET: I februar i år ble en bolig i Nittedal totalskadet etter brann. Pipa var årsaken. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer

Riktig fyring

Brannvesenet gir også råd om å fyre riktig for å unngå pipebrann.

-Fyr med god trekk og tørr ved. Ikke stapp ovnen helt full. Sprengfyring er en hyppig årsak til pipebrann. Kubber avgir mye energi, og kan fort føre til større fyring enn det anlegget er beregnet for. Ikke stapp ovnen full av kubber, det kan fort bli noe ut av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer