De fleste forsikringene dekker ikke dette

Får du veggedyr på besøk, kan det koste deg dyrt. De fleste forsikringene dekker det ikke dersom du må ha fagfolk inn for å bli kvitt dem.

DYRE VEGGEDYR: Veldig mange må dekke utrensking av veggedyr av egen lomme, fordi forsikringen ikke dekker det. Det kan koste opptil 50.000 kroner. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
DYRE VEGGEDYR: Veldig mange må dekke utrensking av veggedyr av egen lomme, fordi forsikringen ikke dekker det. Det kan koste opptil 50.000 kroner. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyr er et økende problem i Norge, og ekspertene tror at problemet bare vil øke fremover.

- Det vi ser nå, er starten på en invasjon av veggedyr, det har eksplodert, sa Tor Iljar i hundesøkefirmaet DogPoint til Dinside, da vi var med på jakt etter veggedyr i et hjem på Østlandet.

Men er du uheldig og får veggedyr i boligen din, må du være forberedt på at det vil koste deg dyrt å bli kvitt dem.

LES OGSÅ: Bruker spesialtrente hunder i jakten på veggedyr

10.000-50.000 kroner

Veggedyr er vanskelige å oppdage før bestanden har blitt av en «anstendig» størrelse, og dermed også vanskeligere å bekjempe. Skal du bli kvitt problemet, må du få hjelp av et skadedyrfirma som får lokalisert hvor veggedyrene er - og for å få behandlet det slik at problemet blir borte.

- Et veggedyroppdrag hos private koster normalt fra 10.000 til 30.000 kroner, sier Erik Thomas Gjølme, produktsjef skadedyr i Anticimex, til Dinside.

Han understreker at alle veggedyroppdrag er ulike, og at størrelse på problemet, hvor mye som skal behandles av møbler og rom, har innvirkning på oppfølgingsbesøk og pris.

- De fleste veggedyroppdrag løses relativt greit, og sanering og oppfølging kan utføres uten at kunden trenger å gjøre for mye om på daglige rutiner, forteller han videre.

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, kan regningen bli enda høyere.

- Ofte holder det ikke å sprøyte, vi må også sjokkfryse innboet i rommene i flere døgn med frysecontainere. Det sprøytes kulde langs listverk og vegger, og så må møbler og senger fryses ned i containere. Dette må ofte gjentas, og kan fort koste 30-50.000 kroner, sier Vennesland.

- Skader ikke bygningen, dermed er det ikke dekket i forsikringen

- ØDELEGGER IKKE BYGNINGSMASSEN: - Veggedyr forårsaker ikke skader på bygninger, og derfor er ikke utryddelse av veggedyr dekket av husforsikringen, forklarer forsikringsselskapet Storebrand. Foto: DOGPOINT
- ØDELEGGER IKKE BYGNINGSMASSEN: - Veggedyr forårsaker ikke skader på bygninger, og derfor er ikke utryddelse av veggedyr dekket av husforsikringen, forklarer forsikringsselskapet Storebrand. Foto: DOGPOINT Vis mer


Mange med hus- eller innboforsikring vil like å tro at de er godt beskyttet mot dyre boligskader gjennom forsikringen.

Men når det gjelder bekjempelse av veggedyr, er det de færreste som har dette inkludert i forsikringsdekningen.

- Veggedyr forårsaker ikke skader på bygninger, og derfor er ikke utryddelse av veggedyr dekket av husforsikringen. Skadedyr som forårsaker bygningsskader, dekkes om du har en utvidet husforsikring, sier Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef forsikring i Storebrand, til Dinside.

Men noen vil hjelpe deg

Dinside har spurt forsikringsselskapene If, Tryg, Gjensidige og Storebrand om veggedyrbekjempelse er inkludert i noen av deres forsikringer. Og der er det store forskjeller.

Her er hva de svarer:

 • Storebrand: Nei, dekkes ikke verken av innbo- eller husforsikring
 • Gjensidige: Dekkes av utvidet husforsikring («Pluss hus»/Norsk Hussopp Forsikring), men ikke innbo
 • Tryg: Dekket i utvidet husforsikring (i en «hussoppdekning», som tilvalg), ikke i innboforsikring
 • If: Dekket i standard og super husforsikring, samt hytteforsikring. Ikke i innboforsikring.
 • Det finnes selvsagt også flere andre forsikringsselskaper, som vi ikke har snakket med. Rådet er uansett å sjekke forsikringsvilkårene dine, for å se hvorvidt dette er noe som er dekket i forsikringen din.

  Innboforsikringen tar ikke veggedyr

  DYRE GJESTER: En koffert full av veggedyr kan bli en dyr fornøyelse, for de som ikke har bygningsforsikring som omfatter sanering av veggedyr. Foto: DOGPOINT
  DYRE GJESTER: En koffert full av veggedyr kan bli en dyr fornøyelse, for de som ikke har bygningsforsikring som omfatter sanering av veggedyr. Foto: DOGPOINT Vis mer


  Som du kan se, er det kun noen husforsikringer som har veggedyrbekjempelse i sin forsikring på nåværende tidspunkt. Her bør du som sagt sjekke forsikringsvilkårene dine.

  Det er mange som leier bolig, eller som bor i borettslag eller liknende - og som dermed ikke har en egen husforsikring, som altså er forsikringen på bygningsmassen. Og ingen av forsikringsselskapene vi har snakket med, har veggedyr- eller skadedyrsanering i sin innboforsikring.

  - Det er nok verre. Da er man overlatt til seg selv, sier Vennesland til Dinside.

  - Veggedyrsanering gjelder ikke innboforsikring, og ikke i leilighet. Årsaken er at det er mye vanskeligere å bekjempe i leiligheter, da man ofte er avhengig av at flere bekjemper samtidig, ellers vil de komme tilbake, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, til Dinside.

  Får du problemer med veggedyr, og du kun har en innboforsikring, er det altså kun boligeiers husforsikring som eventuelt kan dekke en veggedyrsanering. Men ifølge Emma Elisabeth Vennesland i If, er det heller ikke alle borettslag som har veggedyrsanering inkludert i sine felles husforsikringer.

  - I dag er det ikke inkludert skadedyrsanering i innbodekningen, det vil si at de fleste leilighetene ikke har en skadedyrsanering. Sameier, borettslag eller utleier har nemlig i dag en bygningsforsikring som bare i varierende grad dekker bekjempelse, sier Vennesland.

  LES OGSÅ: Bitt til blods på flytur

  - Vurderer fortløpende

  Din mening

  Bør veggedyr inn i forsikringsdekningen på disse forsikringene? (Avsluttet)
  Ja, i innboforsikringen(57%) 3893
  Ja, i husforsikringen(40%) 2757
  Nei, det er unødvendig(2%) 133
  Ingen mening(1%) 102
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  De fleste forsikringsselskapene Dinside har snakket med, sier de fortløpende vurderer sine vilkår i forhold til veggedyrbekjempelse.

  - Ja, vi vurderer å ta inn veggedyr i vilkårene våre. Vi vurderer dette fortløpende basert på kunde behov, uttaler Nøkleby Holth i Storebrand til Dinside.

  Toralf Rutledal, pressetalsmann i Tryg, sier at de opplever at nåværende ordning fungerer godt, men at de alltid vurderer hvorvidt det er behov for å endre på dekningene sine. Det samme sier Rysstad i Gjensidige.

  If har som sagt allerede en dekning for veggedyrsanering i sine husforsikringer, og i tillegg vurderer de om innboforsikringen også skal omfatte dette.

  - Den økende forekomsten av veggedyr i Norge, gjør at vi har en løpende vurdering av om dette skal inkluderes i innbodekningen, sier Vennesland i If til Dinside, uten at hun kan si noe mer konkret om dette.

  Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere. Sist oppdatert 2. august 2016

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer