De fråtser i maten din

Fra en til flere hundre på et par dager ...

De legger egg i fruktfatet ...
De legger egg i fruktfatet ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fruktfluer, bananfluer, eddikfluer. Kjært barn har mange navn, selv om fruktfluene neppe anses som særlig kjært av de fleste. De svirrer over bananene dine, sitter på druene og svirrer opp i flokk som en sky når du skal forsyne deg med en forfriskende frukt.

Visste du at én flue kan legge flere hundre egg, som klekkes etter en til to dager?

Fruktfluene er ofte veldig synlige på høsten; da kommer de innomhus og fråtser i frukten din, smulene dine og søppla di. Kanskje finner de noen lekkerbiskener i utslagsvasken også.

September til november er den perioden på året disse fluene er mest synlige inne, selv om de selvsagt kan forekomme resten av året også. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes, ifølge Folkehelseinstituttet.

Elsker alkohol

Larvene utvikles i gjærende emner som råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og liknende.

De voksne fluene tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol, og sees ofte vandrende langs kanten av øl- og vinglass.


– Fordi fluene flyr mellom rene og urene miljøer, kan de spre sykdomsfremkallende smittestoffer, men dette er trolig av mindre betydning i praksis. Siden fluene lever av bedervede varer og søppel kan de ikke kalles skadedyr. Men de kan uten tvil være til sjenanse når de opptrer som en sky over fruktfatet, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Slik blir du kvitt dem:

 • Finn ut hvor fluene formerer seg. Der vil du også finne mange voksne fluer som er ute for å spise og legge egg.
 • Fjern maten eller restene som fluene har levd på.
 • Det vil fortsatt kunne sverme fruktfluer i flere uker etter at du har fjernet opphavsstedet, derfor:
 • Rens opp med jevne mellomrom, ikke etabler nye steder hvor fluene kan formere seg.
 • Vær nøye med oppbevaring av frukt o.l. som fluene kan etablere seg på. Trekk plast over fruktfatet eller bruk en annen tett oppbevaringsboks.
 • Vær nøye med å fjerne smuler, kaste søppel o.l., så fluene ikke får noe å leve av.
 • Tøm tomflaske- eller returbokslageret jevnlig; dette er steder som fruktfluene yngler.
 • Forhindrer du at fluene fortsetter å formere seg, vil de dø ut etterhvert.
 • Har du behov for å bli kvitt fruktfluene enda raskere, kan du bruke et insektmiddel. Gjenta behandlingen med noen dagers mellomrom til problemet er borte. Husk på å dekke til mat og drikke før du bruker insektmiddelet.

  Har du gode tips for å holde fruktfluene unna? Del dem i debattforumet nedenfor.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer