De fråtser i maten din

Fra en til flere hundre på et par dager ...

De legger egg i fruktfatet ...
De legger egg i fruktfatet ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fruktfluer, bananfluer, eddikfluer. Kjært barn har mange navn, selv om fruktfluene neppe anses som særlig kjært av de fleste. De svirrer over bananene dine, sitter på druene og svirrer opp i flokk som en sky når du skal forsyne deg med en forfriskende frukt.

Visste du at én flue kan legge flere hundre egg, som klekkes etter en til to dager?

Fruktfluene er ofte veldig synlige på høsten; da kommer de innomhus og fråtser i frukten din, smulene dine og søppla di. Kanskje finner de noen lekkerbiskener i utslagsvasken også.

September til november er den perioden på året disse fluene er mest synlige inne, selv om de selvsagt kan forekomme resten av året også. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Fordi fluene flyr mellom rene og urene miljøer, kan de spre sykdomsfremkallende smittestoffer, men dette er trolig av mindre betydning i praksis. Siden fluene lever av bedervede varer og søppel kan de ikke kalles skadedyr. Men de kan uten tvil være til sjenanse når de opptrer som en sky over fruktfatet, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer