Lekkasjer fra rør

De gamle rørene i boligen kan være «tikkende vannbomber»

Pass på temperaturen om du har gamle kobberrør i boligen din.

KOBBERRØR: Før man begynte å bruke vannrør av plast, såkalte PEX-rør, brukte man kobberrør i norske boliger. Disse har lett for å fryse og forårsake vannskader på boligen. Foto: Berit B. Njarga
KOBBERRØR: Før man begynte å bruke vannrør av plast, såkalte PEX-rør, brukte man kobberrør i norske boliger. Disse har lett for å fryse og forårsake vannskader på boligen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Vinteren i fjor var av det kalde slaget, og også årets første måneder har vært kjølige i store deler av landet.

Kulde trenger ikke å være et problem i seg selv - men har du gamle vannrør i boligen din, kan de i verste fall forårsake store vannskader når de lave temperaturene slår til.

Flest vannskader fra rør

Når det gjelder vannskader, er rørbrudd en klar hovedårsak til skader som meldes inn til forsikringsselskapet Frende.

- I tillegg til skader som skyldes frostsprengte rør, utgjør skader som skyldes manglende ettersyn eller manglende utskifting av vannrør, kloakkrør eller andre installasjoner en stor andel av skadene, forteller kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoe.

De fleste registrerte vannledningsskader skjer vanligvis enten som følge av byggeslurv like etter de er installert, eller etter rundt 30 års bruk, ifølge Frende.

Frostskader på gamle rør

Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn hele 4.251 frostskader fra forsikringsbransjen i 1. kvartal i fjor.

Vil du unngå å havne i statistikkene for i år, bør du sjekke hva slags rør boligen din har. Det er nemlig de med eldre hus fra før 1997, som bør være ekstra obs på potensielle vannskader fra vannrør, ifølge forsker Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

- Hus fra før 1997 har kobberrør, og disse er mest utsatt for frost, forteller Fiskum.

Årsaken er både at disse rørene ofte var dårligere isolert, i tillegg til at de sprenger lettere enn de nyere plastrørene som er brukt etter 1997, såkalte PEX-rør.

- En stor del av rørene i eldre boliger blir ofte beskrevet som tikkende vannbomber. Vi opplever ofte at gamle vannrør, varmtvannsberedere og morkne slangeforbindelser ryker og vannspruten står, sier Tofterå Slettemoe.

Det betyr ikke at du ikke kan få problemer med de nye PEX-rørene.

- Også disse kan fryse, selv om det skal mer til. Det kan også oppstå lekkasjer på grunn av koblingsfeil gjort av rørlegger, sier Fiskum.

Pass på temperaturen

Bor du i en eldre bolig, er det lurt å ta visse forholdsregler når det er kaldt.

- Lukk ventiler og pass på å få opp temperaturen der rørene går. Dette er gjerne i rom man ikke bruker, som i kjeller eller på loft. Her bør man ikke spare på strømutgiftene ved å senke temperaturen, påpeker Fiskum.

Frende forsikring sier at frostskader, som er veldig aktuelt i disse dager, oftest oppstår når rom utsettes for kald trekk eller mangler tilstrekkelig oppvarming, slik at rørene fryser og i verste fall sprekker.

- Sett på litt varme for å hindre frostskader, og følg med på rørledninger, spesielt der rørene ligger utsatt til, lyder rådet fra Tofterå Slettemoe.

Er du usikker på om du har gamle og dårlige rør, er det ikke så lett å undersøke i hvilken stand de er. Du bør samtidig være obs på at rør har en forventet levetid.

- Er rørene gamle, bør du vurdere å bytte dem ettersom levetiden kan ha gått ut, sier Fiskum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer