Lekkasjer fra rør

De gamle rørene i boligen kan være «tikkende vannbomber»

Pass på temperaturen om du har gamle kobberrør i boligen din.

KOBBERRØR: Før man begynte å bruke vannrør av plast, såkalte PEX-rør, brukte man kobberrør i norske boliger. Disse har lett for å fryse og forårsake vannskader på boligen. Foto: Berit B. Njarga
KOBBERRØR: Før man begynte å bruke vannrør av plast, såkalte PEX-rør, brukte man kobberrør i norske boliger. Disse har lett for å fryse og forårsake vannskader på boligen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Vinteren i fjor var av det kalde slaget, og også årets første måneder har vært kjølige i store deler av landet.

Kulde trenger ikke å være et problem i seg selv - men har du gamle vannrør i boligen din, kan de i verste fall forårsake store vannskader når de lave temperaturene slår til.

Flest vannskader fra rør

Når det gjelder vannskader, er rørbrudd en klar hovedårsak til skader som meldes inn til forsikringsselskapet Frende.

- I tillegg til skader som skyldes frostsprengte rør, utgjør skader som skyldes manglende ettersyn eller manglende utskifting av vannrør, kloakkrør eller andre installasjoner en stor andel av skadene, forteller kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoe.

De fleste registrerte vannledningsskader skjer vanligvis enten som følge av byggeslurv like etter de er installert, eller etter rundt 30 års bruk, ifølge Frende.

Frostskader på gamle rør

Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn hele 4.251 frostskader fra forsikringsbransjen i 1. kvartal i fjor.

Vil du unngå å havne i statistikkene for i år, bør du sjekke hva slags rør boligen din har. Det er nemlig de med eldre hus fra før 1997, som bør være ekstra obs på potensielle vannskader fra vannrør, ifølge forsker Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer