Innbrenning på OLED-TV-er

De har testet seks TV-er i over et halvt år

Amerikansk nettsted sjekker ut innbrenning på OLED-TV-er fra LG.

LANGTIDSTEST: Nettstedet Rtings.com er nå inne i sin 28. uke med kontinuerlig testing av innbrenning på OLED-TV-er. Foto: Rtings.com/YouTube
LANGTIDSTEST: Nettstedet Rtings.com er nå inne i sin 28. uke med kontinuerlig testing av innbrenning på OLED-TV-er. Foto: Rtings.com/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ulempe med de gamle plasma-TV-ene var at de var ganske mottakelige for innbrenning, altså der man kan skimte konturene av noe som har vært vist på skjermen over lang tid - for eksempel logoen til en TV-kanal man har sett mye på.

Men også de nye OLED-TV-ene kan være utsatt for det samme. Det fikk Dinside-leser Morten Knutsen erfare for noen år siden, der konturene av TVNorge-logoen var godt synlig oppe i hjørnet av TV-en. TV-en var fra LG, som var først ute med OLED - en trend stadig flere produsenter etter hvert har kastet seg på.

Testet siden januar

Men er innbrenning et stort problem for OLED-skjermer? Det ønsker nettstedet Rtings.com å finne svar på, og siden januar har de hatt et prosjekt gående for å se hvorvidt det er et reelt problem ved ulike typer bruk. I fjor høst gjorde de en tilsvarende øvelse med tre ulike TV-er der de viste et statisk bilde på skjermene, men måtte innse at dette ikke akkurat var typisk TV-bruk.

Vis mer Vis mer

Nettstedet har hentet inn seks like TV-er; alle OLED-modeller fra LG (C7). De seks TV-ene viser ulike typer innhold:

  1. CNN live: TV-en viser direktesendingen fra CNN kontinuerlig. Skjermen er kalibrert slik at lysstyrken er på 200 nits. Det samme er TV-ene 3-6.
  2. CNN live: Denne TV-en viser det samme som nummer én, men med lysstyrken skrudd på maks (ca. 380 nits).
  3. Amerikansk fotball: Her vises opptak av flere kamper fra ulike TV-kanaler, slik at grafikk på skjermen, farger på drakter og den slags vil variere noe. Altså for å reflektere en som i stor grad ser på en gitt sport.
  4. NBC live: Her vises direktesendingen fra NBC, som sender litt forskjellige ting - underholdning, sport, filmer, nyheter og så videre, altså en variert TV-meny.
  5. Fifa 18: Her vises opptak av spillet Fifa 18, både der det spilles matcher, navigering i menyer og så videre.
  6. Call of Duty WWII: Anses som et «lavrisikospill» med få statiske elementer og mørke farger

Hvert døgn består av fire økter, der TV-ene er slått på i fem timer og slått av i én time. Dette styres av en mikrokontroller.

I tillegg er TV-ens «pixel refresher»-funksjon aktivert - en slags rensefunksjon som kjøres i det TV-en slås av etter mer enn fire timers kontinuerlig bruk. Denne tar 7-10 minutter å fullføre og blir altså kjørt fire ganger i døgnet.

Før Rtings tar bilder til testartikkelen, som gjøres annenhver uke, kjører de også den manuelle rensefunksjonen som tar en time. Hver annen måned måles dessuten farger, lysstyrke og liknende for å se om det påvirkes over tid.

Jo da, her er det innbrenning

Når TV-ene tas bilde av, viser de en ensfarget flate over hele skjermen i ulike varianter - rød, grønn, blå, cyan, magenta og gul, samt en 50 % grå variant.

GODT SYNLIG: TV-en som viser CNN på maks lysstyrke har ganske kraftig innbrenning etter 28 uker. Foto: Rtings.com
GODT SYNLIG: TV-en som viser CNN på maks lysstyrke har ganske kraftig innbrenning etter 28 uker. Foto: Rtings.com Vis mer

Og ikke overraskende er det CNN-bildene på skjerm #2 (med høyest lysstyrke) som har den mest markante innbrenningen; særlig når bakgrunnsfargen er rød eller magenta. For deg som ikke har sett på CNN før, ligger det typisk en stor boks i bunnen av skjermen praktisk talt hele tiden, der de siste nyhetene tikker inn.

Det er interessant å se forskjellen på de to CNN-TV-ene også - på den som er stilt inn på mer moderat lysstyrke, er ikke CNN-boksen like synlig.

Vi øyner også noe innbrenning på Fifa-TV-en - typisk på feltet øverst til venstre med klokke og stilling.

Du kan følge prosjektet og se målinger og store bilder av de ulike TV-ene på Rtings.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer