Vedfyring

De «hemmelige» fyrings-triksene

Slik får du best fyr i ovnen.

VEDFYRING: Du kjenner kanskje allerede tipsene om å tenne fra toppen, lufte godt og bruke tørr ved? Men vet du at det også lønner seg å la litt aske være igjen når du tømmer ovnen for aske? Eller at det brenner best i en ovn som er ren? Vi har fått de beste «hemmelige» fyringstipsene. Foto: Kristin Sørdal
VEDFYRING: Du kjenner kanskje allerede tipsene om å tenne fra toppen, lufte godt og bruke tørr ved? Men vet du at det også lønner seg å la litt aske være igjen når du tømmer ovnen for aske? Eller at det brenner best i en ovn som er ren? Vi har fått de beste «hemmelige» fyringstipsene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Ifølge familie- og husholdningsstatistikken var det 2,3 millioner husholdninger i Norge i 2016. Om lag halvparten, 1,2 millioner, har fyrt med ved i boligene sine.

Ifølge en undersøkelse utført av YouGov for bransjeorganisasjonen Norsk Varme, fyrer fire av fem av oss jevn i ovnen i løpet av vinteren. Og selv om nordmenn flest forbinder ildstedet sitt med kos og hygge, handler det også om å holde varmen for to tredeler av oss.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du skal bygge opp veden inne i ovnen eller peisen for at det skal brenne best. Der gjelder det å tenne fra toppen, lufte godt og å bruke tørr ved.

Men det er også noen mer uvanlige tips som du kanskje ikke visste kan hjelpe deg med å lykkes bedre med fyringen.

Vi har fått tipsene fra Steinar Vigdal, styreleder i Norsk varme:

#1: Ren ovn:

Vigdal forteller at det er lurt å ha ren ovn for å få best mulig fyring.

- En ren vedovn brenner mer effektivt og renere, samtidig som den gir finere innsyn. Å fyre med store mengder papir, kartong eller liknende gir en grisete ovn.

#2: Begrens vedmengden:

- Ikke fyll ovnen for full, råder Vigdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer