De ni beste vedovnene

Disse bør du se etter når du kjøper deg peis.

Fra høyre: Westfire Uniq 16 fra Seljordvarme.no, Jøtul F 162 fra Jøtul, Morsø 5470 fra Varmefag, og Scan line 7 A. Foto: Produsentene
Fra høyre: Westfire Uniq 16 fra Seljordvarme.no, Jøtul F 162 fra Jøtul, Morsø 5470 fra Varmefag, og Scan line 7 A. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fordeler med vedfyring:

 • Miljøvennlig oppvarming – øker ikke utslipp av CO2 i atmosfæren.
 • I motsetning til strøm og olje er vedprisen relativt stabil og du får forutsigbare utgifter til oppvarming.
 • Høy toppeffekt. I motsetning til en luft/luft-varmepumpe, kan vedovner gi nok varmeeffekt også i de kaldeste periodene.
 • Det er også i disse periodene strømprisen er høyest.
 • Kan fås rimeligere enn pelletskaminer og luftvarmepumper.
 • Har du mulighet til å hugge ved selv, er vedfyring svært rimelig.
 • Ingen støy i motsetning til for eksempel luftvarmepumper.
 • Trenger ikke strøm og fungerer dermed som en sikkerhet ved strømbrudd.

 • Nå som sommeren har forlatt oss og temperaturen nærmer seg frysepunktet, setter de aller fleste av oss pris på litt varme innendørs.

  Ifølge Forbrukerportalen bør gamle vedovner skiftes ut fordi feil fyring og bruk av gamle ovner gir mer utslipp av partikler til nærmiljøet enn nødvendig. Glem heller ikke at myndighetene har innført en tilskuddsordning for alternativ oppvarming.

  Men hva slags vedovn bør du velge dersom du skal bytte ut den gamle?

  Det danske forbrukerrådet har testet ut 334 vedovner, og plukket ut 20 energi- og miljøvennlige ovner som de presenterer på nettsiden sin, Tænk.

  Bjørkeved er ikke best: Disse tresortene gir mer varme

  Her er ni av vedovnene som anbefales, som du også får kjøpt i Norge. Tænk har delt vedovnene inn i ulike kategorier, så her bør det være noe for en hver smak.

  (Merk: Testen inneholder ikke nødvendigvis en uttømmende liste over ovner som er tilgjengelige på det norske markedet, så det kan finnes ovner her hjemme som ville kommet like godt ut i test som disse som presenteres her.)

  Liten frittstående ovn med varmeeffekt opp til 5kW:

  Scan line 7 A
  Får gode resultater i partikkelutslipp og oppfyller det østerriske merket A15s krav. Koster cirka 9.900 kroner og er produsert av Heta A/S.

  Mellomstore frittsående ovner med varmeeffekt fra 5kW til 8kW:

  Scan 49
  Oppfyller både Svanemerket og østerriske A15s krav, selv om det er noe partikkelutslipp. Koster rundt 15.000 kroner.

  Jøtul F 162
  Har god virkningsgrad og lave partikkelutslipp. Tænk anbefaler denne til tross for at den ikke har fått noen miljømerker. Prisen ligger på rundt 12.000 kroner.

  Asgård 2
  Ovnen er Svanemerket, i tillegg til A15- og det tyske DIN plus-merket. Den har også lavt partikkelutslipp og god forbrenning. Dette er undersøkelsens billigste ovn, og koster rundt 4.000 kroner.

  Her sponser kommunen peis til deg: Men gjør dette først

  Vegghengte ovner:

  Morsø 5470
  Den vegghengte støpejernsovnen er ikke bare Svanemerket, den har også A15 og DIN plus-merket. Prisen ligger på rundt 18.000 kroner, og ovnen har i tillegg 10 års garanti.

  Morsø 8189
  Denne ovnen har alle merkene nevnt ovenfor, og gir godt innsyn til flammene. Prisen ligger på cirka 21.995 kroner.

  Luft-vann-varmepumpe? Sjekk om det lønner seg

  Frittstående ovner med godt innsyn til flammene:

  Nordpeis Casa
  Den har både det tyske og det østerriske merket. Ifølge Tænk er dette en god ovn med høy virkningsgrad. Prisen varer fra modell til modell, men du kan regne med å finne en til rundt 14.500 kroner.

  Westfire Uniq 16
  Selv om den ikke har fått noen miljømerker, kan Tænk likevel anbefale denne ovnen. Den har nemlig lav partikkelutslipp og god virkningsgrad. Prisen ligger på rundt 14.990 kroner.

  Aduro 9
  Ovnen har fått både Svanemerket, det tyske DIN plus-merket og det østerriske A15-merket. Tænk synes ovnen hadde en fin virkningsgrad og påpeker at partikkelutslippet er eksepsjonelt lavt.

  Flere alternativer

  Vær obs på at prisene er hentet fra aktører på det norske markedet og kan variere noe.

  Lyst å vite mer om vedovner?

  Klikk deg inn på Tænks hjemmeside for å se det danske forburkerrådets 20 vedovn-favoritter, og få med deg hvilke 334 vedovnene de har testet. Denne tjenesten må du betale for å få full tilgang til.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer