De nye laserverktøyene - full oversikt

GUIDE, DEL I: Rotolaser, linjelaser, laservater, linjelaser og krysslaser. Forvirret? Da er du ikke alene. Derfor forsøker vi å gi deg oversikt over de nye laserverktøyene.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet "laser" er en forkortelse for "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" og er en relativt ny oppfinnelse. Siden de første laserne ble utviklet på slutten av 50-tallet har imidlertid teknologien fått plass i stadig flere produkter. I sammenheng med lanseringen av CDen og CD-spilleren i 1982 fikk laseren en plass i de tusen hjem og i dag finner vi lasere i en rekke produkter ment for ordinære forbrukere, for eksempel i laserpekere og i datamus.

De fem smarteste verktøyene

Stort utvalg

Blant de mange nye laserbaserte produktene finner vi en rekke måle-, vatre- og loddverktøy ment for hobbyhåndverkeren. De siste årene har utvalget blitt stadig bedre, noe som har ført til et stort og forvirrende produktutvalg.

Hvilke oppgaver er det egentlig laserverktøyene kan utføre for deg? Hvilke verktøyer erstatter de? Og hva koster de? Vi skal i dag forsøke å besvare disse spørsmålene.

La oss først se på de tradisjonelle verktøyene som nå bruker lasere for å markere kuttstrek og treffpunkt.

1. SAGER OG BORMASKINER

En rekke produsenter av stikksager, sirkelsager og kapp- og gjærsager reklamerer i dag med at produktene er utrustet med laser. Her snakker vi kun om en liten laser som projiserer en visuell kuttstrek/sagstrek. Dermed kan brukeren se hvor det aktuelle sagbladet vil treffe arbeidsstykket. På samme måte finnes det benkboremaskiner med påmontert laser. Her skaper laseren et lysende punkt som viser hvor boret vil treffe arbeidsstykket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.