De sparer minst 850.000 kroner i året

Nordens største varmepumpeanlegg i Kollen borettslag utenfor Sandefjord åpnet i går.

Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, er svært fornøyd med at installasjonen av varmepumpeanlegget er ferdig. Varmepumpens utedel ses til venstre. På takene i bakgrunnen kan du skimte flere.  Foto: Elisabeth Dalseg
Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, er svært fornøyd med at installasjonen av varmepumpeanlegget er ferdig. Varmepumpens utedel ses til venstre. På takene i bakgrunnen kan du skimte flere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollen borettslag utenfor Sandefjord ferdigstilte i går installasjonen av Norges største varmepumpeanlegg. Beregninger viser at de 189 leilighetene i snitt vil kunne spare minst 4.500 kroner. Totalt er besparelsen på mer enn 850.000 kroner. Og dette er etter at utgiftene i forbindelse med installasjon og nødvendig vedlikehold er trukket fra.

Hvordan i alle dager fikk de dette til?

Skrekkscenario: Hong Kong

Styreformann i Kollen borettslag, Leif Tore Markman forteller DinSide at prosessen ble startet da en av borettshaverne tok kontakt med styret for å søke om å få montere en varmepumpe på din veranda.

- Det første som slo meg var disse skrekkbildene fra Hong Kong, der hver eneste leilighet har aircondition montert på fasaden. Det er ikke pent estetisk, sier Markman til DinSide.

Som styreleder tok Markman tak i prosessen og våren 2008 tok han kontakt med energirådgiver Harald Gulbrandsen i Arcpro. Han foreslo en løsning med færre, men større utendørs enheter som forsyner rundt ni leiligheter. Selve varmepumpene er fra Toshiba, og alt utstyret er levert av abk Klimaprodukter. Det er valgt luft-luft-varmepumper, med VRF-teknologi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer