Slik forebygger du brann

De vanligste brannårsakene er enkle å unngå

Det er ikke alltid det er så mye som skal til, her får du noen gode råd.

VIKTIGE TILTAK: Små, men viktige tiltak kan utgjøre en stor forskjell dersom uhellet er ute. Foto: Colourbox / Tryg Forsikring
VIKTIGE TILTAK: Små, men viktige tiltak kan utgjøre en stor forskjell dersom uhellet er ute. Foto: Colourbox / Tryg Forsikring Vis mer
Publisert

Vi er nå i de kalde vintermånedene der også de fleste branner og dødsbranner finner sted. I 2018 var røyking og komfyrbranner de vanligste årsakene til brann i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Menn overrepresentert

- Boligbranner som tar liv skjer som oftest på natten, og all erfaring viser at det er tidlig varsling ved hjelp av røykvarslere som redder flest liv, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Oppdaterte tall fra DSB viser at 39 mennesker mistet livet i brann i løpet av 2018, der 27 var menn og 12 var kvinner. Åtte av dødsfallene fant sted i julemåneden.

Ifølge DBS skjer rundt halvparten av alle dødsbranner i hjem uten fungerende røykvarsler.

Spesielt utsatte grupper

Tall fra DSB viser at tre av fire som har omkommet i brann de siste årene, har enten vært eldre og pleietrengende, rusavhengige eller personer med nedsatt funksjonsevne. Daae mener pårørende er en viktig ressurs for å forebygge brann hos de spesielt utsatte gruppene, siden spesielt eldre kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer