De vanligste strømblemmene

Sjekk de typiske hverdagsfeilene som gjør strømregningen dyrere enn nødvendig.

Får du vinduskonvoluttskrekk av strømregningen? Foto: PER ERVLAND
Får du vinduskonvoluttskrekk av strømregningen? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de kjipeste boligutgiftene vi betaler er strømregningen. På vinterstid er det nesten skummelt å åpne den. Det er jo sjelden den ligger på MINDRE enn vi hadde forventet, for å si det slik.

Det aller viktigste du gjør for å kutte regningen er å velge det strømabonnementet som lønner seg for deg. Burde du bytte? Sjekk med vår strømkalkulator.

Men det er nesten helt sikkert grep du kan ta for å minske den. Og nei, vi snakker ikke om dyre og omfattende tiltak som å skifte vinduer, isolere loftet, installere varmepumpe osv., selv om dette er ting du bør vurdere hvis du sliter med svært høye størmregninger.

Vi går i stedet ut fra at du ikke fyrer uforholdsmessig mye for kråkene, men at du går i noen strømblemmer som fører til at strømregningen din er større enn den trenger være.

Lurer du på hvor varmen forsvinner? Sjekk med en varmetapsdetektor. Her er vår test av Black&Deckers utgave.

Ikke la panelovnene gå for fullt hele døgnet. Foto: COLOURBOX
Ikke la panelovnene gå for fullt hele døgnet. Foto: COLOURBOX Vis mer
Gardiner hjelper deg å holde boligen varm. Jo tykkere, jo bedre. Foto: Anne Manglerud/Green Apple/Ifi.no
Gardiner hjelper deg å holde boligen varm. Jo tykkere, jo bedre. Foto: Anne Manglerud/Green Apple/Ifi.no Vis mer
Ikke fyll den opp mer enn du trenger. Foto: Colourbox
Ikke fyll den opp mer enn du trenger. Foto: Colourbox Vis mer
Dusj raskt g effektivt, velg sparedusj, eller skru ned vannmengden mens du såper deg inn. Foto: Colourbox.com
Dusj raskt g effektivt, velg sparedusj, eller skru ned vannmengden mens du såper deg inn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Få a'mor til å strikke deg et par raggsokker, så sparer du pæng! Foto: COLOURBOX
Få a'mor til å strikke deg et par raggsokker, så sparer du pæng! Foto: COLOURBOX Vis mer
Må du tromle alle plagg tørre? Det er bedre og mer økonomisk å lufttørke flest mulig av dem. Foto: Colourbox.com
Må du tromle alle plagg tørre? Det er bedre og mer økonomisk å lufttørke flest mulig av dem. Foto: Colourbox.com Vis mer


Full fyr hele døgnet

Lar du panelovnene stå på 22 grader hele døgnet? Det er ingen vits. Om natten og når alle er ute av huset bør du senke inne-
temperaturen. Det er selvfølgelig knotete å ta runden hver kveld og skru ned ovnene, men det finnes en enkel og billig løsning.

For under hundrelappen kan du skaffe deg en tidsbryter du kan sette i stikkontakten, og deretter koble panelovnen i denne (du trenger én tidsbryter til hver panelovn). Tidsbryterne kan programmeres slik at ovnene skrus av om natten eller når du ikke er hjemme på dagtid. Du kan stille dem inn slik at de kobler strømmen på igjen noen timer før du står opp eller kommer hjem, slik at panelovnene rekker å varme opp boligen så du slipper å gå og hutre.

Det finnes mer avanserte løsninger som du kan lese mer om i denne guiden.

Åpne dører

Det er ingen vits i å ha panelovnen på full guffe i rom du ikke oppholder deg i. Soverom, gjesterom og gang er typiske eksempler. Her trenger det ikke være like varmt som i stua og på kjøkkenet. Men det hjelper lite å sette panelovnen i gangen på 18 grader hvis døren inn til stua står på vidt gap. Husk derfor å lukke dører etter deg, slik at du holder temperaturen oppe i rommene du bruker.

Tynne gardiner

De florlette gardinene dine er ikke spesielt vintervennlige. Enda verre er det hvis du ikke har gardiner i det hele tatt. Jo tykkere gardiner, jo bedre isolerer de mot kulderas fra vinduene.

Ueffektiv vannkoking

Det er såre enkelt, men her er det mange som slurver. Når du skal koke opp vann i kjele, så sett på lokket. Hvis du ikke gjør det, tar det ikke bare lenger tid, men du bruker mer strøm enn nødvendig.

Ikke gå i fella og fyll opp vannkokeren eller kjelen med mer vann enn du trenger. Du kaster bort energi på å koke opp vann du ikke bruker til noe.

Les også hvor mye strøm det tar å koke vann

Vindu på gløtt

Vinterstid er det sjelden slik at vi har vinduene stående på gløtt. Men er du en av dem som må ha det skikkelig kaldt på soverommet, har du kanskje vinduet her inne stående åpent. Det er lite energiøkonomisk. I stedet skal du brålufte skikkelig før du legger deg, for å få skiftet ut luften ordentlig. Sjekk også at panelovnen ikke står på for høy temperatur. Liker du det kaldt, så prøv deg på 15 grader. Uansett er den gunstigste soveroms-
temperaturen mellom 15 og 20 grader
, ifølge forskning. Dette sikrer best søvn.

For halvtom maskin

Pleier du å sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen uten at de er helt fulle? Det er dumt. Vent heller med å kjøre igang til du har nok klær som skal vaskes, og til det ikke er plass til flere kjeler og tallerkener i oppvaskmaskinen. Da slipper du jo også å tømme den så ofte.

Unødvendig tørketromling

Tørketrommelen er et strømsluk. Hiver du alltid alle klær (bortsett fra finvask) i trommelen for å tørke dem, blir strømregningen dyrere enn nødvendig. Hvis du ikke må ha klærne tørre raskt, bør du heller henge dem opp på klesstativet. Klærne holder dessuten lenger om du ikke tromler dem, fordi dette sliter veldig på tekstilfibrene.

Husk også å tømme lofilteret ofte, og skuffen der vannet samler seg. Hvis ikke blir tørketrommelen en brannfelle, og tørkingen går mye treigere enn den trenger.

Fullt trøkk i dusjen

Kanskje elsker du massasjedusjen eller regnfallsdusjen din, men det er smartere å bruke sparedusj. De er ikke SÅ fæle som de var før. Du kjenner knapt noen forskjell, faktisk. Men dersom det er helt uaktuelt for deg å bytte dusjhode, så bør du i hvert fall skru ned vannmengden når du sjamponerer håret eller vasker kroppen. Det er bare når du skal fukte håret og skylle ut balsamen at du trenger full guffe på dusjen.

Tynne sokker

Dedt enkle er ofte det beste. Hvis du subber rundt i tynne sokker vinterstid, er det fort gjort å bli småkald og kjøre viftovnen opp på fullt. Bruk tykkere ullsokker inne, eller skaff deg noen gode tøfler som holder deg varm på beina. Å ha en kosegenser i ull du kan slenge på deg hvis du blor frossen er også lurt. Er du skikkelig kledd skal det holde å ha innetemperaturen på 21-22 grader. Blir inneluften for varm blir du bare sløv og trøtt.

Lyser for ingen

Glemmer du ofte å slå av lys når du forlater rom? Alle monner drar, så også her bør du skjerpe rutinene. Det kan også være noe å hente på å bytte ut glødepærer med andre typer lyspærer, som LED-pære, sparepære eller halogenpære. Les mer om de forskjellige valgene og fordeler/ulemper i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer