Ikke gjør denne forsikringstabben

Dekker ikke alle skader

Visste du at huset ditt kan gå ut på dato?

NORSKE HUSEIERE SER IKKE ETTER SOPP OG RÅTESKADER: Halvparten av norske huseiere sjekker aldri huset for sopp- og råteskader, og de under 30 er verst. Det kan bli dyrt, for sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, ifølge skadeeksperter DinSide har snakket med. Foto: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpixClick to add image caption
NORSKE HUSEIERE SER IKKE ETTER SOPP OG RÅTESKADER: Halvparten av norske huseiere sjekker aldri huset for sopp- og råteskader, og de under 30 er verst. Det kan bli dyrt, for sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, ifølge skadeeksperter DinSide har snakket med. Foto: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpixClick to add image caption Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som boligeier er det to typer forsikringer du må forholde deg til: innboforsikring og husforsikring. Dette skal sikre deg ved tyveri, brann eller andre skader.

Men vet du hva forsikringen din dekker? Det bør du sjekke, så du plutselig ikke står med skjegget i postkassa - eller mugg i veggene.

Det viser seg for eksempel at enkelte husforsikringer har en «aldersgrense» for dekning av enkelte skader, som sopp eller skadedyr, opplyser siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et blogginnlegg.

- Det tilbys for eksempel en superdekning når du kjøper forsikringen, men den dekker bare hus som for eksempel er under 60 eller 70 år gamle, forklarer Kvadsheim.

Vanlig forsikring dekker ikke

Så da risikerer du å gå på en smell om huset plutselig har «gått ut på dato» og en skade skulle oppstå.

Vanlig forsikring dekker skader som oppstår brått og uforberedt. Men det gjelder ikke nødvendigvis skader som utvikler seg over tid, for eksempel råte og mugg, forklarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til DinSide. Her må man gjerne ha en utvidet forsikring, som gjerne kalles for super, pluss og så videre.

Men ifølge Clementz er det mange som ikke er klar over hva som er dekket av forsikringen.

- Nettopp derfor er det viktig å sette seg inn i hvilke vilkår som gjelder på forsikringen sin, oppfordrer han.

Dette kan du lese i både sammendrag som står på nettsidene til forsikringsselskapet samt forsikringsvilkårene du har mottatt.

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Se etter alternativer

At huset blitt for gammelt, betyd ikke nødvendigvis at du ikke kan forsikre det.

- Hvis huset etter hvert går over denne aldersgrensen, kan du jo sjekke om du kan få en separat dekning, eventuelt om det fins andre selskaper som ikke har en like streng aldersgrense, råder Hallgeir Kvadsheim.

Noen tilbyr også en spesialforsikring nettopp med tanke på sopp- og råteskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer