Roborock S7 MaxV Ultra | TEST

Den beste av dem alle

Billig er den ikke, men dette er robotstøvsugeren de andre må slå nå.

TOPPMODELLEN: Roborock S7 MaxV Ultra er Xiaomis absolutte toppmodell denne sommeren og skuffer på ingen måte. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELLEN: Roborock S7 MaxV Ultra er Xiaomis absolutte toppmodell denne sommeren og skuffer på ingen måte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Xiaomis Roborock-støvsugere har lenge vært blant våre favoritter, mye på grunn av at stort sett har dreid seg om svært gode produkter til en pris godt under mange av de sammenlignbare konkurrentene.

Men denne gangen ser det ikke ut til at det å spare penger har vært noe tema for kineserne. Med en prislapp på 13 590 kroner er Roborock S7 MaxV Ultra blant de aller dyreste støvsugerne på markedet.

Men det er også den beste, mest avanserte robotstøvsugeren vi noen gang har testet. Og trenger du ikke alt fiksfakseriet, kan du spare tusenlapper på en med litt mindre avansert base.

Stor basestasjon

Basestasjonen du får med i Ultra-pakka ruver ikke like mye som basestasjonen på Ecovacs Deebot X1 Omni, men er på ingen måte noe miniputt, med fysiske mål på 42 x 50 x 42 centimeter (bredde, høyde, dybde).

STOR: Roborock-basen måler 50 centimeter i høyden og er ikke noe utpreget smykke, med tre tanker på toppen. Men de er desto lettere å løfte ut når du må tømme/fylle dem. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR: Roborock-basen måler 50 centimeter i høyden og er ikke noe utpreget smykke, med tre tanker på toppen. Men de er desto lettere å løfte ut når du må tømme/fylle dem. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Utseendemessig vil vi anta at de fleste er enige med oss i at Ecovacs-basestasjonen ser lekrere ut, for de tre tankene på toppen av Roborock-basen gjør den ikke akkurat til et smykke der den står langs stueveggen. Det minner i stor grad om en innretning for å kaste papp/papir, plast og glass/metall.

Men de tre tankene huser henholdsvis rent vann, møkkete vann og støvsugerpose, og Roborock-støvsugeren kan både tømme seg for støv og smuss, fylle på rent vann fra den store tanken og vaske kluten, slik at det skitne vannet samles opp i den ene av tankene. Tankene er ikke like store som hos Ecovacs, men 3 liter med rent vann (2,5 til møkkete) holder til en del runder med rengjøring. Vanntanken i selve roboten er på 200 ml.

TRE TANKER: Møkkete vann, rent vann og den som huser støvsugerposen. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE TANKER: Møkkete vann, rent vann og den som huser støvsugerposen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Merk altså at støvoppsamleren i basen ikke er poseløs, slik vi så på modellen S7+, og at du derfor må belage deg på å bytte pose sånn cirka annenhver måned avhengig av bruk. To poser følger med i esken.

Vel å merke har ikke basen noe tørkefunksjon (med varme) slik Ecovacs' variant har, så kluten blir ikke like fort tørr igjen, men den blir rengjort både før og etter en rengjøringsrunde. Basen har heller ikke knapper som lar deg starte rengjøringa direkte derfra.

Støvsugeren oppdager selv om kluten er møkkete mens den rengjør, og kan derfor returnere til basen underveis i rengjøringa for å friske den opp litt før den fortsetter oppdraget. Eller om den trenger påfyll av vann.

PARKERER: Her parkerer støvsugeren etter endt oppdrag. Børsten på venstre side i bildet dras frem og tilbake under kluten i kombinasjon med litt vannsprut for å rengjøre den. Foto: Pål Joakim Pollen
PARKERER: Her parkerer støvsugeren etter endt oppdrag. Børsten på venstre side i bildet dras frem og tilbake under kluten i kombinasjon med litt vannsprut for å rengjøre den. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når støvsugeren parkerer i basen, går den med «ansiktet» først inn. Det gjør at du enkelt kan ta av vanntanken og kluten når den er parkert, men gjør også at kameraet (som du kan se bilde fra i appen) ikke ser ut i rommet. Knappene på toppen av støvsugeren blir dessuten nokså skjult og ikke særlig godt tilgjengelig om du vil starte en rengjøring via dem.

Det gjør også at rengjøringa starter ved at støvsugeren først går ut av basen for så å snu og rygge inn for klutvask og påfyll av vann.

Avansert

S7 MaxV Ultra er den mest avanserte Roborock-støvsugeren til nå og har alt av funksjoner fra tidligere modeller.

Fremdeles har den én sidebørste som kaster smuss inn mot området der hovedbørsten opererer – sistnevnte er en gummivariant uten «hår». Denne varianten er det som erfaringsmessig gir den beste rengjøringa, det er langt mindre hår som setter seg fast i selve børsten og håret er også lettere å få av.

GUMMIBØRSTER: Både sidebørsten og hovedbørsten er i gummi. Det midtre feltet av kluten vibrerer fra side til side mens S7 MaxV Ultra vasker gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen
GUMMIBØRSTER: Både sidebørsten og hovedbørsten er i gummi. Det midtre feltet av kluten vibrerer fra side til side mens S7 MaxV Ultra vasker gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Likefullt synes vi Xiaomi burde ha inkludert en kniv på Roborock S7 MaxV Ultra, for spesielt sidebørsten må tas en runde en gang i blant. Helt vedlikeholdsfritt blir det altså ikke selv om den både kan tømme seg, fylle vann og vaske kluter selv.

MaxV-betegnelsen i modellnavnet finner man i enkelte andre Roborock-modeller også, og representerer kameraystemet som sitter foran på enheten. I tillegg til den typiske Lidar-sensoren, som hele tiden skanner omgivelsene for kartlegging og navigasjon, gjør kameraene at robotstøvsugeren kan unngå de kjipeste hinderne som løse ledninger, avføring fra husdyr og lignende.

AVANSERT: Med to kameraer i front, klarer Roborock S7 MaxV Ultra å styre unna typiske problemhindre, som løse ledninger og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen
AVANSERT: Med to kameraer i front, klarer Roborock S7 MaxV Ultra å styre unna typiske problemhindre, som løse ledninger og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke én gang i testperioden har vi opplevd at støvsugeren har satt seg fast i noe, selv om vi riktignok har måttet ta ut en og annen legobit som får børsten til å bråke veldig.

Kjekt er det at den også knipser et bilde av hinderet og viser på plantegningen i appen etter rengjøringen hva den unngikk. Om du vil, kan du også se direktevideo fra kameraet mens roboten rengjør, og du kan snakke fra telefonen direkte med de som eventuelt er hjemme.

UNNGÅR TRØBBEL: Ledninger? Det styrer Roborock S7 MaxV Ultra unna. Foto: Pål Joakim Pollen
UNNGÅR TRØBBEL: Ledninger? Det styrer Roborock S7 MaxV Ultra unna. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du ikke liker ideen om å ha et kamera fra Kina svirrende rundt i huset, understreker Xiaomi at ingen bilder lagres, og produktet bærer en personvern-sertifisering fra tyske TÜV Rheinland.

Støvsuger og vasker

Som med mange andre robotstøvsugere fra Xiaomi kan også S7 MaxV Ultra både støvsuge og vaske gulvet.

Ifølge Xiaomi skal støvsugeren holde det gående i inntil 180 minutter (lavest sugeeffekt). På normal sugeeffekt opplever vi at den i løpet av en halvtimes tid drar over de vanlige 26 kvadratmeterne hjemme og bruker 14-15 prosent av batteriet, og det med ganske mange bord- og sofaben å sno seg rundt. Den bør derfor klare i størrelsesorden 150-200 kvadratmeter på én lading, og om det skulle være gulv igjen når den begynner å gå tom, er den smart nok til å lade seg selv nok til å fullføre jobben før den fortsetter. Ladingen går for øvrig 30 prosent raskere enn tidligere.

Det har skjedd en utvikling de siste åra med tanke på vaskinga – først ble kluten bare dratt over gulvet (S5), så begynte støvsugeren å presse den ned mot gulvet (S5 Max) før den nå vibrerer fra side til side for å løsne opp flekkene enda litt bedre. Dette skjer 3000 ganger i minuttet, eller da 50 ganger per sekund.

Fremdeles er det de ferskeste flekkene som forsvinner lettest, mens et par dager gamle saftflekker krydret med støv blir værende også etter at kluten har passert. Jevnt over vil vi si at vaskeresultatet er på par med det vi opplevde med Ecovacs Deebot X1 Omni, som har to roterende kluter montert på undersiden – kjekt til hverdagsrengjøringa, men ikke like godt som når vi finner frem moppen selv.

En funksjon Roborock-støvsugeren imidlertid er alene om er at den kan løfte kluten når den går over tepper. Dermed kan du fint rengjøre både parketten og teppene i én og samme omgang, mens du på de fleste andre støvsugere med mopp-funksjon er nødt til å ta av kluten dersom du skal rengjøre teppene. Det er definitivt kjekt for deg med både tepper og hardt gulv hjemme.

Hovedbørsten består bare av gummi, og rengjøringsresultatene blir svært gode både på hardt gulv og tepper. Foto: Pål Joakim Pollen
Hovedbørsten består bare av gummi, og rengjøringsresultatene blir svært gode både på hardt gulv og tepper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når den går over teppene, setter motoren i gang for fullt. Sugeeffekten på S7 MaxV Ultra er blant de høyeste på markedet og er oppgitt til 5100 Pa (Pascal).

Ellers synes vi støvsugingen fungerer veldig godt. Sidebørsten roterer raskere når den går inntil vegger for å få med seg alt, og rengjøringen starter alltid langs veggene. Når de er tatt, senkes hastigheten på sidebørsten slik at ikke smuss kastes over i en seksjon støvsugeren allerede har passert, noe vi har hatt utfordringer med på mange andre støvsugere. Høyden på støvsugeren, inkludert «laserhuset» på toppen, er 9,65 cm. Det finnes noen modeller som er lavere, og som da kommer seg under enda litt flere sofaer.

Men summa summarum: Få robotstøvsugere vil gi deg et like godt rengjøringsresultat som Roborock S7 MaxV Ultra.

Fabelaktig app

Selv om du kan starte rengjøring med knappene på selve støvsugeren, er det appen som nok vil være den foretrukne styreenheten for de fleste.

KAMERA: Via det innebygde kameraet kan du se det støvsugeren ser, styre den manuelt og snakke med dem som er hjemme. Foto: Pål Joakim Pollen
KAMERA: Via det innebygde kameraet kan du se det støvsugeren ser, styre den manuelt og snakke med dem som er hjemme. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her ble vi umiddelbart imponerte av hvor raskt S7 MaxV Ultra kartla boligen vår på første tur, der den ikke trengte å være nærmere enn et par meter fra veggene for å registrere dem korrekt, så det gikk i en fei.

Den har også innbakt funksjonalitet for å oppdage møbler, men automatikken der blir man ikke like imponert av – vi fikk en treseters sofa plassert der lenestolen står, og det var det. Heldigvis kan du redigere møblene i appen om du vil ha et mer detaljert kart, men spesielt utvalget av sofaformer er noe begrenset - i vårt tilfelle, en hjørnesofa med sjeselong, måtte vi konstruere den ved å sette sammen to sofaer i appen.

Men når det er gjort, kan du for eksempel be støvsugeren om å støvsuge under sofaen. Nytt denne gangen er også en «Matrix»-visning der du først skanner boligen ved å gå rundt med mobilkameraet (kun på nyere iPhone-modeller), men den visninga er ikke all verden.

Roborock-appen får stadig flere funksjoner, nå med både 3D-visning av boligen, muligheten til å lage rutiner som kan kjøres på bestemte tidspunkter eller etter behov og mye mer. Foto: Pål Joakim Pollen
Roborock-appen får stadig flere funksjoner, nå med både 3D-visning av boligen, muligheten til å lage rutiner som kan kjøres på bestemte tidspunkter eller etter behov og mye mer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som tidligere er appen rik på funksjoner. Den gir deg et detaljert kart over boligen og hvor støvsugeren har gått mens den holder på, og du kan sette opp tidsplaner, navngi rom, regulere suge-/støynivå og vannbruk per rom og så videre. Du kan også sette opp virtuelle vegger den ikke passerer, eller angi at visse områder er forbudt eller har vaskeforbud.

Pin and go-funksjonen lar deg enkelt prikke inn et punkt på kartet slik at roboten kjører dit, og så kan du utføre en punktrengjøring, der roboten tar et lite område rundt punktet du anga.

Som nevnt kan du også sitte i «førersetet» og se det roboten ser, prate til dem som er hjemme og styre støvsugeren helt manuelt om du vil, for eksempel for å sjekke om du husket å lukke døra inn til soverommet før du dro hjemmefra.

Xiaomi Roborock S7 MaxV Ultra får DinSides anbefalt-medalje. Foto: Pål Joakim Pollen
Xiaomi Roborock S7 MaxV Ultra får DinSides anbefalt-medalje. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Enkelt og greit: Av alle robotstøvsugerne vi har testet de siste årene, er Roborock S7 MaxV Ultra den aller beste. Men den koster også deretter, med en prislapp på 13 500 kroner.

Til den prisen får du en støvsuger som er svært kapabel til å gjøre det rent hjemme, med glimrende støvsuging og ganske god vasking av gulvet, og den store basen sørger for at støvsugeren tømmer støvet, vasker kluten og fyller på med vann. Vedlikeholdet blir derfor veldig enkelt.

Den er også svært avansert, blant annet med mulighet for å rengjøre tepper uten å måtte ta av kluten, siden den bare kan løftes opp, og kameraet i front gjør at den oppdager hindre som kan bli problematiske og styrer unna dem.

Appen er rik på funksjonalitet, enten du vil se det støvsugeren ser og snakke med dem hjemme, angi hvor mye sugekraft og vann som skal brukes i ulike rom eller sjekke hvorvidt filteret snart bør byttes.

Du kan spare noen tusenlapper om du vil ofre den store basen:

  • Roborock S7 MaxV Plus - basen på denne kan tømme støvbeholderen, men ikke fylle på vann og vaske kluten. Pris: 9990 kroner
  • Roborock S7 MaxV - uten en avansert base, men selve støvsugeren er identisk. Pris: 7995 kroner

Høy pris, javisst, men er du på jakt etter den beste robotstøvsugeren akkurat nå trenger du ikke å lete lenger. Dette er vårt soleklare førstevalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer