Den BESTE måten å koke egg

Test avslører: Du bruker 80 prosent mer energi om du koker egget på en induksjonstopp, sammenliknet med i en eggkoker.

26 MILLIONER EGG: I påska spiser vi totalt 26 millioner egg. Men visste du at du bruker 80 prosent mer strøm om du koker egget på en induksjonstopp, sammenliknet med i en eggkoker? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
26 MILLIONER EGG: I påska spiser vi totalt 26 millioner egg. Men visste du at du bruker 80 prosent mer strøm om du koker egget på en induksjonstopp, sammenliknet med i en eggkoker? Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi er inne i det som i Norge er den desiderte høytida for å spise egg:

Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, dobles forbruket av egg i Norge i påskehøytida, og vi spiser cirka 26 millioner egg i løpet av de 5 påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver nordmann spiser ett egg hver påskedag.

Du er ikke alene om du har spesifikke preferanser for hvordan frokostegget ditt skal se ut; smilende, hardkokt, bløtkokt eller noe midt imellom (og utfordringene om å tilfredsstille alles preferanser står kanskje i kø, på ei hytte du kjenner?).

Men hvordan er det egentlig best å koke egg?

Test levner ingen tvil

Den svenske Energimyndigheten har testet nettopp dette:

Hva er den beste måten å koke egg på - med fokus på å bruke minst mulig strøm

Og er du på ei hytte med solcellepanel eller med begrenset strøm, kan jo dette være en fordel: Det er ikke så kult å lete etter sikringsskapet hver morgen fordi kaffen skal koke samtidig med at rundstykkene skal stekes, baconet svis - og eggene skal kokes.

Sjekk hvordan du får skrelt et egg på få sekunder i et glass vann! Vis mer

Energimyndigheten har sammenliknet energiforbruket ved eggkoking på ulike måter:

Med eggkoker; på induksjonskoketopp og vanlig keramisk koketopp; og med og uten lokk på kasserollen på induksjon- og keramisk koketopp.

Konklusjonen etter testen er denne:

Den klart mest energivennlige måten, er å koke egg i eggkokeren.

- Det som gjør eggkokeren så effektiv er at det behøves mindre vann enn i en kasserolle. I en eggkoker trenger du cirka kun 1 desiliter vann per koking, mens du trenger cirka 6 desiliter for å koke egg i en kasserolle, sier Ileana Hagelin ved Energimyndighetens Testlab.

I testen har de kokt seks middelstore egg sammen, til hardkokte. Det tok mellom 12 og 15 minutter, avhengig av metode. Det er totaltida, inklusive oppkoking av vann.

- Testresultatet viser at eggkokeren er overlegent mer energismart enn øvrige metoder. Og koker man eggene i en kasserolle, er det viktig å bruke lokk, sier Hagelin.

De påpeker at det kanskje ikke kan svare seg å investere i en eggkoker kun for å koke egg til påske, verken ut fra et miljøståsted eller et økonomisk ståsted - men de poengterer at det absolutt lønner seg å bruke den, dersom du har en i skapet.

Tre tips for å koke egg:

  • Den mest energivennlige måten er å koke eggene i en effektiv eggkoker
  • Koker du eggene i en kasserolle med lokk, bevares varmen og du sparer energi ved at du da kan senke varmen
  • Det går like fort å koke eggene på en induksjonstopp som i en eggkoker, men induksjonstoppen drar cirka 80 prosent mer energi.

Dette sparer du i strøm

Som du kan se ovenfor, drar induksjonstoppen ganske mye mer energi enn eggkokeren. Beregninger basert å det svenske eggforbruket på 50 millioner egg i påsken, viser at de kunne spart 849.000 kilowattimer (kWh) dersom alle kokte eggene sine i eggkoker.

I Norge spiser vi som nevnt, 26 millioner egg i påsken - så dette betyr et potensial for å spare cirka halvparten, på landsbasis.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer