Du er ikke alene om du spiser mer egg i påsken enn til vanlig.
Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, spiser hver nordmann i gjennomsnitt cirka 13,1 kilo egg i året, noe som tilsvarer drøyt 200 egg per person per år.

Slik lager du påskens kuleste egg
Og i påsken dobles forbruket av egg:
Fra et gjennomsnitt på et halvt egg per dag spiser vi ett egg hver dag i påskeuka, fra skjærtorsdag til 2. påskedag.
Totalt spiser nordmenn 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene.
Men hvordan koker du eggene dine? Damper du dem? Koker du dem i kjele? Eller koker du dem i eggkoker?
En svensk test avslører hva som er den beste måten å koke egg på:
Eggkoker er best!
Svenske Energimyndigheten har testet hvilken måte å koke egg på som er den mest energismarte.
De har målt energibruket ved flere ulike metoder: eggkoker, kokt i kjele på keramikktopp med og uten lokk - og kokt i kjele på induksjonstopp med og uten lokk.
Konklusjonen er klar:
- Testresultatet viser at eggkokeren er overlegent mer energismart enn de andre måtene. Og koker man egget i en kasserolle, er det viktig å bruke lokk, sier Ileana Hagelin ved Energimyndighetens Testlab.
Ifølge Energimyndigheten går det riktignok like raskt å koke egget på en induksjonstopp som i en eggkoker - men induksjonstoppen drar cirka 80 prosent mer energi.
Derfor er eggkokeren best
– Det som gjør eggkokeren så effektiv, er at man behøver mindre vann enn i en kasserolle. I en eggkoker behøves cirka en desiliter vann per koking, mens det går cirka seks desiliter for å koke egg i en kasserolle, sier Hagelin.
Her er koketidene ifølge testen fra Energimyndigheten:
Koketider for egg
Tid | Egg- koker 1 | Egg- koker 2 | Induksjon m/lokk | Induksjon u/lokk | Keramisk m/lokk | Keramisk u/lokk |
Oppkoking (15 -100 grader) | - | - | 4 min | 4 min | 9 min | 8 min |
Hardkokt egg | - | - | 8 min | 12 min | 5 min | 9 min |
Total koketid | 15 min | 12 min | 12 min | 16 min | 14 min | 17 min |
Kilde: Energimyndigheten
Energimyndigheten understreker at man ikke kan forsvare å investere i en eggkoker kun for å koke egg i påsken, men at dersom man allerede har en, så er det smart å bruke den.
De understreker også at dersom du koker egg i en kasserolle så bør du bruke lokk - fordi du da kan senke varmen og dermed sparer energi.