Den beste turgrillen med gass

Hvorfor dra på engangsgrill eller bøttegrill, når du kan gjøre det enklere med gass?

BÆRBARE TURGRILLER PÅ GASS: Vi har testet fire bærbare turgriller som går på gass, fra 399 til 1.995 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÆRBARE TURGRILLER PÅ GASS: Vi har testet fire bærbare turgriller som går på gass, fra 399 til 1.995 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har også en stor test av gassgriller fra 2017, med prisnivå rundt 5.000 kroner.

Vi har tidligere testet turgriller for kull, men det finnes også turgriller som går på gass. Vi har testet fire, som er ganske forskjellige.

Se for deg følgende:

Du har endelig kommet deg langt inni skogen, på stranda eller hvor nå enn dagens turmål må være. Du er sulten, du skal fyre grillen. Du har kjøpt en kullbrikett som lover deg at alt du trenger å gjøre, er å sette fyrstikken borti - og så skal du kunne legge pølsene på grillen etter 15 minutter ... Men det virker ikke, og tennvæsken er hjemme i garasjen ...

Har vi nevnt at du er sulten? Og at naboen med gassgrill alledere er dypt inne i sin andre burger?

Noen vil hevde at det er enklere med gass, også på tur.

Det forutsetter at du har nok gass på beholderen, selvsagt.

Les flere gode grilltips på Dagbladets store grillguide.

TEST: Vi har testet å grille litt forskjellig mat; grillspyd med grønnsaker, pølser og kyllingfilet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TEST: Vi har testet å grille litt forskjellig mat; grillspyd med grønnsaker, pølser og kyllingfilet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

(MERK: Denne testen ble opprinnelig publisert juni 2015. Grillene er fortsatt i salg, men prisene kan variere noe fra i fjor.)

Grillene vi har testet

Dinside har testet fire griller, som er ganske ulike. To av dem er veldig enkle, lette og supre for deg som skal litt lenger enn kun ut av bilen og ned på stranda:

  • Nordic Season Summer BBQ, fra 399 kroner
  • Campingaz Party Grill, fra 899 kroner

De to andre er tyngre, større og noe mer avanserte - selv om den ene av dem riktignok har mindre grillflate enn den runde og enklere «primusgrillen» fra Campingaz:

  • Weber Go Anywhere med gass, fra 998 kroner
  • Cobb Premier Gasgrill, fra 1.995 kroner

Grillene er ganske forskjellige. Men generelt sett er fordelene med gass fremfor kull på tur, felles for dem alle:

Du slipper søl med kull og tennvæske, du slipper utfordringen med en grill som aldri blir varm; gassgrillen er klar til bruk etter et til tre minutter - og grillen er kald og klar til å transporteres videre alledere før du har fått i deg pølsa.

Les også: - Ikke vask grillen for ofte!

Se hva vi synes om grillene i testen:

Campingaz Party Grill

BÆREVESKE: Veldig kjekk og retro bæreveske. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÆREVESKE: Veldig kjekk og retro bæreveske. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Pris: fra 899 kroner

Testens nest billigste, og blant de enkleste løsningene. Dette minner mest om en primus med grilrist. Du fester gassboksen under blusset, som på en primus. Det er ganske høye bein, og en rist med soner for grilling og for steking.

Denne kan kun brukes med vann: Du må altså helle vann ned i en beholder, før du tenner på grillen.

KREVER VANN: Grillen fra Campingaz krever vann for å grille. Husker du det i farta? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KREVER VANN: Grillen fra Campingaz krever vann for å grille. Husker du det i farta? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Du kan sikkert bruke også annen væske, som eplejuice, øl og liknende, men det har vi ikke prøvd. Noen av testpanelet bemerker at det er tungvindt å måtte huske på å ha med en flaske ekstra vann, hver gang du skal grille.

Det vi liker best med denne, er den kjekke, 70-tallsinspirerte bærebagen.

HÅPLØS REGULERING: Man skulle tro at varmejusteringen var enkel, ut fra merkingen. Men knappen går mange ganger rundt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HÅPLØS REGULERING: Man skulle tro at varmejusteringen var enkel, ut fra merkingen. Men knappen går mange ganger rundt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


For øvrig er det mye vi ikke liker: Foruten punktet med vann, slet vi med å forstå den dårlige bruksanvisningen, vi erfarte at den produserte dårlig varme, og det er upraktisk med de ulike sonene dersom du har mye som trenger god varme for å grilles.

Det verste er nesten varmejusteringen, som er fullstendig håpløs.

Totalscore: Kjekk bæreveske som gjør den enkel å ta med. Men dårlig varme, håpløs justering og trekk for vannkrav. Terningkast: 3

CAMPINGAZ PARTY GRILL: Terningkast 3 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
CAMPINGAZ PARTY GRILL: Terningkast 3 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Cobb Premier Gass

BÆRBAR? Cobben kan ikke bæres etter lokket. Du må investere i en bæreveske om du skal ha den med deg, som koster 300 kroner ekstra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÆRBAR? Cobben kan ikke bæres etter lokket. Du må investere i en bæreveske om du skal ha den med deg, som koster 300 kroner ekstra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
START OG FYR: Enkel start, og hjulet for varmejustering fungerer fint. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
START OG FYR: Enkel start, og hjulet for varmejustering fungerer fint. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
KALD: Den blir ikke varm på utsiden, selv ikke under full grilling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KALD: Den blir ikke varm på utsiden, selv ikke under full grilling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Pris: fra 1.995 kroner

Denne grillen utmerker seg i at den utstråler kvalitet - og det er jo også den dyreste grillen i testen. Det som er morsomt med denne, er også alt tilbehøret som du kan få kjøpt - men: Dette blir tilleggsinvesteringer du må ta, i tillegg til den ganske høye prisen for grillen.

En annen ting som er veldig spesielt med denne grillen, i forhold til de andre vi har testet, er at denne ikke blir varm på utsiden mens du griller.

Om du er en på-tur-på-stranda-eller-i-skogen-turgriller, er dette ikke like viktig med en gassgrill som det er med en kullgrill. En gassgrill blir jo uansett kald i løpet av noen få minutter. Men: Kjekt for deg som griller i båten.

Den er lett å tenne, enkel i bruk, og det temperaturreguleringshjulet er selvforklarende og det er lett å justere temperaturen med det.

I likhet med turgrillen fra Weber, har denne lokk, som gjør at du har mulighet til å langtidssteke maten dersom du ønsker det - som ofte gir et saftigere resultat.

Grillen er imidlertid ganske stor og tung - og litt klumpete å ta med seg. Du må investere i en bærebag dersom du skal kunne bære den med deg på en litt mer fornuftig måte enn det du kan se på bildet. En bæreveske koster 300 kroner ekstra.

Grillflaten er rund, og faktisk noe mindre enn grillflaten på Campingaz-grillen. Risten er glatt, og den er litt konet på toppen, det er altså fare for at pølsene skal trille av grillen. Den runde grillen er mer upraktisk enn en avlang, som gir bedre muligheter for å grille mer, og større kjøttstykker.

Totalscore: Tung og stor å ta med seg, ikke best på varme. Prisen tatt i betraktning, blir det terningkast 4.

COBB PREMIER GASS: Terningkast 4 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
COBB PREMIER GASS: Terningkast 4 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Nordic Season Summer BBQ

BÆREKASSE: Nesten som en «moviebox» fra 80-tallet, men den skjuler altså en grill. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÆREKASSE: Nesten som en «moviebox» fra 80-tallet, men den skjuler altså en grill. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
ENKEL: Liten gassbeholder, som er enkel å feste og koble fra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENKEL: Liten gassbeholder, som er enkel å feste og koble fra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merPris: fra 399 kroner

Dette er testens enkleste og billigste grill, men også en av de vi liker aller best. Den kommer i flere spenstige farger - og er laget for å erstatte engangsgrillen, noe vi synes den gjør i fullt monn.

Den kommer med en koffert (tar oss tilbake til «moviebox»-tiden, for de som er så gamle at de husker den) - slik at den er lett å bære med seg. Den er også ganske lett.

Grillen er enkel å installere, og det er lett å feste gassboksen og komme i gang. Den grillen i testen som er enklest å tenne.

Den kommer med en grillrist og en stekeplate.

Du kan enkelt justere varmen på grillen med et selvforklarende hjul på siden av grillen. Dette fungerer godt.

Grillresultatet er bra: Pølsa blir ferdig ganske raskt, og kyllingen blir både gjenomstekt og saftig. Det er lett å se hvor på grillrista det er varmest (rett over gassblusset) - slik at det er greit å flytte litt rundt på maten etter hvorvidt du ønsker varme direkt på maten eller mer indirekte.

Totalscore: Vi liker at den er så lett å ta med seg og veldig enkel å betjene. Og maten blir grillet. Dette er også testens billigste grill, som sammen med kvalitetene gir terningkast 5.

NORDIC SEASON SUMMER BBQ: Terningkast fem, og anbefalt - fordi du får mye for pengene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NORDIC SEASON SUMMER BBQ: Terningkast fem, og anbefalt - fordi du får mye for pengene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Weber Go-Anywhere gass

BÆRBAR: Beina låser enheten sammen, slik at du kan bære i lokket. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÆRBAR: Beina låser enheten sammen, slik at du kan bære i lokket. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
FULL KONTROLL: Fint varmejusteringshjul. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FULL KONTROLL: Fint varmejusteringshjul. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merPris: fra 998 kroner

Etter en runde med grilling av testens utvalgte matretter, er vi enige: Dette er testens beste valg, om du er ute etter en turgrill som går på gass.

Dette er ikke testens letteste grill, ei heller den billigste eller den mest «turvennlige» i størrelse. Men når du først skal drasse med deg en grill, i stedet for å velge bål eller gassbluss med stekepanne, er den veldig bra.

Den er grei å bære med seg, ved hjelp av håndtakene som flippes ned og blir bein på grillen når du skal grille.

Den er avlang, og har lokk - og denne har testens største grillflate. Med avlang grillrist, får du også plass til mye, og større, grillobjekter. Du kan for eksempel grille grillspyd eller en indrefilet, med lokket på.

Denne er veldig enkel å tenne, og den har et lettforståelig hjul for temperaturregulering. Dette er den eneste grillen i testen som har en hovedbryter for gasstilførselen - og det liker vi; det er en ekstra trygghet.

Denne har en jevn varme over hele grillen.

Totalscore: Her har du muligheter til å grille for hele familien på tur - og med lokk, jevn varme og god temperaturregulering, bør dette bli perfekt. Her får du mye for pengene. Det blir ikke bedre på tur: Terningkast 6

WEBER GO-ANYWHERE GASS: Terningkast seks og best i test. Det er ikke så mye vi savner her. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
WEBER GO-ANYWHERE GASS: Terningkast seks og best i test. Det er ikke så mye vi savner her. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Testen ble utført i 2015, men samtlige griller er fremdeles i salg, til cirka samme pris. Den eneste grillen som ser ut til å ha endret seg i pris, er Webers turgrill, som i mai 2018 koster 1.595 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer