Når ribba er ferdig stekt og fortært og pinnekjøttet er dampet og spist: Hva gjør du med fettrestene?
Det du i alle fall ikke bør gjøre er å tømme fettet i vasken.
Og her er grunnen: Rottefest
Det kan være fristende å tømme fettrestene i vasken. Eller i do (der er det jo så mange andre uhumskheter som havner så det må da være greit? ...).
Men å kaste fettrester fra ribbe, bacon og pinnekjøtt i avløpet er særdeles uklokt:

– Fett etter ribbe og pinnekjøtt er god mat for rottene. Skyller du ned fett og annet restavfall i toalettet eller vasken så vil dette stivne etter kort tid, og det er nesten som å legge ut åte for rottene, de elsker det, forteller Svein Stormoen skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.
Ifølge Stormoen, kan rottene komme seg inn på de utroligste måter og trenger kun en åpning på 12 mm for å presse seg inn. De kan også komme inn i huset via toalett eller rørsystemet.

Slik bør du behandle fettrestene
Her er noen enkle tips for å bli kvitt rettrestene etter ribbe, pinnekjøtt eller bacon.
#1: La fettet stivne
La fettet som ligger igjen i ovnsform, stekepanne eller gryter stå til det blir avkjølt. Da vil det stivne – og du kan skrape det ut og kaste det i søpla.
Det er også lurt å tørke vekk fettrester som sitter igjen i gryter eller panner, med et tørkepapir – så unngår du at du skyller restene ned i avløpet.

#2: Tøm rester i tomemballasje
Ligg litt i forkant av fettproblemet og ta vare på noen tomme melkekartonger, isbokser eller annen emballasje du ellers kaster.
Da kan du tømme alt av fettrester rett i den tomme melkekartongen eller plastboksen, sette på lokket eller brette kartongen godt igjen – og kaste det rett i søppelbøtta. Da slipper du å ha restene stående på benken eller i vasken til det har stivnet, men kan rydde unna alt rotet med en gang – også uten å mate rottene.

#3: Unngå søl i ovnen

Slik «vasker» du stekeovnen enkelt og effektivt
Det er knapt til å unngå, og noe søl må du nesten bare regne med at det blir om du steker ribbe eller griller opp pinnekjøtt i stekeovnen.
Men du kan forhindre det verste sølet ved å legge litt aluminiumsfolie i bunnen av stekeovnen før du setter i gang med matlagingen.
Da vil fettrestene legge seg på folien i stedet for i bunnen av stekeovnen – og du kan bare kaste folien rett i søpla etterpå.
Her er rengjøringsmidlene du trenger for fjerne ribbefett fra ovnen.
#4: Bruk fettet i maten
Du behøver selvsagt ikke kaste fettet, vi har tidligere vist deg hvordan du kan bruke det i matlagingen: Du kan bruke det i saus, til å lage ovnsstekte poteter, du kan bruke det i stappe, i hjemmelaget rødkål – ja, mulighetene er mange.
Du kan også bruke fettet til å lage fuglemat: Hell fettet over frø og ta det størkne. Pass bare på at du ikke lager fuglemat av fett fra mat som er saltet (som gjerne ribba er ...).
#5: Om rørere går tett
Husk å ha en sil over avløpet slik at du får stanset rester som ellers ville tatt veien ned i sluket.
Vær gjerne litt føre var og ha en avløpsåpner tilgjengelig dersom avløpet skulle gå tett, det kommer klukkelyder fra vasken eller det renner sakte ned.
Og om rørene skulle gå tett, er det greit å ha en avløpsåpner tilgjengelig.
Slik unngår du rottebesøk
Å få rotter inn i huset vil være en stor belastning for de fleste. De kan gjemme seg i vegger og tak og det kan bli et stort problem med lukt og avføring. I tillegg kan de gjøre store materielle skader, og de kan være vanskelig å bli kvitt. For å unngå å friste rottene unødig og holde dem ute av huset har Norsk HussoppForsikring følgende råd:
- La fett som ligger igjen i panner og gryter stivne. Kast det deretter i matavfallet.
- Sørg for å ha rist på sluk og ikke kast mat eller olje i vask eller toalett.
- Tett alle hull, sprekker og andre åpninger i boligen hvor de kan lure seg inn.
- Hold det rent og ryddig, fjern mat- og vannkilder og tilholdssteder.
- Kontroller loft og kjeller regelmessig da dette ofte er svake punkter i huset.
