Den farlige økonomien

Det er god grunn til å ligge våken om natten dersom du kjøper deg inn i et av de nye kompakte boligprosjektene.

Publisert
Sist oppdatert

Flere av prosjektene reklamerer med lave innskudd, helt ned til 199.000 kroner. Det er likevel ingen grunn til å tro at dette er noen formidabel investeringsmulighet. Fellesgjelden er nemlig skyhøy.

Og for å regne på kvadratmeterprisen på leilighetene, må man legge sammen innskuddet og fellesgjelden. På flere av de små boligprosjektene som nå blir markedsført, betyr det at man når opp på en formidabel høy kvadratmeterpris - i verste fall på mellom 70.000 og 80.000 kroner.

Markedsføringstriks

Nettopp det at fellesgjelden er høy, og innskuddet lavt, kan være en felle.

- Selgerne av boligprosjektene kan bruke det lave innskuddsbeløpet i markedsføringen og få boligen til å se billigere ut enn den reelt er. Det kan også hende at bankene er litt mer slepphendt med å låne ut penger, selv om de i realiteten burde legge sammen både fellesgjelden og innskuddet før de ga lån. Men det er altså ikke dokumentert, sier Lasse Billington, som er økonomisk rådgiver i Forbrukerrådet.

Husleien kan gå opp

Et annet problem er at boligprosjektene ofte gir en oversikt over hvor høy den månedlige husleien blir. Her er det tatt utgangspunkt i vårt nåværende rekordlave rentenivå, noe som betyr at husleien vil øke betraktelig hvis renten går opp. I tillegg er utgangspunktet ofte et lån med lang løpetid (25-30 år) - for på den måten blir den månedlige husleien lavere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer