- Den kan råtne

Nå bør du følge ekstra nøye med på boligen din.

SENGETABBE? Står senga di inntil ytterveggen? Da kan det være lurt å ommøblere. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kjøles Norge virkelig ned og gamle kulderekorder står for fall, og det er ekstra viktig å følge med på boligen sin.

For å holde på varmen, unngå kald trekk og spare strøm, har vi vinduer og dører mest mulig lukket, og mange stenger også lufteventiler, men det bør du unngå.

Få gode tilbud på varmepumpe til din bolig (annonselenke)

Hvis det dogger på innsida av vinduene, eller du ser misfarging på tak og vegger, da bør du følge med. Kondens er tegn på fuktproblemer i boligen din, og årsakene kan være flere.

- Ofte er det snakk om mangelfull ventilasjon, men det kan også være et eldre vindu som med eldre glass isolerer dårlig eller at det er for høy temperatur i boligen, har Kai Gustavsen tidligere uttalt til DinSide.

Gustavsen er fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

- Kan råtne

Han får støtte fra Huseierne.

- Dårlig ventilasjon er hovedårsaken til at det dogger på innsida av vinduene. Når vi stenger ventiler og monterer tettelister for å unngå kald trekk utenifra, begrenser vi utluftingen av boligen. Klesvask og dusjing avgir mye fuktighet til inneluften, skriver Huseierne i sitt medlemsblad Hus & Bolig.

Ifølge Huseierne er vinduer som dogger på innsida et langt større problem enn vinduer som dogger på utsida.

- Når vanndråper og dugg samler seg på den nederste delen av vinduet, øker faren for helseskadelig mugg, sopp og dårlig inneklima. I verste fall kan vinduskarmen råtne, skriver de og anbefaler bedre lufting eller å ha en varmekilde under vinduet som ting for å redusere problemet.

IKKE LUKK VENTILEN: Lukker du ventilen kan det forårsake dårlig inneklima. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Du bør sjokklufte

Hvis du ikke ønsker å ha vinduene åpne nå som gradestokken krymper under -10 grader, bør du sjokklufte.

- Sjokklufting er effektivt og viktig; åpne to vinduer slik at du får gjennomlufting i noen minutter. All inneluften skiftes ut og innendørs luftforurensninger forsvinner uten at du kjøler ned leiligheten - det er bare lufta som byttes ut, er rådet til Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder hos Mycoteam.

Og dersom du har lufteventiler hjemme, bør du unngå å stenge dem. Lufteventilene er til for å sikre ren og frisk luft kommer inn i boligen.

Sjekk ut utvalget av varmeovner hos Komplett (annonselenke)

Sjokklufting og bruk av lufteventiler kan du lese mer om i artikkelen under.