Den minste wattstyrken er viktigst

Til dem som ikke er helt sikre på hvilken wattstyrke de skal forholde seg til: Her er en liten guide.

Det er kanskje selvsagt for mange, men det er kun det ene tallet som gjelder når du skal finne rett pære til lampen. Foto: Kristin Sørdal
Det er kanskje selvsagt for mange, men det er kun det ene tallet som gjelder når du skal finne rett pære til lampen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt var mye enklere før i tida, heter det. På noen områder stemmer det. Skrur vi tiden 20 år tilbake så var 40 watt nettopp det - 40 watt. Men med sparepærenes inntog kom også nye wattstyrker, det være seg de tradisjonelle spiralformede lysstoffrør-pærene, halogenpærer eller LED-pærer. Sistnevnte skal for øvrig lønne seg i lengden, viser en amerikansk test.

På emballasjen til sparepæren i butikken står det gjerne 20 watt, men rett ved siden av står det 94 watt. Så når lampen din har en begrensning på 40 watt - hvilken kan du velge?

Les også: Halogenpærene skal bort i 2016.

For mange er dette kanskje en selvfølge, men undertegnede innrømmer det gladelig: Jeg har vært usikker, og passet på å velge pærer hvor ingen av wattstyrkene på emballasjen overstiger lampens begrensninger. Det hadde jeg ikke trengt.

Minste tall er rett

Tallet du skal forholde deg til på sparepærer er altså det minste tallet på esken. For å bruke eksempelet over kan du altså fint velge pæren merket med 20/94 watt.

Produsentene inkluderer den andre wattstyrken for å vise hva slags lysstyrke du kan forvente deg utifra den gamle målestokken. Denne typen merking har de imidlertid fått kritikk for tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer