Den nye folkepæren?

Nå er LED-pæren som skal erstatte 60w-glødelampen på markedet.

Den bruker kun 20 prosent av energien til en ordniær lyspære, og varer opptil 25 ganger lenger.  Foto: Produsenten
Den bruker kun 20 prosent av energien til en ordniær lyspære, og varer opptil 25 ganger lenger. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år selges det mer enn 425 millioner 60-watts lyspærer - og den står for 50 prosent av lyspærer i husholdningene. Er det rart det blir litt forvirring nå når denne er trukket fra en rekke markeder?

Les mer: Utvider lyspæreforbudet

Det har vært vanskelig å finne fullgode strømgjerrige erstatninger for 60-wattspæren, men nå skal løsningen være nær; ifølge Inhabitat har Philips nå lansert en 12-watts LED-pære som skal erstatte folkepæren.

EnduraLED heter pæren, og den skal vare opptil 25 ganger lenger enn de gamle glødelampene, og bruke kun 20 prosent av energien.

Dersom alle lyspærer i USA ble byttet med disse LED-pærene ville de spart 32,6 terrawattimer med elektrisitet hvert år, nok energi til nesten 17 millioner amerikanske hjem - eller 14.4 prosent av alle amerikanske husholdninger.

Flimrer sparepæren når du dimmer? Nødløsningen er nær

Kommer på høsten

Ann Solveig Hofseth, markedsføringsansvarlig for Philips' belysningsprodukter i Norge, bekrefter at EnduraLED kommer til Norge, selv om vi må smøre oss med litt tålmodighet. Pæren skal lanseres i september, og prisen er ikke fastsatt.

- Men det er allerede mange erstatningspærer på markedet, sier Hofseth til DinSide.

I videoen under kan du høre Jim Anderson, innovasjonsdirektør i Philips Consumer Lighting, fortelle mer om nyvinningen:

Artikkelen fortsetter under videoen

Skryter på seg lysstyrke

Finnes det gode alternativer?


Her er ekspertenes råd til hva du bør gjøre når den siste glødelampen går.


Selv om produsenten sier de nye pærene skal være fullgode erstatninger for 60-wattspærer er det verdt å være på vakt. For i forbindelse med en svensk test av sparepærer, uttalte belysningsansvarlig i svenske Energimyndigheten Kalle Hashmi at markedsføring av sparepærer i beste fall er misvisende, men i mange tilfeller er direkte løgn.

Les mer: Lyver om lysstyrke

I tabellen under kan du se hvilke sparepærer du må kjøpe for å få ønsket lysstyrke. Vær oppmerksom på at det kan være forskjeller mellom ulike produsenter og modeller, og tabellen kan brukes veiledende. Du kan sjekke de faktiske lysverdiene fra 264 sparepærer i den danske A-pærelisten.

Lysmengde ved ulike lyskilder
LyskildeWattstørrelseLysmengdeEffektivitet
Glødelampe60 watt710 lumen12 lm/W
Halogenpære 230 Volt42 watt630 lumen15 lm/W
Lavvolt halogen35 watt + 3 watt600 lumen16 lm/W
Sparepære15 watt800 lumen53 lm/W
Lysrør (HF)36 watt3250 lumen90 lm/W
Kilde: Dansk center for lys/ Lyskultur


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer