Den store gulvguiden

Vurderer du å legge nytt gulv i et rom eller to? Da har du i tilfelle utrolig mange alternativer å velge blant. Vi forsøker å vise vei i gulv-jungelen.

Det finnes i dag flere enn ti alternativer å velge blant for deg som skal legge nytt gulv. Dagens artikkel er den første i en serie som vil gi deg kunnskap om de fleste av dem. Foto: www.ifi.no/Per Ervland
Det finnes i dag flere enn ti alternativer å velge blant for deg som skal legge nytt gulv. Dagens artikkel er den første i en serie som vil gi deg kunnskap om de fleste av dem. Foto: www.ifi.no/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som alltid har "safet" ved å velge parkett eller laminat av klikktypen? Da er du åpenbart ikke alene. Disse to gulvbeleggene har blitt særdeles populære blant norske boligeiere.

Og det er overhodet ikke noe galt med verken laminat eller parkett. Men hvis du er opptatt av design og bolig - og kanskje er litt lei av disse svært folkelige gulvbeleggene - kan du glede deg over at det finnes en hel rekke spennende alternative gulvbelegg. Fremover kommer vi til å se nærmere på de ulike typene gulv i en artikkelserie. Vårt mål er å guide deg gjennom de ulike alternativene og si litt om de viktigste fordelene og ulempene knyttet til dem.

Vi har valgt å ta for oss følgende 11 gulvalternativer:

1. Betong
2. Keramiske fliser
3. Stein
4. Heltre
5. Parkett
6. Laminat
7. Vinyl
8. Linoleum
9. Gummi
10. Kork
11. Teppe

I tillegg kommer vil til å sneie innom utradisjonelle alternativer som glass, stål, aluminium, teglstein og terrakotta.

Men før vi går nærmere inn på fordeler og ulemper ved de ulike alternativene, vil vi innlede med noen viktige problemstillinger alle som skal legge et nytt gulv bør tenke gjennom.

Les også: Derfor vil vi aldri velge fliser på kjøkkengulvet igjen

1. Rommet

Hvilket rom er det som skal få et nytt gulv? Snakker vi om en stor stue? Et lite barnerom? Et mellomstort kjøkken? En hall? Eller et bad?

Flislagt gulv Foto: Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Flislagt gulv Foto: Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Visse typer rom lar deg velge på øverste hylle, mens andre typer rom begrenser dine valgmuligheter kraftig. For eksempel er det relativt opplagt at heltregulv og tepper ikke er spesielle heldige valg for et bad. På samme måter fraråder de fleste eksperter at man bruker parkett i entreer, haller og andre gangarealer med stor belastning. Stuer og soverom derimot, åpner for det meste. Derfor har vi ved hjelp av Informasjonskontoret for farge og interiør (www.ifi.no) utarbeidet nedenstående tabell.

Tabellen viser hvilke gulvtyper som erfaringsmessig egner seg best i husets ulike rom. Samtidig viser tabellen hvilke gulvbelegg som har flest bruksområder. Eksempelvis kan vinyl brukes på samtlige rom, mens betong normalt kun brukes i kjellerboder. Tabellen viser også hvilke rom som gir deg størst og minst valgfrihet. For eksempel har du relativt få alternativer på badet, mens du på kjøkkenet kan velge og vrake blant ni av elleve alternativer.

Vi understreker imidlertid at tabellen er ment som hjelp, ikke som tvangstrøye. Hvis du er av den alternative typen, så er det selvsagt mulig å fravike tabellen. Slike valg vil imidlertid kunne medføre økte kostnader og merarbeid i forhold til mer tradisjonelle valg.

Den store gulvguiden


2. Underlag

Korkgulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Korkgulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Hva slags gulv har det aktuelle rommet i dag? Er det et buklete tregulv? Da må du enten avrette eller satse på maling eller et tykt teppe. Du kan i hvert fall ikke legge fliser eller skifer, som forutsetter et plant og helst dødt underlag (gips eller betong). Du vil også grunnet sviktproblematikk få problemer med parkett og laminat.

Eller har du et dårlig støpt og hullete betonggulv? Da bør du holde deg unna vinylbelegg, linoleumsbelegg og de fleste gummigulv, fordi disse vil avsløre hullene i underlaget. Men du vil kunne velge blant en rekke andre alternativer, som parkett, laminat, fliser, stein og tykke linoleums- og korkfliser.

Hvis du vurderer tunge gulv som fliser og stein, så bør du undersøke om etasjeskilleren er dimensjonert for å tåle høy vekt.

3. Materialkostnader

Hva med deg?

Hvilke typer gulvbelegg har du i ditt hjem? (Avsluttet)
Parkett(23%) 1404
Flis(19%) 1167
Laminat(18%) 1104
Vinyl(10%) 616
Heltre(9%) 562
Linoleum(6%) 361
Betong(5%) 307
Teppe(5%) 305
Kork(3%) 175
Stein(2%) 147
Gummi(1%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Så godt som samtlige av gulvbeleggene du kan velge blant finnes i en rekke forskjellige kvaliteter og prisklasser. For eksempel finnes det parketter helt fra et par hundrelapper per kvadratmeter og opp til flere tusen kroner. Derfor er det nærmest umulig å si noe om hvilke gulv du bør velge ut fra et økonomisk perspektiv. Det store kvalitetsspennet forhindrer oss også fra å uttale oss bastant i de neste avsnittene, for eksempel når det kommer til slitestyrke.

Men noen få opplagtheter finnes. For eksempel er heltregulv vanligvis dyrere enn parkett. Som igjen vanligvis er dyrere enn laminat. Ofte vil det aller billigste alternativet være å male eksisterende gulv, noe som er aktuelt både i forhold til betong- og tregulv. Skifer, marmor og annen stein vil vanligvis være blant de dyreste alternativene du kan velge.

4. Leggekostnader

Teppefliser Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Teppefliser Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Hvis du blir nødt til å bruke en håndverker, vil leggekostnadene vanligvis langt overstige materialkostnadene. Hvis du kan gjøre arbeidet selv, vil leggekostnadene selvsagt bli langt lavere. Hvis du ikke er spesielt nevenyttig - og kostnader er en viktig faktor - vil det derfor være aktuelt å satse på klikklaminat, klikkparkett eller teppe. Vær også klar over at stadig flere materialer finnes som klikkbare fliser, deriblant linoleum, gummi og kork. Sistnevnte er derfor spennende alternativer for deg som liker å gjøre ting selv. Også maling av betong- og tregulv er overkommelig selv for personer med relativt mange tommeltotter.

Hvis du er en skikkelig handygirl eller -man, så vil du selvsagt kunne legge både fliser, skifer og tregulv, men de fleste av oss vil få et langt bedre resultat om vi velger å bruke en håndverker.

Gjør det selv: Slik legger du parkett

5. Vedlikeholdskostnader

Linoleumsgulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Linoleumsgulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Et laminatgulv er så godt som vedlikeholdsfritt. Det samme gjelder vinylgulv. Også moderne lineolums- og korkgulv krever minimalt vedlikehold. Velger du å legge tregulv eller parkett - spesielt i et rom med hard belastning - må du være forberedt på at oljing eller lakkering på sikt kan bli nødvendig. Også sliping vil på sikt bli en problemstilling, noe som ikke bare er mye arbeid, men som også koster penger. Velger du fliser, må du være forberedt på at du fugene kan bli stygge og/eller sprekke/løsne, noe som kan føre til merbeid. De fleste velger å olje skifergulv og denne behandlingen må på sikt gjentas.

6. Komfort I: Hardhet

Er du glad i gå barbent? Da vil du sannsynligvis storkose deg med et teppe-, gummi- eller korkgulv. Også enkelte vinyl- og linoleumsvarianter tilbyr en viss mykhet. I den andre enden av skalaen finner vi betong-, flis- og laminatgulv, som oppleves som svært harde å gå på. Tregulv og parkettgulv befinner seg i en mellomposisjon.

Bambus - den nye folkeparketten?

7. Komfort II: Varme

Hvis du har planlagt varmefolie eller varmekabler, er ikke dette punktet så viktig. Men uten kunstig varme i gulvet, er det viktig å være klar over at betong-, flis- og laminatgulv - som også kom dårlig ut i forrige avsnitt - oppleves som kalde å gå på. Dette i motsetning til tepper og korkgulv, som reflekterer mye varme tilbake til føttene. Tre- og parkettgulv befinner seg også her i en mellomposisjon, i likhet med de fleste vinyl- og linoleumsvarianter.

8. Slitestyrke

Skifergulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Skifergulv Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Betong, steingulv og flisgulv har ekstrem slitestyrke, men også laminatgulv og linoleum av høy kvalitet har lang holdbarhet. Flertallet av våre kilder mener også at moderne vinylgulv har god slitestyrke. Tregulv og parkett vil vanligvis takle slitasje dårligere, men har den fordelen at de kan slipes. Grovt sett kan vi si at tepper og korkgulv er mindre slitesterke enn de fleste andre gulvmaterialer.

9. Renhold

Jo jevnere overflate og mindre ujevnheter, jo enklere er det å støvsuge, moppe og generelt holde rent. Derfor er parketter og laminater blant de greieste gulvmaterialene i det daglige. Men også tregulv, linoleums- og vinylbelegg gjør det godt i denne øvelsen. Fliser og steingulv derimot, vil grunnet fugene kunne suge til seg skitt som blir vanskeligere å moppe bort. Tepper kan ikke moppes i det hele tatt og kan avhengig av luvlengden være tunge å støvsuge. Hvis du ikke er flink til å støvsuge og tørke opp søl, risikerer du også oppblomstring av mikroorganismer i teppet. Hvis du derimot er flink til å holde rent, kan teppet skilte med en svært god egenskap: Det binder støvet, noe som gir mindre svevestøv og dermed høyere luftkvalitet.

10. Annet

Vinylbelegg Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Vinylbelegg Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


I tillegg kan det lønne seg å tenke litt over om sklisikkerhet betyr noe for deg. I tillegg vil selvsagt farger, strukturer og generelt utseende være av avgjørende viktighet for de fleste av oss. Vær også bevist på hvilke gulvbelegg som finnes i de tilstøtende rommene. Ønsker du en harmonisk overgang mellom rommene? Eller ønsker du å skape en skikkelig kontrast?

Er du opptatt av miljøet, kan vi nevne at steingulv, tregulv, korkgulv, linoleumsgulv og naturgummigulv regner som naturprodukter.

Kilder: Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), snl.no, maxbo.no, husbyggeren.no, boligfakta.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer